fbpx
Connect with us

Lucrările la Autostrada A7, tronsonul Pașcani-Suceava, ar putea fi finalizate în 2027

Lucrările la Autostrada A7, tronsonul Pașcani-Suceava, ar putea fi finalizate în 2027 - News Moldova

Suceava

Lucrările la Autostrada A7, tronsonul Pașcani-Suceava, ar putea fi finalizate în 2027

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Luni, 26 septembrie 2023, Primăria Municipiului Suceava a organizat o dezbatere publică privind impactul asupra mediului și studiul de evaluare pentru autostrada Pașcani-Suceava, care va traversa județele Botoșani, Iași și Suceava

Primăria Municipiului Suceava a organizat o dezbatere publică, iar în cadrul acesteia, primarul Ion Lungu, a propus și crearea unor comandamente, dar i s-a răspuns că acestea sunt deja utilizate în formă electronică.

Principalele motive ale nemulțumirii participanților sunt reprezentate de costurile estimate pentru un kilometru de autostradă, care se ridică la 10 milioane de euro, dar și de termenul de finalizare al lucrărilor.

În contextul în care studiul de fezabilitate nu este finalizat, nici costurile pentru un kilometru de autostradă nu a fost confirmat în mod oficial. Prin urmare, este dificil să se realizeze o estimare exactă a costurilor acestor lucrări.

Se preconizează că până la finalul acestui an va fi finalizat devizul general pentru stadiul de fezabilitate.

În cadrul dezbaterii, s-a subliniat necesitatea de a evita orice întârzieri pentru a garanta păstrarea finanțării europene.

Termenul „ideal” de finalizare al lucrărilor

În ceea ce privește demararea și finalizarea lucrărilor, se menționează faptul că studiul de fezabilitate realizat de firma AEGIS nu cuprinde finalizarea contractului, deoarece urmează să se elaboreze proiectul tehnic. Prin urmare, licitația viitoare va fi axată exclusiv pe executarea lucrărilor, dar nu și pe proiectare.

Începerea lucrărilor este prevăzută, în cea mai optimistă variantă, pentru toamna anului viitor, cu condiția finalizării proiectului tehnic în prima parte a anului viitor și desfășurarea licitației fără probleme sau contestații. Teoretic, se estimează că durata lucrărilor va fi de 30 de luni.

Prin urmare, se preconizează faptul că autostrada va fi finalizată în anul 2027. Totuși, reprezentanții instituțiilor participante au admis că alegerea unei firme de construcții de încredere, care să își onoreze angajamentele este la fel de importantă precum demararea lucrărilor în toamna anului 2024 .

Soluții? Grăbirea termenelor și recuperarea decalajului

Cu privire la această situație, prefectul Alexandru Moldovan a evidențiat posibilitatea de a examina contractele cu CNAIR, inclusiv actele adiționale. El a mai menționat că cei cu adevărat afectați sunt cetățenii din zona Moldovei, dar mai ales cei din Iași și Suceava.

Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, Ion ȘTEFANOVICI, a descris în mod tranșant care este maniera actuală de gestionare a acestui proiect. Sub acest aspect, el a îndemnat ferm echipa responsabilă să fie mai bine pregătită și a accentuat necesitatea cunoașterii detaliilor proiectului.

În plus, acesta îndeamnă la o implicare mai mare și la colaborare mai strânsă cu autoritățile locale pentru a depăși obstacolele administrative, și sugerează delegarea responsabilităților către persoane competente care să lucreze pe teren pentru a rezolva problemele care apar:

Aș vrea să plecați de la Suceava cu un îndemn ferm. Să fiți un pic mai hotărâți și să cunoașteți un pic mai bine proiectul, pentru că nu-l cunoașteți. Căutați întrebări, căutați răspunsuri pe care astăzi ar trebui să le visați. Iar speranțele întregii zone stau în dumneavoastră. Eu plec de aici nu prea încrezător în ce faceți dumneavoastră.

Lucrările la Autostrada A7, tronsonul Pașcani-Suceava, ar putea fi finalizate în 2027 - News Moldova

Nu vă supărați, vă rog să vă pregătiți mai bine și să apelați oricând la toate forțele care sunt și în Suceava, și în Botoșani, ca să vă ajute.

Eu am participat la întâlniri cu primari, care au avut loc în această vară aici, la Suceava, și autoritățile locale i-au mobilizat de fiecare dată, le-au explicat importanța depășirii acestor etape administrative, pe care dl Prefect le-a sintetizat foarte bine încă din debutul discuțiilor, și au fost mai mult decât deschiși să fie la dispoziția dumneavoastră.

Delegați-vă oameni care să stea pe teren, care să rezolve tot ce este de rezolvat, pentru că aveți toată deschiderea. Noi suntem disperați, efectiv, să avem autostradă.

Îmi pare rău că v-o spun așa sincer și franc, dar asta este situația. Mulțumesc tare mult oricum pentru tot efortul pe care îl faceți.” a încheiat Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, Ion ȘTEFANOVICI.

Potrivit declarației președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, urmează ca indicatorii tehnico-economici să fie aprobați atât de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cât și de Consiliul tehnico-științific al Ministerului Transporturilor.

După încheierea acestor proceduri, trebuie validați indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii A7 pe tronsonul Suceava – Pașcani, într-o ședință de Guvern, astfel încât să se poată demara procedurile de licitație pentru lucrările de proiectare și construcție.

„Îmi exprim speranța ca la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor să se scoată la licitație proiectarea și execuția lucrărilor.

De asemenea, Consiliul Județean Suceava a participat săptămânal la ședințele de progres din cadrul Companiei de Autostrăzi și a participat alături de primari la identificarea proprietarilor de pe traseul autostrăzii.

Și sunt convins că acesta a fost un sprijin nemijlocit pentru grăbirea termenelor și pentru a recupera decalajul față de celelalte tronsoane până la Pașcani, care sunt mult mai avansate”, a precizat Gheorghe Flutur.

Astăzi, 27 septembrie 2023, vor avea loc avea dezbateri publice pe aceeași temă în județele Botoșani, la Tudora și în Iași, în localitatea Tătăruși.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top