Connect with us

În doar 5 luni de când este primar, Vasile ILIUȚ – VICOVU DE SUS a obținut o finanțare de 34 mil. de euro

Agenda Primarului

În doar 5 luni de când este primar, Vasile ILIUȚ – VICOVU DE SUS a obținut o finanțare de 34 mil. de euro

Deși a ajuns de numai cinci luni în fruntea orașului Vicovu de Sus, primarul Vasile  Iliuț, a reușit să obțină una din cele mai importante finanțări din județul Suceava, în valoare de 34 de milioane de euro. Cu acești bani se va realiza sistemul de canalizare și apă, fără de care nici asfaltarea nu ar putea fi făcută, la standardele dorite de locuitorii urbei.

Detalii despre aceste priorități ale administrației locale, despre infrastructura rutieră, dar și despre noul punct de trecere a frontierei la granița cu Ucraina, pentru care se fac demersuri atât de la nivel local, cât și județean,  au fost oferite de primarul Vasile  Iliuț în emisiunea AGENDA PRIMARULUI, realizată de jurnalistul CEZAR FILIP si gazduita de NEWS MOLDOVA.

Una din problemele cu care se confruntă orașul Vicovu de Sus, susține primarul  Iliuț, este lipsa forței de muncă, iar dacă s-ar deschide punctul de trecere a frontierei, atunci, crede edilul, ucrainienii ar putea veni la Vicovu de Sus sa munceasca. “La noi în oraș lucrează și cetățeni din Nepal. Avem mare nevoie de forta de muncă”, dezvăluie primarul Vasile Iliuț.

Jurnalistul Cezar Filip a deschis discuția cu primarul Vasile Iliuț, subliniind faptul că, deși în opinia să, primarii trebuie să fie doar buni administratori, iată că o reușită recentă a edilul merită evidentiata. Mai exact, primarul Vasile Iliuț a reușit să câștige Primăria din Vicovu de Sus în calitate de liberal, după aproape trei decenii în care la conducere au fost doar reprezentanți social-democrați.

“După 28 de ani, în care PSD a dat primar la Vicovu de Sus, vicovenii au simțit nevoia schimbării, o schimbare care era demult așteptată și binevenită, zic eu. În numai 5 luni de zile se vede că este o schimbare benefică. Contează și politica în administrația locală, dar contează și omul cât de mult se implică și cât de mult își dorește că localitatea să fie cunoscută, să fie promovată și să se dezvolte în condițiile în care sunt în ziua de astăzi.

Eu am avut promisiuni, pe care pas cu pas am început să le implementăm. Una dintre ele este piață locală. Este o piață care deservește peste 16 mii de locuitori, numai în orașul Vicovu de Sus, că să nu mai spunem și comunele limitrofe, Putna, Straja, Vicovu de Jos, Birca, care, de asemenea, vin aici la piață. În zona noastră lumea încă mai ține animale și are nevoie de produse agricole. La Vicovu piața este că și o tradiție. După o săptămâna de muncă, simți nevoia să te întâlnești cu consătenii tăi, te duci la piață, ne întâlnim acolo cu toțîi și povestim. Vin și oamenii din diaspora, copiii noștri, prietenii noștri, ne întâlnim cu ei acolo și punem la cale viitorul, a declarat primarul Vasile Iliuț.

Vicovenii și-au dorit redeschiderea școlilor, în care copiii au condiții foarte bune de învățare!  

“Un alt proiect, modernizarea școlilor, cu implicare maximă în ceea ce privește învățământul local. Avem în jur de 4000 de elevi la Vicovu de Sus, va dați seama. Avem aici case cu oameni care au câte opt copii și toți umblă la școală. A fost o perioada foarte grea, perioada pandemică, cu orele online. Am primit sesizări de la părinți, că nu se mai putea… Internetul este de proastă calitate, indiferent de la care operator ar fi el. Probabil, și solicitarea foarte mare pe zona asta, nu făcea față. Și era cu neputință să poți să îți desfasori orele. Până la urmă s-au redeschis școlile. Toată perioada aceasta, în care a fost pandemia, școlile au fost utilate cu măști, dezinfectant, cu toate condițiile necesare. Era pacât ca elevii, copiii să nu meargă la școală.

Acolo unde erau anumite probleme cu câteva școli, care erau în proiectele acestea de reabilitare, mai existau ceva probleme cu încălzirea, ei bine, acolo ne-a venit că o mănușă faptul că domnul prim-ministru de atunci, Florin Citu, ne-a acordat un sprijin de 700 mii lei și atunci am putut să dăm la școli, la campusul școlar am băgat gazul metan, la Școală 1, tot la fel, am scos centralele vechi, nu mai făceau față”, a spus primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliut.

Infrastructura rutieră a fost o altă problema importantă abordată de jurnalistul Cezar Filip, în discuția pe care a avut-o cu primarul orașului Vicovu de Sus

“Sper să mă fac auzit. După cum vedeți, drumul care trece prin orașul Vicovu de Sus, începând de la Vicovul de Jos și care se termină cu vama  la Crasna aparține de Drumuri Național și noi nu putem face nicio intervenție la carosabil. Dar am făcut demersurile la Consiliul Județean, unde am avut mai multe întrevederi cu domnul președinte Flutur și l-am rugat să ne ajute. Și, într-adevăr, domnii de la Drumuri Naționale au venit, au reparat și chiar zilele acestea m-am bucurat că până să înceapă sărbătorile, au mai apărut câteva găuri, dar au venit și le-au reparat și pe acelea. Deci, la momentul de față nu stăm foarte bine, dar stăm… binișor. Plus de asta, ceea ce am putut să aflu de la ei a fost că anul viitor vom schimba tot covorul asfaltic. Ei vor veni și vor schimba tot covorul asfaltic, până în vama cu Crasna, cu Ucraina. Sperăm că va fi bine și vom beneficia de acest lucru”, a precizat primarul Vasile Iliut.

Fără sistemul de apă-canal pus la punct, în Vicovu de Sus nu se poate face nici asfaltarea. Finațarea obținută este uriașă: 34 mil. de euro!

“Ceea ce ține de drumurile noastre, vreau să va spun că în momentul de față avem în licitație – va fi luna viitoare, un proiect la canalizare și apă, pentru care am făcut foarte multe demersuri, cu ajutorul Consiliului Județean, a cărei echipa a muncit foarte mult la proiectul acesta, că să-i dea drumul. Eu eram legat de mâini și de picioare, că nu puteam să asfaltez, să demarez niciun proiect în sensul acesta, până nu se realiza proiectul de apă și canalizare. Am vorbit și cu cetățenii, au înțeles. Dacă ne ajută Dumnezeu, luna viitoare va avea loc licitația, care deja este pusă și firmele se înscriu deja. Este un proiect de 34 de milioane de euro, cu tot cu canalizare și apă, cu stație de epurare. Este unul dintre cele mai mari proiecte ale județului Suceava, care va fi la Vicovu de Sus. Vor fi undeva la 80 și ceva de kilometri de canalizare și apă. Și apoi după canalizare și apă, vom veni în forță cu asfaltare, betonare și tot ce trebuie, că vicovenii să aibă condițiile optime de trăi și viață”, este convins primarul Vasile Iliuță.

 Vicovu de Sus are un buget anual de aproape 10 milioane de euro

Jurnalistul Cezar Filip a vrut să știe cum reușește să chivernisească primarul Vasile Iliuț bugetul local, în așa fel încât să administreze bine acest oraș cu peste 16 mii de locuitori.

”Bugetul local al orașului Vicovu de Sus este de aproape 10 milioane de euro pe an. Dar vreau să spun că și cheltuielile sunt pe măsură. La 16 mii și ceva de locuitori sunt cheltuieli destule. Și atunci nu am stat degeaba. Am luat decizia să continuăm și proiectele care au fost depuse din spate, dar care s-au împotmolit și ele pe undeva pe la București, mai trebuiau niște clarificări acolo. Am luat legătura cu CNI-ul, cu cei de la București, ne-au spus ce ne mai trebuie, ne-am pus proiectele la punct, că să derulăm proiectele din spate. Avem și alte proiecte noi, care deja le-am depus, pentru fonduri europene și nu numai, deci Vicovul în următorii ani vreau să va spun că va fi un șantier. Cu scuzele de rigoare, dar populația înțelege, chiar am discutat cu oamenii. Chiar dacă vom suferi un pic, dar după aceea vom fi oraș europen. Am depus două proiecte pentru programul “Anghel Saligny”. Avem două drumuri agricole. Avem un drum agricol, o să-l folosim și de centură. Face legătură cu granița cu Ucraina, chiar din vama. Plus pe Bivolarie, acolo vom devia traficul greu. Și acolo avem un drum, pe care am depus proiect și pentru el. E o chestiune destul de bună”, spune primarul Vasile Iliuț.

Gând pentru politică și politicieni, de deciziile cărora depind primarii si comunitațile lor!

“Eu sper că partidele care s-au angajat în luptă, să facă treaba și să nu rămână doar la nivelul de vorbe, iar noi ca cetățeni să simțim într-adevăr efectul în bine. Eu cred că este un început. Politicienii noștri sper să dea dovadă de seriozitate, de maturitate, pentru că dezvoltarea țării nu trebuie să stagneze în funcție de partidele politice. Infrastructura, tot ce ține de dezvoltarea țării, nu are voie să stagneze. Și să rămâi numai la nivel de discuții și să te cerți acolo, nu! Cum s-a văzut la mine în comunitate, că asta s-a văzut… Am avut nevoie de bani să dau pentru școli, să bag încălzire, am nevoie de drumuri, etc, da, m-am dus, mi-au aprobat și îi dăm drumul. Că atunci când te duci la București e important să ai cui să te adresezi, cine să te ajute, cine să te îndrume”, spune primarul Iliuț.

Un proiect interesant pentru care autoritățile locale si judetene fac demersuri susținute: deschiderea punctului de trecere a frontierei la granița cu Ucraina.

“Este vorba despre punctul de trecere a frontierei, în zona Plai, așa se cheamă cartierul, și cu Crasna, în zona Ucrainei. Chiar săptămâna trecută am fost în punctul de frontieră, am discutat cu șeful de acolo. Pe partea ucrainiană, chiar am rămas surprins, la ei altădată erau bălăriile foarte crescute, nu era nimic, acum vreau să va spun că partea ucrainiana atât de mult construiește și de calitate, că eu cred că o să depășească vama din Siret, de la noi. Deci, cred că undeva noi am rămas în urmă. Și se fac demersuri foarte mari pentru a redeschide punctul vamal de la Crasna de aici. 

Va fi un punct de mare interes, atât pentru vicoveni, pentru toată zona asta din jur. Va fi și pentru Siret, pentru că va fi o vama mai liberă. Nu trebuie să mai stăm ore în șir la rând.  Am și discutat cu un deputat din partea Cernautiului, și domnul Flutur a făcut demersuri. Va fi, așadar, un punct de mare interes. Mai ales că România, ați observat, România atrage forță de muncă venită din străinătate. În Vicovu de Sus avem oameni care sunt veniți din Nepal și lucrează aici. La pavaj, la betoane, etc.  Așa că în viitor dacă reușim să deschidem acest punct, iar politicienii se vor implică la maxim – sper că domnul Flutur va face demersuri și chiar le face, am și discutat în sensul acesta – vom aduce forță de muncă din Ucraina. Este mare, mare nevoie. Cea mai mare problema a orașului este forță de muncă și sper s-o aducem”, a susținut primarul Vasile Iliuț.  

Jurnalistul Cezar Filip a vrut să știe dacă există un segment de timp, în care ar fi posibilă deschiderea acestui punct de trecere a frontierei, iar primarul Vasile  Iliuț a precizat că realizarea ar fi posibilă și la anul, doar că, dacă la partea română lucrurile pot decurge mai ușor, la ucrainieni demersurile merg mai greu, întrucât fie sunt mai sceptici, fie la ei este mai multă birocrație. “Dar sperăm că va fi bine”, a conchis primarul Vasile  Iliuț.        

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top