Connect with us

JUSTIȚIE pentru BUCOVINA! Reîncepe urmărirea PENALĂ în dosarul MESTECĂNIȘ în care este vizat CJ SUCEAVA

Suceava

JUSTIȚIE pentru BUCOVINA! Reîncepe urmărirea PENALĂ în dosarul MESTECĂNIȘ în care este vizat CJ SUCEAVA

Judecătorii Curții de Apel Suceava au dispus, marți, 20 iulie, redeschiderea urmăririi penale în dosarul MESTECĂNIȘ

În cursul zilei de astăzi (20.07-n.r.), judecătorii Curții de Apel Suceava a dispus redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Mestecăniș, dosar în care șefi din Consiliul Județean Suceava și alte instituții au fost reclamați pentru multiple infracțiuni cu privire la construirea unei gropi de gunoi în vârful pasului Mestecăniș.

Decizia judecătorilor vine la al patrulea termen de judecată, după trei amânări succesive.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. În baza art. 335 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei procurorului şef serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie nr. 89/II/2/2021 (95/II-2/2021) din 13.05.2021, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019, în vederea reluării cercetărilor.

Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, cu privire la infracţiunile sesizate de societatea Civilă Proesională de Avocaţi Plopeanu & Ionescu şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Bucovina. Conform art. 275 al. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 20 iulie 2021”, se arată în decizia judecătorilor. 

Neculai BARBĂ, vicepreședinte CJ Suceava:Stai să văd cine comunică pe speța aceasta, că la mine nu este

Contactat de jurnaliștii NEWS MOLDOVA, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Neculai BARBĂ a avut o reacție cel puțin amuzantă, declarând cu surprindere: Stai să văd cine comunică pe speța aceasta, că la mine nu este”, a declarat Neculai BARBĂ.

Dosarul actual de la DNA are la bază o plângere depusă în urmă cu trei ani de casa de avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj-Napoca împotriva autorităților locale din Suceava, Iași și Bacău, pe care le acuză de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Acuzațiile sunt structurate pe trei mari capitole: folosirea și prezentarea de informații false la Comisia Europeană, avize și acorduri emise fraudulos și refuzul abuziv de îndeplinire a obligației legale de comunicare a unor informații de interes public.

VEZI AICI: 

În ceea ce privește folosirea și prezentarea de informații false Comisiei Europene, avocații clujeni îi acuză pe funcționarii Consiliului Județean Suceava de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapta se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă există consecințe deosebit de grave limitele se majorează cu jumătate, adică de la 3 la 10 ani și jumătate de închisoare.

Concret, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Suceava sunt acuzați că au folosit și prezentat Comisiei Europene, cu rea-credință, în documentele pentru aprobarea finanțării construcției gropii de gunoi, informații false prin care au ascuns opoziția populației locale, precum și informații false în legătură cu respectarea standardelor de legalitate. Informațiile au fost transmise în ianuarie 2011 Comisiei Europene, iar pe baza lor Executivul de la Bruxelles a aprobat finanțarea cu peste 7,3 milioane de euro a construcției gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.

În privința avizelor și acordurilor emise fraudulos, casa de avocatură din Cluj acuză o serie de autorități publice de abuz în serviciu și fals intelectual.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată că și-a încălcat, cu științăobligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi

Potrivit avocaților, fapta constituie abuz în serviciu și a avut drept consecință vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea depozitului de deșeuri.

Direcția de Sănătate Publică Suceava mai este acuzată și de comiterea infracțiunii de fals intelectual, după ce a emis avizul sanitar care a stat la baza obținerii autorizației de construcție. Autorii plângerii penale acuză că avizul atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

De abuz în serviciu și fals intelectual este acuzată și Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, ai cărei funcționari, spun avocații, și-au încălcat cu bună știință obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică aplicabilă în materie de circulație și siguranță pe calea ferată. Potrivit acuzațiilor, regionala CFR a emis un aviz favorabil construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în condițiile în care cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate, informează g4media.ro

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost și ea acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual

La rândul său, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost și ea acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual de către avocații clujeni. Potrivit sesizării penale, funcționarii instituției și-au încălcat, cu știință, obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică pentru protecția sănătății populației și a mediului. Concret, responsabilii Agenției de Mediu Bacău au emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale, faptă care, spun autorii plângerii, a avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

VEZI AICI: 

JUSTIȚIE pentru BUCOVINA! Redeschiderea URMĂRIRII PENALE în dosarul „MESTECĂNIȘ” amânată pentru 7 iulie

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top