fbpx
Connect with us

Marele compozitor CIPRIAN PORUMBESCU, sărbătorit la Stupca

Marele compozitor CIPRIAN PORUMBESCU, sărbătorit la Stupca - News Moldova

Suceava

Marele compozitor CIPRIAN PORUMBESCU, sărbătorit la Stupca

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Astăzi, 5 iunie 2023, la Stupca, se comemorează împlinirea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu printr-o serie de evenimente speciale

Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire la ora 12:00, urmată de ceremonia de depunere de coroane de flori la mormântul compozitorului, pe acordurile celebrei sale compoziții, „Balada”.

La ora 14:00, în muzeul din localitate, va avea loc un program artistic dedicat acestui mare compozitor bucovinean.

Grupul folcloric „Voievidca” al Centrului Cultural Bucovina va deschide spectacolul între 14:00 și 14:40. Apoi, corul „George Enescu” din Dorohoi va susține un recital între 14:40 și 15:10, iar tenorul Sorin Ursan Delaclit va urca pe scenă între 15:10 și 15:30.

Urmează corul „Ștefan Nosievici” din Suceava între 15:30 și 16:00, iar la ora 16:00 va avea loc premiera cvartetului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, al Centrului Cultural Bucovina, care va interpreta compoziții ale marelui compozitor bucovinean până la ora 16:45.

Între 16:45 și 17:00 va fi lansat volumul „Ciprian Porumbescu Necunoscut”, prezentat de dr. Constanța Cristescu. Apoi, între 17:00 și 19:00, spectatorii vor putea bucura de operața „Crai Nou”, interpretată de artiștii de la Centrul Cultural Bucovina.

Caravana filmului „Ciprian Porumbescu” va avea loc între orele 19:00 și 21:00, cu participarea actorului Vlad Rădescu. Urmează un recital de folk susținut de Sorin Poclitaru între 21:00 și 21:40, iar de la 22:00 până la 23:30, pianistul Paul Mustață va susține un recital de pian. Programul se va încheia cu un program al tinerilor din ASCOR – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților între ora 24:00 și 2:00.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a alăturat comemorării a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu, participând la evenimentul desfășurat în Stupca. După Sfânta Liturghie dedicată pomenirii compozitorului, Gheorghe Flutur a exprimat felicitări personalităților care au primit Ordinul Crucea Bucovinei din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuți, precum și tuturor celor prezenți la eveniment îmbrăcați în costume populare.

„Am primit, de asemenea, această distincție și sunt recunoscător, dar aici sunt oameni care merită întreaga noastră admirație. Gândindu-mă la strănepoata marelui Ciprian, doamna Stanca, realizăm cât de aproape suntem de Ciprian Porumbescu prin intermediul acestor oameni. Am avut o conversație ieri la Ilișești și astăzi aici cu Vlad Rădescu, cel care l-a interpretat pe Ciprian în film.

Dacă ne uităm la film, cred că sunt și câțiva dintre dumneavoastră, cetățeni mai în vârstă din Stupca, care ați jucat în acea producție. Este o emoție imensă, și asta reflectă Bucovina noastră dragă și frumoasă. Numai împreună, în Bucovina, am putut fi mai puternici, și de aceea doresc să vă mulțumesc tuturor, în primul rând sătenilor, bucovinenilor și oaspeților noștri, părinți foarte credincioși, că ne-am găsit timp să aducem o floare la mormântul marelui Porumbescu, fie-i iertată greșeala”, a declarat Gheorghe Flutur.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top