fbpx
Connect with us

Poziția oficială transmisă de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava și Sindicatul Medicilor Suceava cu privire la prioritizarea cazurilor sosite la UPU

Poziția oficială transmisă de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava și Sindicatul Medicilor Suceava cu privire la prioritizarea cazurilor sosite la UPU - News Moldova

Suceava

Poziția oficială transmisă de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava și Sindicatul Medicilor Suceava cu privire la prioritizarea cazurilor sosite la UPU

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava și Sindicatul Medicilor Suceava au abordat problema prioritizării cazurilor care sosesc zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe, a prioritizării acestora, condamnând ferm agresiunea fizică și verbală precum și denigrarea nejustificată a corpului medical

Unitățile de Primire URGENȚE sunt pentru URGENȚE!

Trăim în prezent într-un sistem medical românesc ,,grav bolnav”, dezorganizat și subfinanțat, a cărui suferință afectează deopotrivă cadrele medicale și pacienții.

 Într-un județ fără organizare medicală, cu lipsa medicilor de familie și a urgentiștilor, un singur spital din cele șapte și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava duce aproape toată povara medicală a județului, ba chiar ajută și județele vecine.

 Ajutorul vine din noi !

 Oricâte exemple am da sau câte semnale am trage, doar noi ne putem ajuta, să trăim într-un județ sigur pentru sănătatea noastră a tuturor. Lipsa bunului simț și a comunicării agravează ”boala sistemului”, cu efect direct asupra tuturor. Suntem de aceeași parte a baricadei, camarazi în lupta împotriva unui inamic  comun: ”BOALA”. În anul 2023 în România, la U.P.U. se poate prezenta orice pacient român sau străin, asigurat sau neasigurat, triajul  făcându-se în funcție de cinci coduri de urgență.

 ROȘU – critic, risc vital – preluare imediată.

 GALBEN – potențial mare de agravare, încercându-se preluarea în maxim 15 minute.

 VERDE – starea nu este critică, dar necesită investigații, posibil internare, încercându-se preluarea în maxim 60 minute.

 ALBASTRU – NON URGENȚE, CE POT FI TRATATE DE MEDICUL DE FAMILIE SAU AMBULATOR, TIMPUL DE AȘTEPTARE AJUNGE LA  120 MINUTE.

 ALB – TIMPUL DE AȘTEPTARE POATE AJUNGE LA 240 MINUTE.

 Cu cât un sistem medical este mai dezorganizat, subfinanțat și văduvit de specialiști, cu atât serviciile UPU vor fi mai aglomerate de cazurile cu COD – ALBASTRU și ALB, care vor crește timpii de așteptare, în detrimentul celorlalte cazuri (cazurile care nu reprezintă urgențe și depășesc 20% din prezentări).

 În prezent, în UPU Suceava sunt aproximativ 300 prezentări pe zi, aproximativ 13 – 15 pacienți pe oră, ceea ce înseamnă 1 pacient la fiecare 5 minute. Această situație duce la un efort excesiv din partea personalului medical și la timpi de așteptare crescuți.

 Ne dorim menținerea calității ridicate a actului medical, dar din nefericire în acest moment, situația se reflectă în timpii de așteptare.

 Absolut toți pacienții prezentați în UPU sunt consultați de medicul urgentist în ordinea priorităților, le sunt recomandate analize, investigații suplimentare sau consulturi ale medicilor specialiști dacă situația o impune, dar cu anumiți timpi de așteptare.

 Consulturile medicului urgentist sunt susținute de către medicii de diverse specialități, care desfășoară activitate de gardă și au în grijă pacienții internați și toate urgențele care apar pe secția respectivă.

 Având în vedere toate aceste aspecte prezentate și faptul că în medicină mereu apar situații neprevăzute, care pot crește timpii de așteptare, derapajele psihoemoționale cu presiune fizică și verbală asupra cadrelor medicale, nu fac decât să crească acești timpi și să creeze un  climat de muncă ostil tuturor.

 Conducerea Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, împreună cu Sindicatul medicilor, dau asigurări că depun împreună toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea zilnică a activității medicale, încercând să rezolve cât mai multe probleme medicale cu resursele existente, dar în același timp CONDAMNĂM ferm, agresiunea fizică și verbală, precum și denigrarea nejustificată a corpului medical”, au transmis conducerea SCJU Suceava și Sindicatul Medicilor Suceava

 

         ”MEDICAMENTELE POT VINDECA BOLILE, DAR NUMAI MEDICII POT VINDECA PACIENȚII”. (Carl Jung).


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top