fbpx
Connect with us

Percheziții la Suceava pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în comercializarea de produse de vapat și produse alimentare cu substanțe psihoactive

Percheziții la Suceava pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în comercializarea de produse de vapat și produse alimentare cu substanțe psihoactive - News Moldova

Suceava

Percheziții la Suceava pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în comercializarea de produse de vapat și produse alimentare cu substanțe psihoactive

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Marți, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, în colaborare cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, desfășoară 121 de percheziții domiciliare în multiple județe ale țării, printre care Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și București

Operațiunea are ca scop destructurarea unui grup infracțional specializat în import, export, producție și manipulare de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație legală.

Conform anchetei, începând cu finalul anului 2022, indivizi presupus a fi angajați sau controlori ai două companii comerciale din județul Iași, au creat un grup infracțional organizat cu intenția de a efectua operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive. Aceștia au produs și vândut dispozitive electronice de vapat și produse comestibile (jeleuri, prăjituri, drajeuri), fiind conștienți că acestea conțin astfel de substanțe. În cadrul investigațiilor s-a descoperit prezența substanțelor HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P, iar în anumite cazuri, chiar THC.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, grupul infracțional ar fi produs peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, conținând substanțe psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P), punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor.

Investigațiile au relevat o creștere semnificativă în rândul tinerilor, cu preponderență în proximitatea instituțiilor de învățământ, în consumul produselor de tip „Vape”, care conțin derivați ai plantei de canabis, și implicit, substanțe psihoactive.

O parte dintre aceste produse conțin un compus chimic, derivat sintetic al THC-ului, cunoscut sub numele de HHC (hexahydrocannabinol), având capacitatea de a produce efecte psihoactive similare consumului de canabis și celor induse de noile substanțe psihoactive.

Cu privire la potențialul psihoactiv al substanței HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în octombrie 2022, fiind în prezent sub intensa monitorizare a European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Având în vedere aceste constatări, comercializarea produselor ce conțin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P se încadrează sub incidența Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

Totodată, s-a constatat că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe periculoase, iar cei care le-ar fi vândut, deși ar fi cunoscut riscurile implicate, au procedat la comercializare fără restricții, inclusiv către minori.

Un număr de 42 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași. Operațiunea beneficiază de suportul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din mai multe orașe ale țării, precum și a serviciilor de combatere a criminalității organizate din diverse județe, sub coordonarea Inspectoratului de Poliție Județean Iași și a Jandarmeriei Române.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top