fbpx
Connect with us

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-econmici pentru varianta ocolitoare GURA HUMORULUI

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-econmici pentru varianta ocolitoare GURA HUMORULUI - News Moldova

Suceava

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-econmici pentru varianta ocolitoare GURA HUMORULUI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


 În ședința de Guvern de astăzi s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare Gura Humorului, tronson din  Autostrada Nordului, Suceava – Gura Humorului – Vatra Dornei – Bistrița-Năsăud – Dej – Satu Mare. Din acest moment Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere poate organiza licitația de proiectare și execuție a tronsonului de 10 km de autostradă

Lungimea centurii ocolitoare este de 10 km în regim de autostradă, cu lățimea de 23,5 m, cu 2 benzi pe sens, cu bandă de staționare de urgență pe fiecare parte, cu o bandă de 3m separatoare de sensuri și cu 17 km de drumuri adiacente pentru noduri rutiere, bretele, benzi de accelerare și decelerare. Numai calea de rulare, partea carosabilă, are 2 x 7 m lățime, nodurile rutiere sunt la Păltinoasa și la Frasin. Avem 2 viaducte, cel mai lung viaduct este de 5 km și încă unul de 400 m. Traseul este pe malul stâng al râului Moldova, viaductul are 123 de deschideri, adică 246 de suporți, cu câte 6 coloane care se forează la minim 6 m adâncime. În total vor trebui 1500 de coloane forate și pe care vor fi amplasate 984 de grinzi de beton cu lungimea de 40 m fiecare și în greutate de 60 de tone fiecare. Pentru terasamente este nevoie de 2,1 milioane metri cubi de agregate.

Vor fi 74 de separatoare de hidrocarburi, adică toată apa pluvială de pe carosabil se colectează în rigole și se separa apa pluvială de resturile de ulei sau combustibil de pe autostradă. 70% din traseu și cele două noduri rutiere vor fi iluminate pe timp de noapte. Tot traseul Autostrăzii va fi flancat de panouri fonoabsorbante, fiind necesare peste 20 km de rețea de astfel de panouri.
Pe traseul ales nu este necesară demolarea niciunei construcții. Vor fi mutați 3 stâlpi de înaltă tensiune și 25 de stâlpi de medie tensiune, se introduce rețeaua electrică subterană pe 500 m, se va proteja magistrala de gaz metan pe circa 2 km, se mută rețeaua de apă pe 250 m și rețeaua de canal pe 2000 m, se mută 3 puțuri de captare a apei potabile din zona Păltinoasa.

Ar putea fi o imagine cu hartă şi text


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top