fbpx
Connect with us

GREVĂ generală în toate unitățile de învățământ din Suceava. PROTESTELE iau amploare

GREVĂ generală în toate unitățile de învățământ din Suceava. PROTESTELE iau amploare - News Moldova

Suceava

GREVĂ generală în toate unitățile de învățământ din Suceava. PROTESTELE iau amploare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Sindicaliștii din învățământul sucevean anunță că protestele profesorilor continuă să crească în intensitate. Aceștia au solicitat Primăriei Suceava aprobarea pentru noi mitinguri în centrul municipiului, programate între orele 11:00 și 15:00, cu aproximativ 3.000 de participanți

În ultimele zile, liderii sindicali au încurajat profesorii prin mesaje distribuite online să nu cedeze presiunilor și să continue protestele. Sindicaliștii consideră că ar trebui revizuite calendarul examenelor naționale, deoarece cele actuale nu vor putea fi respectate. Cu toate acestea, ei asigură că elevii nu vor fi lăsați în voia sorții și că se vor găsi soluții pentru încheierea anului școlar, dar totul depinde de Guvern.

În plus, în această săptămână, sindicaliștii din învățământul sucevean anunță o grevă generală în toate unitățile de învățământ, cu diverse procente de participare a angajaților în fiecare școală. Protestele din stradă au luat amploare, iar sindicaliștii au solicitat permisiunea de organizare a noi mitinguri în centrul municipiului Suceava, între orele 11:00 și 15:00, cu aproximativ 3.000 de participanți.

Majorarea salarială respinsă de angajații din sistem, dar adoptată de Guvern, i-a determinat să fie și mai hotărâți în demersurile lor, iar încetarea grevei generale nu este luată în considerare.

Președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte, a declarat că niciunul dintre membrii de sindicat nu este mulțumit de majorarea salarială adoptată de Guvern și că sunt hotărâți să continue greva. Liderii sindicali au încurajat profesorii să nu cedeze presiunilor și să continue protestele, distribuind mesaje în acest sens în mediul online, similar cu săptămâna anterioară. Ei au chemat din nou mii de oameni în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile și a exercita presiune asupra guvernanților pentru a le îndeplini solicitările.

Sindicaliștii susțin că au primit semnale că în unele școli se fac presiuni asupra membrilor de sindicat pentru a înceta greva și a reveni la activitatea didactică, motiv pentru care au făcut un apel către directorii școlari să respecte legea și să evite astfel de abuzuri.

Ei doresc să fie tratați cu demnitate și nu vor să fie îndemnați de către președintele Iohannis sau de către președintele Gheorghe Flutur să revină la catedră. Sindicaliștii doresc să obțină o poziționare adecvată în grila salarială, în funcție de prestanța muncii lor și de importanța pe care o au în societate.

Principalul obiectiv al grevei generale este ca salariul profesorului debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie, deoarece de acolo pornește calculul salariilor tuturor cadrelor didactice. Dacă salariul de pornire este satisfăcător, profesorii ar putea avea, în final de carieră, salarii similare cu cele din Uniunea Europeană.

Sindicaliștii susțin că examenele naționale ar trebui reprogramate, având în vedere continuarea protestelor din sistemul de educație, deoarece calendarul actual nu poate fi respectat. Cu toate acestea, ei consideră că se vor găsi soluții pentru finalizarea anului școlar fără a lăsa elevii într-o situație dificilă, însă acest lucru depinde de Guvern.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a transmis un îndemn către colegi să fie eroii acestui eveniment, luptând pentru un învățământ de calitate și pentru demnitatea profesiei.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top