fbpx
Connect with us

O grupare din Suceava impunea o „taxă de protecție” lunară în valoare de 10.000 de euro transportatorilor ucraineni care aduceau persoane la Aeroportul Suceava

O grupare din Suceava impunea o "taxă de protecție" lunară în valoare de 10.000 de euro transportatorilor ucraineni care aduceau persoane la Aeroportul Suceava - News Moldova

Suceava

O grupare din Suceava impunea o „taxă de protecție” lunară în valoare de 10.000 de euro transportatorilor ucraineni care aduceau persoane la Aeroportul Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ieri, autoritățile din Suceava au efectuat patru percheziții într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj

Ancheta dezvăluie că, începând din anul trecut și până în prezent, mai mulți locuitori din Suceava au extorcat bani de la transportatorii ucraineni, impunându-le o taxă de protecție pentru a putea desfășura activități de transport de persoane între Cernăuți și Aeroportul Suceava. Acești șantajiști suceveni au folosit amenințări cu violența, agresiuni fizice și sesizări false către autorități pentru a-i constrânge pe transportatori să plătească sume de bani. Grupul a reușit să obțină aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni. Ieri, patru persoane au fost aduse pentru audieri la DIICOT Suceava.

Joi, 25 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava, efectuează 4 percheziții domiciliare în județul Suceava, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, în județul Suceava a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în prezent, în scopul obținerii unor importante sume de bani din comiterea infracțiunii de șantaj împotriva unor cetățeni ucraineni.

Astfel, grupul infracțional organizat ar fi identificat persoanele vătămate, din rândul transportatorilor, de cetățenie ucraineană, pe care le-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecție, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura, în județul Suceava, activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” Suceava doar dacă plătesc această taxă.

De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale autorităților cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane.

Totodată, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaționale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.

La sediul D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava urmează să fie conduse, în vederea audierii, 4 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Suceava și Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

 


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top