fbpx
Connect with us

Ironie amară a jurnalistului Mihai CHIRA la adresa deputatului Bogdan GHEORGHIU

Ironie amară a jurnalistului Mihai CHIRA la adresa deputatului Bogdan GHEORGHIU - News Moldova

Suceava

Ironie amară a jurnalistului Mihai CHIRA la adresa deputatului Bogdan GHEORGHIU

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Bogdan Gheorghiu cade din nou în penibil. După ce a declarat cu nonșalanță la preluarea mandatului de ministru al Culturii că nu a vizitat niciodată  Complexul Brâncuși de la Târgu Jiu, nu s-a jenat să pozeze în vajnic apărător al valorilor culturale de la ROȘIA MONTANĂ

JURNALISTUL Mihai CHIRA a postat un fragment dintr-o emisiune de la Bucovina Tv care ilustrează personajul care a ajuns, printr-un accident politic, ministru al Culturii:

Bogdan Gheorgiu declara despre Roșia Montană: ”Nu patrimoniul e principala problemă. Acolo niciodată nu a fost obţinut aviz pentru mediu”

Situaţia, în ansamblu, stă în felul următor: Roşia Montană a fost inclusă în patrimoniul imperiului Austro-Ungar în anul 1906. Încă de atunci s-a considerat că e ceva foarte valoros din punct de vedere patrimonial. Odată cu reactualizarea listei monumentelor istorice, după anii 1990, Roşia Montană a rămas acolo şi inclusiv la momentul la care s-a dat acel acord pentru minerit în zonă ea era inclusă în patrimoniul naţional românesc. Aşadar, când s-a semnat contractul, se ştia foarte bine că acolo e o zonă de interes patrimonial”, a spus ministrul.

Purtătorul  de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin declara la începutul anului că suma totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources în dosarul deschis României pentru proiectul minier aurifer de la Roşia Montană ar putea ajunge la 6,7 miliarde de dolari. Acesta a menționat că inițial, cerințele financiare ale reclamanților erau de aproximativ jumătate de miliard de dolari, însă în prezent au crescut la această sumă considerabilă. Constantin a subliniat că suma menționată reprezintă doar o solicitare maximală din partea companiei miniere și că nu este garantat că aceasta va fi acceptată de Curtea de Arbitraj.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a emis verdictul în controversa legată de situația aurului de la Roșia Montană. Decizia, pronunțată vineri, este în favoarea României, stabilind că România nu va fi obligată să plătească nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. Această hotărâre este considerată definitivă și executorie și vine după o perioadă lungă de nouă ani de procese.

Victorie surprinzătoare a României în procesul Roșia Montana

Avocatul Adrian Cuculis a oferit o perspectivă asupra acestui verdict într-un interviu pentru PS News. El a subliniat că decizia este surprinzătoare și sugerează că ar trebui să avem puțină răbdare înainte de a sărbători pe deplin acest succes.

Cuculis a explicat că surpriza vine din faptul că mulți se așteptau ca România să piardă procesul, dat fiind declarațiile anterioare ale unor factori politici și nivelul limitat de informații disponibile publicului. Totuși, el a adăugat că, analizând acum situația, este posibil ca perspectivele României să fi fost mai bune decât s-a crezut inițial. Acest lucru ar putea indica faptul că Tribunalul de Arbitraj, care are tendința de a lua în considerare aspecte echitabile, a evaluat în mod favorabil argumentele României, inclusiv preocupările legate de conservarea patrimoniului cultural.

Este important de menționat că procesul a fost inițiat de Gabriel Resources, compania care dorea să exploateze aurul de la Roșia Montană, dar care nu a obținut autorizația de mediu necesară. Astfel, decizia nu a fost cauzată de statul român sau de propriile sale acțiuni.

Cu toate acestea, avocatul a avertizat că este necesar să mai așteptăm până când toate contestațiile și procedurile legale asociate acestei hotărâri sunt finalizate înainte de a sărbători pe deplin acest rezultat.

În total, procesul a durat nouă ani, iar acum se încheie fără ca România să fie obligată să plătească despăgubiri uriașe, întrucât decizia instanței a fost favorabilă statului român. Mai mult decât atât, România va fi compensată pentru cheltuielile de judecată, conform președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.

Acest proces controversat a stârnit un val de proteste în 2013, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă timp de trei săptămâni, exprimându-și opoziția față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, pe care o considerau distructivă pentru zonă. Acțiunile de protest au avut loc atât în România, inclusiv în București, cât și în alte țări, contestând proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top