Connect with us

Ioan Balan depuat PNL Suceva. Solicita raspunsuri de la Președintele Consiliului Concurenței. Prețul unor materiale de construcții AU CRESCUT cu pană 300%

Suceava

Ioan Balan depuat PNL Suceva. Solicita raspunsuri de la Președintele Consiliului Concurenței. Prețul unor materiale de construcții AU CRESCUT cu pană 300%

CAMERA DEPUTAŢILOR

Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal

ÎNTREBARE

 

Către: Președintele Consiliului Concurenței

Domnului Bogdan CHIRIȚOIU

De la: Deputat PNL

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Solicitare de informații cu privire la manifestări neconcurențiale pe piața materialelor de construcții din România

 Stimate domnule președinte,

Sectorul construcțiilor civile din România a fost singurul domeniu care a susținut puternic economia României în perioada pandemiei Covid-19. La acest lucru a contribuit atât sectorul privat, precum și faptul că, începând cu anul 2020, Guvernul PNL a deblocat cele mai importante proiecte de lucrări de infrastructură. Așadar, cererea mare de materiale de construcții s-a manifestat încă din prima parte a anului 2020, fără să genereze, chiar și în contextul pandemiei și al dificultăților legate de asigurarea transportului, creșteri importante de prețuri.

În schimb, în anul 2021, prețul materialelor de construcții a crescut deosebit de puternic, justificările privind sincopele apărute pe lanțurile de aprovizionare nefiind suficiente pentru a explica și creșteri de peste 300% la unele materiale. În condițiile în care mare parte a materialelor utilizate în realizarea construcțiilor noi din România provin din import, există o suspiciune tot mai puternică privind comportamentul neconcurențial al unor operatori economici care au pătruns pe piața românească.

În condițiile în care majorările de prețuri la materialele de construcții generează efecte negative puternice pentru operatorii economici români (scăderea competitivității, creșterea prețurilor pentru m.p. de construcție, creșterea prețurilor pentru lucrările de infrastructură și reparații curente, diminuarea profitabilității și a marjei de disponibilitate financiară pentru creșterea salariilor din sector), vă solicit, domnule președinte, următoarele clarificări:

  • Având în vedere faptul că la nivelul Consiliului Concurenței ați declanșat o investigație pentru acest segment de piață, vă rog să precizați când anticipați că vom avea primele rezultate privind existența sau inexistența unor aspecte neconcurențiale?
  • În situația în care identificați acțiuni neconcurențiale care au perturbat formarea liberă a prețului în piața românească, ce sancțiuni intenționați să aplicați în cazul operatorilor economici care nu își au sediul social în România?
  • Vă rog să precizați dacă în derularea investigației nu ar fi oportun să se evalueze și efectele negative asupra operatorilor economici români care au acționat corect pe piața materialelor de construcții și dacă aceștia nu ar fi îndreptățiți la compensații, acoperite financiar din sancțiunile aplicate?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top