Connect with us

JUSTIȚIE pentru BUCOVINA! Redeschiderea URMĂRIRII PENALE în dosarul „MESTECĂNIȘ” amânată pentru 7 iulie

Moldova în prim-plan

JUSTIȚIE pentru BUCOVINA! Redeschiderea URMĂRIRII PENALE în dosarul „MESTECĂNIȘ” amânată pentru 7 iulie

Redeschiderea URMĂRIRII PENALE în dosarul „MESTECĂNIȘ” a fost AMÂNATĂ

Judecătorii Tribunalului Suceava au amânat luarea unei decizii pentru o nouă ședință programată în data de 7 iulie.

Dosarul actual de la DNA are la bază o plângere depusă în urmă cu trei ani de casa de avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj-Napoca împotriva autorităților locale din Suceava, Iași și Bacău, pe care le acuză de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Acuzațiile sunt structurate pe trei mari capitole: folosirea și prezentarea de informații false la Comisia Europeană, avize și acorduri emise fraudulos și refuzul abuziv de îndeplinire a obligației legale de comunicare a unor informații de interes public.

În ceea ce privește folosirea și prezentarea de informații false Comisiei Europene, avocații clujeni îi acuză pe funcționarii Consiliului Județean Suceava de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapta se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă există consecințe deosebit de grave limitele se majorează cu jumătate, adică de la 3 la 10 ani și jumătate de închisoare.

Concret, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Suceava sunt acuzați că au folosit și prezentat Comisiei Europene, cu rea-credință, în documentele pentru aprobarea finanțării construcției gropii de gunoi, informații false prin care au ascuns opoziția populației locale, precum și informații false în legătură cu respectarea standardelor de legalitate. Informațiile au fost transmise în ianuarie 2011 Comisiei Europene, iar pe baza lor Executivul de la Bruxelles a aprobat finanțarea cu peste 7,3 milioane de euro a construcției gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

În privința avizelor și acordurilor emise fraudulos, casa de avocatură din Cluj acuză o serie de autorități publice de abuz în serviciu și fals intelectual.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată că și-a încălcat, cu științăobligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi

Potrivit avocaților, fapta constituie abuz în serviciu și a avut drept consecință vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea depozitului de deșeuri.

Direcția de Sănătate Publică Suceava mai este acuzată și de comiterea infracțiunii de fals intelectual, după ce a emis avizul sanitar care a stat la baza obținerii autorizației de construcție. Autorii plângerii penale acuză că avizul atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

De abuz în serviciu și fals intelectual este acuzată și Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, ai cărei funcționari, spun avocații, și-au încălcat cu bună știință obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică aplicabilă în materie de circulație și siguranță pe calea ferată. Potrivit acuzațiilor, regionala CFR a emis un aviz favorabil construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în condițiile în care cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate, informează g4media.ro

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost și ea acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual

La rândul său, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost și ea acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual de către avocații clujeni. Potrivit sesizării penale, funcționarii instituției și-au încălcat, cu știință, obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică pentru protecția sănătății populației și a mediului. Concret, responsabilii Agenției de Mediu Bacău au emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale, faptă care, spun autorii plângerii, a avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

Judecătorii au fost chemați să decidă cu privire la reluarea cercetărilor în dosarul care îi poate trimite la închisoare pe Președintele CJ Gheorghe Flutur și pe alți șefi din Consiliul Județean Suceava, dar și din alte instituții publice ale statului român.

Aristide Maxim Samoilă, liderul grupului care luptă împotriva gropii de gunoi de pe Mestecăniș:Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine în această luptă pentru respectarea la dreptului la viață într-un mediu înconjurător curat”

„Astăzi (23.06.2021 n.r.) am participat în calitate de intimat la ședința Tribunalului Suceava în dosarul 2212/86/2021 prin care am solicitat redeschiderea urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi din pasul Mestecăniș.

În data de 13 mai 2021, procurorul ierarhic superior DNA a dispus redeschiderea urmăririi penale după ce a apreciat ca întemeiate plângerile împotriva soluției de clasare — plângerea comunității locale am transmis-o către DNA în data de 26 martie 2020.
Sunt mai bine de 13 ani de când mă lupt alături de comunitatea locală împotriva construcției gropii de gunoi în superba locație din pasul Mestecăniș. Dosarul actual de la DNA are în spate peste 7 ani de acțiuni dificile în justiție, peste 9 dosare în instanță împotriva autorităților abilitate, locale și județene din Suceava, Iași și Bacău, prin care am încercat să demonstrez existența mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi din vârful muntelui Mestecăniș.

Astăzi, ca și până acum, alături de toți cei care mi-au fost aproape în acești ani grei, îmi pun speranța în justiție, îmi pun speranța în judecătorul care trebuie să confirme cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale. De peste 7 ani încerc să conving instituțiile abilitate, organele de cercetare penală și intanțele de judecată că amplasarea gropii de gunoi în pasul Mestecăniș este o crimă împotriva naturii și oamenilor. 7 iulie este termenul fixat de instanță pentru pronunțare. Îmi păstrez încrederea în justiție că cei peste 13 ani de sacrificii și costuri enorme financiare, de timp și personale pentru o cauză de sănătate publică, de mediu, civică și de dezvoltare durabilă, nu au în zadar.

Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine în această luptă pentru respectarea la dreptului la viață într-un mediu înconjurător curat, protejat, sigur, sănătos și echilibrat ecologic!”, a declarat Aristide Maxim Samoilă, liderul grupului care luptă împotriva gropii de gunoi de pe Mestecăniș.

Proiectul construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în vârf de munte (Pasul Mestecăniș) a început în 2007 și a stârnit numeroase controverse și plângeri din partea localnicilor și a ONG-urilor pentru protecția mediului. Construcția gropii a fost finanțată în proporție de aproape 100% cu fonduri europene (peste 7,3 milioane de euro) și fost finalizată în 2016.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova în prim-plan

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top