Connect with us

Metoda „accidentul” face noi victime: O sireteancă a fost înșelată cu aproape 3000 de euro, după ce a fost anunțată că fiul el a suferit în accident în Spania

Metoda „accidentul” face noi victime: O sireteancă a fost înșelată cu aproape 3000 de euro, după ce a fost anunțată că fiul el a suferit în accident în Spania - News Moldova

Suceava

Metoda „accidentul” face noi victime: O sireteancă a fost înșelată cu aproape 3000 de euro, după ce a fost anunțată că fiul el a suferit în accident în Spania


Cu toate că au fost emise repetate avertismente cu privire la metodele frauduloase, mulți locuitori din Suceava cad încă pradă celor care profită de încrederea lor și încearcă să obțină câștiguri financiare ilicite, conform Poliției Județene Suceava, care a observat că, pe lângă noile metode de înșelăciune, au reapărut vechile metode de operare, cum ar fi schema accidentului.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în data de 6 aprilie 2024, în jurul orei 20:10, o femeie în vârstă de 81 de ani din orașul Siret, însoțită de fiul ei, a vizitat sediul Poliției orașului Siret și a raportat că, în data de 6 aprilie 2024, între orele 14:00 și 15:30, a primit un apel pe telefonul fix din interiorul locuinței sale de la o persoană necunoscută care i-a informat că celălalt fiu al său, aflat în Spania, a fost implicat într-un accident și este în pericol de amputare, solicitând o sumă de 7000 de euro pentru intervenția medicală.

Femeia i-a comunicat apelantului că dispune doar de suma de 14.500 de lei, la care apelantul a fost de acord. Ulterior, aproximativ 10 minute mai târziu, la poarta acesteia a apărut un bărbat, căruia i-a înmânat suma de 14.500 de lei.

Mai târziu, femeia a fost sunată de fiul ei din Botoșani, căruia i-a povestit cele întâmplate, realizând că a fost înșelată, după care acesta din urmă l-a sunat pe fratele său din străinătate, care i-a informat că nu a fost implicat în niciun accident și nu a solicitat nicio sumă de bani.

News Moldova îți recomandă și ...   Lume, lume... Hai la târg! Mai mult de 100 de meșteri populari, prezenți în weekend la Muzeul Satului Bucovinean

În acest caz, s-a inițiat un dosar penal pentru infracțiunea de „înșelăciune”, iar cercetările sunt continuate de lucrătorii Formațiunii de Investigații Criminale din Siret.

Poliția Suceava reamintește că metoda „Accidentului” reprezintă schema prin care un necunoscut, de obicei prezentându-se drept avocat, medic, polițist sau prieten, contactează telefonic rudele unei persoane și le informează că acea persoană a fost implicată într-un accident rutier grav sau alte ilegalități și că rudele respective trebuie să plătească urgent o sumă de bani pentru eliberarea victimei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei, fiul celor apelați telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se prezintă un scenariu menit să provoace o stare emoțională puternică, afirmându-se că fiul sau fiica ar fi fost implicați într-un grav accident rutier.

Aceste victime sunt de obicei contactate la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.

În această situație creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

News Moldova îți recomandă și ...   Președintele ales al CJ Suceava, Gheorghe ȘOLDAN și primarul ales al Municipiului Suceava, Vasile RÎMBU, vor fi învestiți în funcție pe 24 octombrie

Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informațiile primite. În cazul acestui tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei vești că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocați, medici sau chiar polițiști și le relatează persoanelor înșelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute și că este necesar pentru acordarea asistenței juridice sau medicale, transmiterea de urgență a unei sume de bani. Evident unii cetățeni, profund emoționați de primirea unei asemenea vești, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială și șocul emoțional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Polițiștii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi falsă, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul George Mîndruță, alături de maistrul militar Dumitru Davidel la slujba dedicată eroilor de la Parohia Râbâia

Poliția atrage încă o dată atenția cu privire la măsurile preventive pe care cetățenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordați prin această metodă și să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie știut faptul că, în cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări. Orice accident/eveniment de circulație are două variante de soluționare. Prima este autosesizarea polițiștilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condițiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top