fbpx
Connect with us

Împlinirea a 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna a părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic

Suceava

Împlinirea a 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna a părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic


În 7 decembrie 1992, în urma votului obștii mănăstirii și a deciziei vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, la Mănăstirea Putna a fost instalat un nou stareț: părintele arhimandrit – pe atunci protosinghel – Melchisedec Velnic

 Hirotesia a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Gherasim Putneanul.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Gherasim l-a numit pe fostul stareț, părintele arhimandrit Iachint Unciuleac, „un părinte Cleopa al Bucovinei”, care a unit cele administrative cu cele duhovnicești, și a arătat că, după doi ani, Înaltpreasfințitul Pimen a aprobat cererea sa de retragere din stăreție.
Noului stareț, Preasfințitul Gherasim i-a spus că, în general, un păstor sufletesc are mai multe dureri decât bucurii și că rugăciunea lui trebuie să îi cuprindă pe toți.
În cuvântul său, părintele Iachint a vorbit despre perioada stăreției sale (1977–1992) și cea a Preasfințitului Gherasim (1962–1977) și despre specificul Mănăstirii Putna:
„N-a fost deloc ușor. De când am venit la Putna, din 1957, au început lucrări de restaurare la care a participat 15 ani și Preasfințitul Gherasim. Întâmplarea face că și eu am tot 15 ani de când duc această cruce. Azi mi-a ascultat Dumnezeu rugăciunile și Înaltpreasfințitul Pimen și Preasfințitul Gherasim au înțeles că nu mai pot și că ar trebui să mă înlocuiască din această funcție. Eu nădăjduiesc că Putna își va îndeplini misiunea ei mai departe, și sub aspect cultural, și sub aspect administrativ.
Putna este templul conștiinței naționale, este Ierusalimul neamului românesc, este o academie de arte frumoase și aceasta trebuie să se mențină la nivelul ei.”
Părintele stareț Melchisedec a început cuvântul său de la cuvântul Sfântului Pavel din Epistola către Evrei 10, 7: „Iată vin […] să fac voia Ta, Dumnezeule”, în care a spus că își găsește tăria și puterea.
A amintit apoi de stareții din trecut, între care primul stareț, Ioasaf, venit de la Mănăstirea Neamț cu prima obște a Putnei, Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, al doilea mare ctitor al Putnei, Mitropolitul Arcadie Ciupercovici care, atunci când a fost stareț, a găzduit Prima Serbare de la Putna, 15 august 1871, Înaltpreasfințitul Pimen, Preasfințitul Gherasim și părintele Iachint și de sfinții care au viețuit la Putna, între ei fiind pustnicii din vremurile dinainte de întemeierea mănăstirii și Sfântul Ilie Iorest.
Adresându-se obștii, a îndemnat la „o viață virtuoasă, o viață în ascultare, o viață în răbdare, o viață în rugăciune. Monahul este rânduit pentru acestea, pentru că el este chip îngeresc și caută să imite pe îngerii din ceruri. Trebuie să ne mântuim, dacă am luat drumul acesta, trebuie să mergem cu pași siguri pe el, să fim conștienți de drumul pe care ni l-am ales. Este darul lui Dumnezeu – nu își mai aparține sieși, ci lui Dumnezeu”.
Mâine, 8 decembrie, după Sfânta Liturghie, la ora 10:30, se va sluji un Te Deum de mulțumire pentru această perioadă binecuvântată de Dumnezeu.

News Moldova îți recomandă și ...   Gheorghe ȘOLDAN (PSD): "Tinerii pot lua de astăzi credite pentru studii sau cheltuieli familiale garantate de stat"


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top