Connect with us

Conducerea Primăriei SUCEAVA incapabilă să revitalizeze turismul local! Cetatea SUCEVEI pierde anual mii de turiști

Moldova în prim-plan

Conducerea Primăriei SUCEAVA incapabilă să revitalizeze turismul local! Cetatea SUCEVEI pierde anual mii de turiști

În Suceava e o mare familie, îmbătrânită în rele, iar lucrurile stagnează de vreo 20 de ani

Aceasta este principala concluzie a emisiunii “Moldova în prim-plan”, găzduită marţi, 13 iulie, de News Moldova, la care au fost invitaţi Alin Opincaru, membru în comisia de realizare a proiectului pentru Parcul Șipote, Gabriel Buciac, consilier local PSD Suceava, şi analistul politic Ion Ştefanovici.

Temele abordate au fost situaţia Parcului Şipote, care ar putea beneficia de o şansă de a suferi transformarea pe care o merită, devenind un punct de atracţie pentru suceveni, dar şi pentru turiştii care vin în Suceava, precum şi situaţia din Comisia Tehnică de Urbanism, a cărei activitate poate şi trebuie să beneficieze de o mai mare transparenţă.

De la un concurs de soluţii la un simplu SF

Cât priveşte Parcul Şipote, odată cu trecerea lui în administrarea primăriei, sucevenii au cerut organizarea unui concurs de soluții pentru ca parcul să fie amenajat modern și nu fără niciun pic de viziune. Primarul Ion Lungu  a fost iniţial de acord cu acest lucru, însă ulterior s-a răzgândit din motive numai de el cunoscute.

Am fost anunţaţi că vom face o temă de proiectare pentru un simplu SF (studiu de fezabilitate n.r.). Am trimis o adresă către primărie prin care am cerut o întâlnire cu domnul primar şi cu factorii responsabili. Am fost refuzaţi din lipsă de timp. Am trimis o adresă şi către Consiliul Local, s-a găsit o chichiţă, nişte tertipuri specifice sucevene, astfel că, în ciuda dorinţei noastre de a face un concurs de soluţii, nu s-a reuşit acest lucru.

A fost un vot, s-a votat pentru un SF, care oricum s-ar fi făcut şi în cadrul unui concurs de soluţii, doar că s-a încercat aşa o distragere a atenţiei şi o aruncare asupra noastră o unei vinovăţii, în condiţiile în care timp de trei luni de zile noi am muncit.

În ultima şedinţă pe care au convocat-o cei de la primărie, am atras atenţia că această comisie nu a stat degeaba până acum, cum încercau ei să inducă ci s-a muncit. Noi eram în plină activitate când a intervenit această sincopă. Aşadar, după cum stau lucrurile la momentul actual, se va face un studiu de fezabilitate şi atât”, a declarat Alin Opincaru, membru în comisia de realizare a proiectului pentru Parcul Șipote.

Primarul una promite în campanii, alta face în decursul mandatelor

De ce nu se vrea concurs de soluţii ne poate spune doar primarul municipiului Suceava pentru că el este ceea ce reprezintă autoritate contractantă. Noi am cerut concurs de soluţii încă din anul 2018, când am avut în CL proiectul de primire a Parcului Şipote, la municipiul Suceava. Parcul a fost, cum se ştie, la Direcţia Silvică. De fiecare dată am cerut ca atunci când acest parc va veni la Primăria Municipiului Suceava să fie făcut un concurs de soluţii.

Ni s-a promis acest lucru, chiar şi în campania electorală din anul 2020. Însă după ce am reuşit să punem bazele acestei comisii tehnice formată din experţi, din oameni competenţi care îşi doresc ca acolo să se întâmple ceva frumos, dintr-odată, după trei luni, nu se mai face concurs de soluţii, se face direct studiu de fezabilitate.

De ce ne-am dorit acest concurs de soluţii? Pentru că deja s-a făcut un SF, pe vremea când acest parc nici măcar nu aparţinea municipiului Suceava, dar acel proiect nu respecta nimic din ceea ce înseamnă Codul Silvic, din ceea ce înseamnă amenajarea peisagistică. Acel proiect prevedea ca mai mulţi copaci să fie tăiaţi pentru un amfiteatru, care te obliga să stai cu faţa către soare, apoi alţi copaci să fie tăiaţi pentru un punct de belvedere care era situat sub nivelul obiectivului ce trebuia vizionat.

Tocmai de aceea am cerut şi cerem ca proiectul pentru acest parc să fie făcut de cei mai buni experţi în domeniu. De aceea ne-am dorit şi ne dorim în continuare concurs de soluţii”, a declarat Gabriel Buciac, consilier local PSD Suceava.

Ion ȘTEFANOVICI: Nu o sa il mai democratizați niciodată pe Lungu. Omul e îmbătrânit în rele

Probabil că acei care doresc acest lucru vor rămâne în final doar cu dorinţa, iar cât priveşte motivele pentru care există această inflexibilitate evidentă a reprezentanţilor administraţiei locale, concluziile au fost formulate de analistul politic Ion Ştefanovici.

N-o să-l mai democratizaţi dumneavoastră niciodată pe domnul Lungu. Omul e îmbătrânit în rele. În schimb, pentru cei tineri care vin, vizitează Cetatea Sucevei, pe ei îi interesează mai puţin lupta politică din primărie, îi interesează că atunci când ajung coboară într-o parcare cu pietriş, dacă e o doamnă sau o domnişoară cu tocuri, nu poate merge, dacă plouă sunt gropi, nu există spaţii de cazare, nu sunt organizate evenimente, nu există lucruri care să placă, să atragă.

 Cât priveşte suceveanul de rând, iarăşi spun, nu se întâmplă lucruri corecte, se înstrăinează terenuri  aşa, pe la spate, nu se dau autorizaţii pe bune, ca să se poată asigura dezvoltarea oraşului. În Suceava e o mare familie, îmbătrânită în rele, care şi-a dat mâna transpartinic, iar lucrurile stagnează de vreo 20 de ani. Eu zic că merită făcute nişte lucruri pentru a rupe şi întrerupe această situaţie care se perpetuează şi care duce la stagnare şi chiar deteriorare.

Nu mă mai miră că un personaj care este de 20 de ani la conducerea oraşului nu mai reuşeşte să aibă o viziune clară, coerentă demnă de 2021. Aşa că nu e chiar de mirare ce se întâmplă aici, în zona parcului, o zonă extrem de frumoasă”, a concluzionat analistul politic Ion Ştefanovici.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova în prim-plan

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top