fbpx
Connect with us

Mozaicplastia – o noua procedura in arsenalul sectiei Ortopedie- Traumatologie, la Spitalul Județean Suceava

Suceava

Mozaicplastia – o noua procedura in arsenalul sectiei Ortopedie- Traumatologie, la Spitalul Județean Suceava


Miercuri 9 martie, ortopezii de la Spitalul Judetean Suceava au realizat in premiera locala o noua procedura chirurgicala – autogrefa osteocartilaginoasa , unui tanar de 34 de ani, victima unui accident la ski in urma cu 3 ani in urma caruia au aparut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacitatii de munca

Procedura s-a desfasurat in cadrul unei interventii mai ample cu o durata de 150 de minute, interventie care a cuprins si refacerea ligamentului incrucisat anterior, precum si corectia unei leziuni meniscale.

„Tehnica chirurgicala are drept tinta repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj si os din zone putin folosite de la acelasi pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltata in anii 90 in Ungaria si ulterior raspandita in toata lumea prin preluarea de catre toate marile companii medicale specializate in patologia ortopedica.

Aceasta solutie vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasica de microfracturare, la indemana tuturor, dar limitata ca rezultate si tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate in laborator cu costuri ridicate si rezultate incerte.

Procedura se adreseaza defectelor de cartilaj singulare, aparute in absenta altor afectiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani. Articulatiile care beneficiaza de aceasta tehnica sunt genunchiul si glezna, articulatii deseori afectate in timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltata de la nivelul genunchiului.

Tehnica se poate realiza atat artroscopic cat si clasic – deschis in functie de dimensiunile si localizarea defectului cartilaginos.

Efortul depus prin aceasta operatie vizeaza prezervarea articulatiei pe o perioada cat mai indelungata astfel incat perspectiva unei artroplastii de genunchi sa fie cat mai indepartata.

In ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament incrucisat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusa de mozaicplastie s-a largit gama de solutii terapeutice ” – dr. Marius Gramada medic primar ortoped.

News Moldova îți recomandă și ...   Mirela ADOMNICĂI (PSD): "Lanțul scurt de aprovizionare de la producator la consumator reprezintă o PRIORITATE națională din perspectiva securității alimentare a țării și este în acord cu strategia europeană „Farm to fork”

La reusita tratamentului concura in buna masura si kinetoterapia care trebuie sa inceapa imediat postoperator. Pentru aceasta pe sectia de ortopedie este necesara prezenta personalului specializat, chiar daca legislatia nu permite angajarea directa pe sectia ortopedie a kinetoterapeutilor. Sectia de Ortopedie a sustinut si va sustine in continuare cresterea numarului de asistenti de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel incat acestia sa poata desfasura o activitate sustinuta pe toate sectiile.

Interventia a fost realizata de o echipa formata din medici ortopezi – dr. Gramada Marius, dr. Voinea Rares si medic anestezist dr. Stanescu Dorin si vine ca o dezvoltare fireasca a capitolului patologiei sportive in cadrul sectiei de Ortopedie condusa de dr. Bandac.

News Moldova îți recomandă și ...   Ioan BALAN (PNL) – Prețurile mari ale energiei ne obligă la investiții tot mai puternice pentru creșterea eficienței energetice

Conducerea Spitalului Judetean Suceava si Consiliul Judetean au sustinut si vor sustine performanta in domeniul medical, totul pentru ca locuitorii judetului sa beneficieze de cele mai noi tehnici si dispozitive medicale.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top