Connect with us

Mirela ADOMNICĂI, deputat PSD Suceava: “Asistăm de 3 luni de zile la o piaţă SPECULATIVĂ în ceea ce înseamnă PIAŢA ENERGETICĂ”

Moldova in Direct

Mirela ADOMNICĂI, deputat PSD Suceava: “Asistăm de 3 luni de zile la o piaţă SPECULATIVĂ în ceea ce înseamnă PIAŢA ENERGETICĂ”

Criză generalizată, resimţită în domeniul politic, sanitar şi cel al pieţei energetice

Emisiunea Retrospectiva Săptămânii, difuzată joi, 16 septembrie, de News Moldova, a avut ca temă criza guvernamentală, aşa cum apare aceasta atât în viziunea puterii, cât şi în viziunea celor din opoziţie.

 Invitaţii ediţiei difuzate în data de 16 septembrie a.c. au fost Mirela ADOMNICĂI, deputat PSD Suceava, Tudor POLAK, deputat PNL Vaslui, Cristi BEREA, senator USR-PLUS Iaşi şi Cezar FILIP, jurnalist News Moldova Neamţ, dezbaterea fiind moderată de către Ion STEFANOVICI, analist politic şi redactor-şef News Moldova.

În rândul părerilor emise de către invitaţi, s-a evidenţiat discursul elaborat al Mirelei Adomnicăi, aceasta atingând atât subiectul crizei guvernamentale, cât şi cel al reglementărilor din domeniul pieţei energetice.

Facturile exorbitante la curentul electric – rezultatul unei liberalizări „făcute haotic” în care statul nu a intervenit prompt pentru reglementare

În primul rând, aceasta face trimitere la faptul că se perpetuează starea de criză – sanitară şi economică – , fenomenul fiind accentuat de tulburările de pe scena politică.

În al doilea rând, Mirela Adomnicăi a punctat că preocuparea liberalilor pentru alegerile interne a viciat serios procesul de guvernare, drept pentru care activitatea parlamentară şi întrunirea comisiilor au fost mult îngreunate.De altfel, competiţia internă din rândul liberalilor a intervenit într-un moment neinspirat pentru astfel de schimbări pe scena politică, dat fiind că, în acelaşi timp, s-a făcut reconfigurarea pieţei energetice prin liberalizare ori aceasta, în opinia deputatului PSD de Suceava, s-a făcut haotic, nefiind surprinzătoare, din perspectiva în cauză, ştirile din ce în ce mai frecvente în ultima vreme despre facturile exorbitante la curentul electric, spre exemplu.

Soluţionarea crizei guvenamentale, dependentă de două coordonate – Congresul PNL din 27 septembrie şi negocierile USR-PLUS – PNL

În al treilea rând, Mirela Adomnicăi a specificat că întreaga clasă politică îşi are îndreptate privirile înspre Congresul PNL din data de 25 septembrie, în cadrul căruia se va vota noua echipă de conducere a partidului.

Practic, conform aserţiunilor lui Adomnicăi, data de 25 septembrie este percepută drept „momentul zero” în ceea ce priveşte soluţionarea crizei politice, ulterior, guvernanţii putând să-şi concentreze întreaga atenţie, printre altele,  asupra vizitei din 27 septembrie a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărei obiectiv rezidă în finalizarea evaluării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă depus de România, respectiv în aprobarea acestui program de investiţii.

Ludovic Orban si Florin Citu – Exponentii taberelor competitiei interne a PNL

În cele din urmă, Mirela Adomnicăi a făcut trimitere la sciziunea din cadrul coaliţiei guvernamentale, acuzând USR-PLUS de o pseudo-opoziţie, o pseudo-negociere pentru revenire la guvernare.

Sunt ilustrative, în acest caz, următoarele aserţiuni ale deputatului sucevean:

Noi ne uităm (…) ca la un fel de A.M.R. – câte zile mai sunt până pe 25 septembrie?Pentru că tot ce s-a întâmplat în această vară este la această ecuaţie – alegerile interne de la PNL.Şi să se termine odată alegerile acestea interne, ca să vedem cine guvernează în continuare şi cu cine guvernează în continuare.

Pentru că, pe bună dreptate, USR-ul, practic, a ratat o ieşire onorabilă de la guvernare şi o intrare onorabilă în opoziţie, fiindcă acolo şi-au dat demisia doar miniştrii USR.În schimb, de la secretari de stat, subsecretari de stat, prefecţi, subprefecţi, aceştia au fost demişi.Deci aşa, o pseudo-opoziţie, o pseudo-negociere pentru revenire la guvernare.” [min.06:30 – 07:13]

Discursul deputatului Mirela Adomnicăi

Pentru a ilustra sinteza celor specificate anterior, dăm citare susţinerilor Mirelei Adomnicăi din cadrul emisiunii Retrospectiva Săptămânii:

Mirela Adomnicai – Deputat PSD de Suceava

Care criză?!Pentru că de anul trecut suntem în plină criză sanitară, se prefigurează o criză economică asemănătoare cu cea pe care am traversat-o în 2008, 2009, 2010, pentru că sunt întrunite toate elementele – deficit bugetar, deficit de balanţă comercială, îndatorare cu dobânzi exorbitante şi, pe lângă aceste două crize – sanitară şi economică – , ne-am mai procopsit şi o criză politică.

Iar ceea ce vreau să subliniez referitor la cine ce guvernează în prezent România, se pare că de pe la 30 mai încoace, aşa, de când a început campania internă de la PNL, noi nu mai suntem guvernaţi, pentru că principala preocupare  a Guvernului a fost referitor la candidatul Cîţu, candidatul Orban şi această campanie politică care a dăunat nu numai PNL-ului – că sunt conştienţi cu toţii că au avut de pierdut în aceste 3 luni de zile.

În primul rând, ne-a afectat pe toţi, pentru că s-a suprapus această campanie de alegeri interne de la PNL cu liberalizarea pieţei energetice.Şi suntem în situaţia de astăzi, în care vedem că liberalizarea s-a făcut haotic, necontrolat, a scăpat de sub control tot ceea ce însemna pârghie pe o piaţă energetică şi suntem în situaţia în care discutăm măsurile care trebuie luate în prag de iarnă, pentru că suntem la jumătatea lunii septembrie.

De-abia a fost votată, în prima săptămână de sesiune parlamentară, Legea consumatorului vulnerabil.Avem înfiinţată şi o comisie de anchetă care să investigheze (…) cum de am ajuns la aceste creşteri artificiale de preţuri, pe lângă contextul internaţional (…).

Efectiv, asistăm de 3 luni de zile, la o piaţă speculativa, nu liberalizată în ceea ce înseamnă piaţa energetică.

Şi principala responsabilitate este a coaliţiei guvernamentale.” [min.04:32 – 06:30]

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Moldova in Direct

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top