fbpx
Connect with us

Misiune ușoară pentru comisia de examinare a concursului pentru desemnarea noului Manager al Spitalului Județean Suceava

Suceava

Misiune ușoară pentru comisia de examinare a concursului pentru desemnarea noului Manager al Spitalului Județean Suceava


Diferență netă între proiectele, dar și prezentările proiectelor de management ale candidaților înscriși pentru funcția de Manager al Spitalului Județean Suceava

Concursul pentru desemnarea viitorului Manager al Spitalului Județean Suceava a avut loc astăzi, 8 august, în intervalul orar 11.00 – 14.30. Rezultatele, potrivit estimărilor realizate de Ioan Badelita – Președintele Comisiei de examinare,  vor fi anunţate tot în cursul acestei zile.

În cursă s-au înscris avocatul Traian Andronachi (proiect managerial), fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuți și medicul Alexandru Calancea (proiect managerial), actualul manager interimar al Spitalului Județean Suceava.

Din comisia de examinare fac parte managerul Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, și conf. univ. dr. Andrei Stefan Neștian, director al Departamentului de Management, Marketing și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” Iaşi.

 

O analiză succintă realizată în oglindă a celor două planuri de management, dar și a modului de prezentare indică o pregătire net superioară a actualului manager al spitalului în raport cu competitorul său

Deși celor doi competitori li s-a acordat un timp egal de prezentare și examinare totuși, medicul Alexandru Calancea a reușit să își prezinte complet proiectul managerial în timpul alocat de 20 minute, în timp ce avocatul Traian Andronachi a reușit doar să prezinte spitalul din datele găsite pe site-ul instituției.

Avocatul Andronachi nu a reușit să intre în problemele de substanță ale spitalului și cu atât mai puțin să identifice soluții pentru creșterea gradului de satisfacție al pacienților vis-a-vis de actul medical practicat în Spitalul Județean Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Peste 1.000 de angajați din învățământul sucevean și-au cerut drepturile în stradă

 

Ion Ştefanovici, redactor şef News Moldova, a adresat prin intermediul Președintelui Comisiei de examinare, candidatului Traian Andronachi, două întrebări, pornind de la proiectul susţinut de acesta, „Planificarea și organizarea serviciilor de sănătate la nivelul spitalului”.

  1. Având în vedere că obiectivul nr. 3 face referire la rentabilitate, dar nu sunt menționați indicatorii măsurabili şi cuantificabili, vă rugăm să dezvoltați echilibrul între venituri şi cheltuieli, avut în vedere. Răspunsul va fi exemplificat prin aplicarea algoritmului asupra unei secții vizate.
  2. Ce instrument aveți în vedere să implementați, la nivelul spitalului, pentru a monitoriza respectarea programului de lucru a fiecărui medic declarat la CJAS precum și a timpului alocat fiecărei consultații. Urmează să indicați și perioada de referință avută în vedere pentru a atinge rezultatele aşteptate.

La ambele întrebări, după cum rezultă și din înregistrarea video, avocatul Andronachi s-a eschivat într-o manieră avocățească, evitând să puncteze cu argumente concrete modul în care dorește să abordeze sub aspect economic aceste realități curente ale spitalului.

În general, abordările candidatului Andronachi au fost echivoce, indicând o precară cunoaștere a realităților medicale dar și economice ale acestei unități medicale. Nesigur pe răspunsurile sale avocatul Andronachi a căutat să improvizeze foarte mult, formulând răspunsuri ample, neclare dar care au împiedicat membrii comisiei să-i adreseze prea multe întrebări și evident să obțină prea multe răspunsuri!!

News Moldova îți recomandă și ...   GAFĂ IMPARDONABILĂ a arhitectului sucevean Beni ATODIRESEI! Calomnie marca "Dana Budeanu"

Sub acest aspect, desigur modul de gestionare a sesiunii de întrebări a căzut în sarcina membrilor comisiei, care ar fi putut să întrerupă oricând aceste divagări de la subiect evitând OCOLIREA sistematică a esenței întrebărilor de către candidatul Andronachi!

Întreaga prezentare video susținută de avocatul Andronachi este greu de redat pentru că acesta nu a folosit microfonul, alegând să vorbească foarte încet, făcând greu de deslușit chiar și răspunsurile formulate!

Medicul Calancea întors pe toate părțile de membrii Comisiei

Deși a fost supus unui adevărat interogatoriu, Dr Alexandru CALANCEA a avut o prezentare foarte detaliată pe care o vom publica ca atare.

Numărul întrebărilor formulate la adresa Candidatului II (Alexandru Calancea) a fost cel puțin dublu față de cele primite de Candidatul I (Traian Andronachi). Primele impresii lăsate de medicul Calancea sunt acelea de siguranță, cunoaștere detaliată și coerență atât în conținutul proiectului managerial cât mai ales în prezentarea acestor realități ale spitalului.

Calancea a fost de o sinceritate debordantă cu privire la punctele slabe din activitatea spitalului pe care și le-a asumat integral în raport cu perioada în care a condus această unitate medicală din poziția de manager interimar. Însă, foarte important, doctorul Calancea a prezentat comisiei, într-o manieră concretă, soluțiile aferente remedierii acestor probleme.

S-au ridicat aici problemele aproape sistemice create de infrastructura veche și uneori neconformă a unora dintre unitățile din componența Spitalului Județean aflate în diferite locații ale orașului și care datează în unele cazuri chiar de la începutul secolului trecut.

News Moldova îți recomandă și ...   Ioan BALAN (PNL): "Statele din Uniunea Europeană trebuie să pună în aplicare lecțiile învățate din ultimele crize!"

Dar problemele cele mai mari rămân în continuare cele legate de migrația personalului medical dinspre zona de stat spre cea privată determinată atât de ofertele financiare dar și de volumul de muncă.

Acuzații voalate ale avocatului la adresa doctorului

Deși nu în mod direct, avocatul Andronachi și-a centrat prezentarea pe scăderea volumului de pacienți tratați în Spitalul Județean Suceava pe perioada pandemiei indicând și un volum scăzut al încasărilor pe care spitalul le-a înregistrat în mod invariabil de la CAS Suceava. Lovitura a fost una ușor de sesizat de membrii comisiei de examinare, dar și de auditoriu, în contextul perioadei pandemice analizată în toată complexitatea sa și cu implicațiile aferente.

De reținut și analizat în perspectiva următorilor 4 ani, angajamentele Doctorului Alexandru Calancea

Desigur, în peste 3 ore s-au discutat multe subiecte, extrem de importante. Ele pot fi urmărite în imaginile înregistrate de News Moldova și analizate de cei interesați.

Dar, pentru un colectiv redacțional cu experiența celui de la News Moldova, rezultatul concursului nu este deloc greu de anticipat.

Din această perspectivă, este de remarcat faptul că Medicul Alexandru Calancea și-a asumat obiective extrem de ambițioase dar plauzibile. Toate acestea trebuie urmărite punctual pe parcursul anilor viitori pentru a determina în ce măsură  a reușit managerul Calancea să le ducă la îndeplinire.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Forumul economic regional

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top