fbpx
Connect with us

Potențialul TURISTIC al județelor SUCEAVA și NEAMȚ evidențiat prin modernizarea “DRUMULUI TALIENILOR”. Semnificatii!

Suceava

Potențialul TURISTIC al județelor SUCEAVA și NEAMȚ evidențiat prin modernizarea “DRUMULUI TALIENILOR”. Semnificatii!


 Drumul Talienilor cu o lungime de aproximativ 55 de kilometri, 33 de kilometri fiind pe teritoriul județului Suceava și 22 pe cel al județului Neamț va fi modernizat

Pe 5 ianuarie 2022, contractul pentru modernizarea drumului județean 209B, Mălini – Iesle – Borca a fost semnat. Firma care a câștigat licitația este din județul Neamț, „Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi” SRL Roznov, iar valoarea investiției este de 14,8 milioane de euro (72,8 milioane de lei).

„Este o investiție așteptată de mult, care leagă județul Suceava de Neamț. Acest drum este extrem de important pentru că va lega zona Fălticeni – Gura Humorului de Mălini, Borca, Poiana Largului, Borsec, spre Ardeal. Aici distanța de la Mălini până la Poiana Largului, unde este prevăzută autostrada A8, este de 67 de kilometri. Astăzi, dacă mergem de la Mălini prin Târgu Neamț, spre Poiana Largului sunt 91 de kilometri. Deci cu acest nou drum scurtăm cu 24 de kilometri la un prim calcul. Este un traseu pe scurtătură și dacă vreți o perspectivă spre viitoarea Autostradă a Unirii A8, dar și legătura cu zone turistice la fel de importante, precum Mălini, lacul Bicaz, zona Borsec și legătura spre Târgu Mureș”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Drumul va avea 8 metri lățime, cu acostamente de 0,75 de metri pe fiecare parte, și 15,6 kilometri liniari de șanțuri. În proiect sunt prevăzute 63 de noi podețe și 9 poduri și vor fi reabilitate alte 5 poduri. Traseul va include 9 serpentine și ziduri de sprijin pe o lungime de 6,7 kilometri.

News Moldova îți recomandă și ...   Lucrările pe tronsonul Pașcani – Suceava al Autostrăzii A7 ar putea fi scoase la licitație în partea a doua a acestui an

„Echipa Consiliului Județean Suceava s-a ocupat de demararea acestui proiect. Primăria și locuitorii din Mălini sunt încântați de acest proiect care va debloca comuna spre zona Ardealului. Beneficiile nu sunt doar asupra Măliniului. Traficul rutier din zona Humorului va fi mai aerisit, deoarece șoferii vor putea utiliza și această rută. Datorită acestui proiect se va dezvolta turismul în zonă. Noi, Primăria Mălini, ne propunem să construim un centru SPA, să amenajăm trasee turistice montane pentru biciclete. De asemenea, Crucea Talienilor va fi finalizată anul acesta. Bisericuța model maramureșean va putea fi vizitată de mai mulți turiști, iar pe timp de vară se va dezvolta agroturismul, mai ales la stânele de pe Obcina Stânișoarei”, a arătat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

„Domeniul Coroanei Mălini a găzduit cel mai frumos drum montan din Vechiul Regat, care făcea legătura între Fălticeni – punctul vamal Cornu-Luncii – Domeniul Regal Broșteni – punctul vamal Gura Negrei, de unde se deschideau căi de comunicație către Bucovina și Transilvania. Importanța acestei căi de comunicație va determina clasificarea în categoria de drum național, spre sfârșitul secolului al XIX-lea”, a arătat profesorul Bogdan Ilie Cocieru de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Petrecere de absolvire a liceului, terminată la spital pentru zece elevi suceveni


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Forumul economic regional

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top