Connect with us

Achiziție cu încredințare DIRECTĂ de peste 378.000 lei la Primăria SUCEAVA

Suceava

Achiziție cu încredințare DIRECTĂ de peste 378.000 lei la Primăria SUCEAVA

Planează un mare semn de întrebare asupra legalităţii unei achiziții cu încredințare directă derulată de Primăria Suceava: 378.100 de lei pentru un spectacol

Recent, Senatul a adoptat un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale şi Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu un amendament admis la comisiile de specialitate, care prevede dublarea pragurilor pentru achiziţiile publice directe de la 450.000 la 900.000 pentru lucrări şi de la 135.000 la 270.000 de lei pentru bunuri şi servicii.

378.100 de lei depăşeşte pragul pentru bunuri şi servicii, dar probabil că vom beneficia de o serie de explicaţii din partea municipalităţii sucevene. Să precizăm că este vorba despre organizarea unui spectacol de muzică uşoară, inclusiv cu asigurarea scenei, ecranelor LED şi… a prezentatorului. Ceea ce, în opinia noastră nu poate intra la categoria “lucrări”, unde pragul pentru achiziţia directă e mai mare.

De altfel, în anunţul postat pe SEAP se precizează la “domenii”: servicii de organizare de evenimente culturale. Aşadar nişte explicaţii suplimentare de la Primăria Suceava sunt nu doar binevenite ci chiar necesare.

Revenind la achiziţia cu pricina, ofertant este societatea comercială SC Marius China Management SRL, din Bucureşti. Firma a fost înfiinţată în 2015, administrator şi unic asociat fiind Marius China.

Obiectul principal de activitate este  “activităţi suport pentru interpretarea artistică (spectacole)”, iar societatea nu a avut de la înfiinţare decât un angajat. Cifra de afaceri în 2021 a fost 673.006 lei, cu o pierdere de 47.727 lei. Şi pe pierdere, ba chiar mai mare, a fost societatea şi în 2020, 307.070 lei, la o cifră de afaceri de 291.760 lei.

Acum a picat “pleaşca” prin încredinţare directă cu acest spectacol şi e de văzut dacă va reuşi firma să treacă de la pierdere la profit. Administratorul, Marius China, e mai cunoscut în presa mondenă decât în cea de bussiness.

Astfel, prin 2012, pe când era liderul unei trupe etno-rock, Marius China declara că “moldovencele sunt cele mai frumoase, dar şi alunecoase”. Nu ştim să spunem dacă relaţia de afaceri cu Primăria Suceava e mai mult frumoasă decât alunecoasă sau… invers.

Oricum, în plină pandemie, în 2020 Marius China apare din nou în presă vorbind despre faptul că “pandemia de coronavirus a pus o frână uriaşă asupra industriei muzicale şi a organizării de spectacole”. Dar susţinea la vremea respectivă că sunt şi soluţii şi vorbea despre faptul că deja are multe idei de afaceri, cum ar lansarea a două site-uri noi, a unei platforme VR dar şi a unui concept unic care se va numi FamilyFest Island.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top