Connect with us

Gheorghe FLUTUR: „ROMÂNIA vrea șantiere mari dar nu mai are facilități proprii de PRODUCȚIE”

Suceava

Gheorghe FLUTUR: „ROMÂNIA vrea șantiere mari dar nu mai are facilități proprii de PRODUCȚIE”

În continuarea inteviului acordat News Moldova, din 25 noiembrie 2021, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a facut refereire la o serie de elemente vitale: descentralizare locală, regională, investiții personalizate și măsuri urgente de adaptare în Educație și Economie.

Descentralizarea și investițiile adaptate specificului fiecărui județ al Moldovei sunt vitale pentru viabilitatea măsurilor de modernizare. Fiecare județ are un potențial aparte dar și puncte slabe diferite. Un județ excelează la capitolul Turism, deci ar trebui să fie ajutat acolo. Alt județ are o vulnerabilitate pe îndiguirea râurilor, deci investițiile ar trebui orientate într-acolo.

Modelul GAL trebuie dezvoltat în investiții descentralizate

Cele trei probleme mari ridicate de Gheorghe Flutur sunt lipsa sistematizării cadastrale, investițiile în introducerea gazelor, conexiunea spre rezervele de gaze din Marea Neagră, pentru a nu mai fi dependenți de Răsărit, adică de importurile din Federația Rusă.

Banii din PNRR și din exercițiul european multianual 2021-2027 trebuie investiți rațional și eficient, pentru că România nu-și mai permite întârzieri.

Lipsa forței de muncă întârzie termenele de finalizare a lucrărilor la autostrăzi. La fel și lipsa facilităților de producție-balastiere și bitum

O problemă frecventă pe axa Suceava -Iași, consideră Gheorghe Flutur este lipsa forței de muncă. Polonezii aduc forță de muncă de la Cernăuți. România are o legislație greoaie, are un contingent anual de forță de muncă extracomunitară. Gheorghe Flutur a cerut revizuirea legii, pentru ca forța de muncă să fie adusă acolo unde este nevoie.

În plus, balastierele sunt mereu ținta amenzilor. În loc să fie amendați, acești întreprinzători ar trebui ajutați să intre în legalitate.

Bitumul nu se mai fabrică la Suplacu de Barcău. România vrea șantiere mari dar nu mai are facilități proprii de producție și stă la mâna ungurilor să importe bitum.

Educația specializată o mare problemă pentru România

Gheorghe Flutur consideră că facultățile din România trebuie orientate spre specializări concrete. Piața muncii trebuie conectată la direcțiile de dezvoltare din Educație. Gheorghe Flutur a dat exemplul lipsei de medici de la ATI, a dat exemplul lipsei de ingineri proiectanți. Pentru un tunel între spitalul vechi și nou din Suceava, CJ Suceava a găsit la Galați ingineri proiectanți la venerabila vârstă de 75 de ani.

Trebuie să existe o conlucrare între responsabilii din toate ministerele: adică Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării trebuie să colaboreze dacă se dorește ca investițiile să fie eficiente și viabile. Adică dacă se vrea atingerea țintei Uniunii Europene privind sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă, totul depinde de autoritățile din România.

Astfel, Gheorghe Flutur insistă pe faptul că totul depinde de autoritățile din România să își creeze resurse materiale și umane potrivite pentru obiectivele asumate în actualul program de guvernare.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top