fbpx
Connect with us

Preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe FLUTUR, apel către PRIMARI: “Aduceţi mai multe firme în comunitate şi nu va mai trebui să staţi cu mâna întinsă la Guvern”

presedintele-consiliului-judetean-suceava,-gheorghe-flutur,-apel-catre-primari:-“aduceti-mai-multe-firme-in-comunitate-si-nu-va-mai-trebui-sa-stati-cu-mana-intinsa-la-guvern”

Suceava

Preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe FLUTUR, apel către PRIMARI: “Aduceţi mai multe firme în comunitate şi nu va mai trebui să staţi cu mâna întinsă la Guvern”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la dezbaterea prilejuită de lansarea revistei economice Moldova Invest, a cerut primarilor să sprijine investitorii să vină în comunităţile pe care le administrează pentru ca să nu mai stea “cu mâna întinsă la Guvern”

Afirmaţiile preşedintelui Flutur reprezintă o adevărată provocare şi pot însemna o schimbare de paradigmă. Dacă până acum se considera că principala şansă de dezvoltare a unei comunităţi o reprezentau banii obţinuţi în urma accesării unor proiecte cu fonduri guvernamentale sau europene, mâna întinsă la Guvern sau UE, Flutur le-a cerut practic edililor să-şi consolideze, sporească bugetele proprii.

Şi cum altfel ar putea face acest lucru decât atrăgând investitori care să plătească taxe şi impozite. Fondurile rezultate ar putea fi folosite pentru dezvoltarea comunităţii. “Schema” va avea succes cu o minimă condiţie: edilii chiar să fie nişte “ambasadori” pentru mediul de afaceri, să-l sprijine şi chiar protejeze.

“Consulatele, ambasadele, se duc şi luptă pentru firmele din ţările lor. Păi mie îmi revine misiunea să fiu şi eu un fel de consulat pentru firmele româneşti. Astăzi aţi venit la mine şi am discutat despre Salina Cacica, că e în pericol să se închidă. L-am sunat pe domnul ministru Cadariu, cum să închizi salina? Renunţăm la sarea de la Cacica? Şi aici e un demers al meu, al unui parlamentar, hai să vedem ce facem. Părerea mea că şi la acest capitol stăm foarte slab.

Adică mediul de afaceri nu e protejat pentru că s-ar putea la un moment dat ca acestă centralizare să ucidă. Cine deblochează? Cine ţipă? Băi fraţilor aici am discutat că nu ştiu ce aviz de la Circulaţie se dă în şase luni şi, când îţi vine, îţi vine negativ. Astea sunt beţe-n roate pentru a nu se dezvolta ceva. Mie mi se pare că trebuie să fim încărcaţi şi cu această responsabilitate, inclusiv primarii. Adică, măi oameni buni trebuie să mă lupt să am cât mai multe firme în localitatea mea. Dacă am firme mai multe, nu am nevoie de mână-ntinsă la Guvern”, a punctat Gheorghe Flutur.

Care a diagnosticat şi unde e principala zonă bolnavă din societatea românească: zona mediului de afaceri.

News Moldova îți recomandă și ...   Camion cu lemn FĂRĂ ACTE, depistat în curtea Postului de Poliție Arbore, Suceava

“Avem de învăţat de la polonezi, care au fost mai curajoşi, dar poate şi noi să ne corectăm pe parcurs, pentru că, unde suntem bolnavi? La mediul de afaceri. Că faci investiţii în spitale, în învăţământ, dar, dacă mediul de afaceri nu produce, nu plăteşte TVA, eu de unde să dau bani? Dacă mă întrebaţi, în conjunctura actuală, cu războiul dn Ucraina, industria alimentară, Suceava are tradiţie şi aştept de la domnul ministru Cadariu soluţii să procesăm şi mai mult, avem cartofi, avem carne, avem lapte.

Apoi turism. Unde a fugit lumea la pandemie? A fugit de hoteluri mari spre pensiuni agroturistice. Le avem. Ce ne mai trebuie acolo? Agrement îmi trebuie ca să îl ţin mai mult. Spa, mai ştiu eu, călărie… Ce mai am nevoie? Am nevoie de refacere, de cei din medicină. După părerea mea, mâine dacă mă întreabă cineva, îi spun investiţi în staţiuni de recuperare post-operatorie. Nu avem clinici pentru aşa ceva. Am vorbit şi cu ambasadorii. Măi oameni buni, am aşa frumuseţe de zone, ai făcut operaţie de inimă, te ţine doctorul două săptămâni, după care trebuie să te recuperezi două luni. Avem o clinică de recuperare? Nu. Avem aer curat? Avem. Nu ne trebuie o clinică? Ba ne trebuie şi nu avem.

Alt exemplu: mineritul. Se discută din nou problema crizei de cupru şi alte lucruri. Ne-am bătut joc cu procedurile comuniste şi să ne gândim, putem să redeschidem? Putem să discutăm despre uraniu că acum se discută din nou de surse alternative? Putem să dicutăm. Energie. Independenţă faţă de ruşi. Sunt câteva dintre domeniile în care trebuie să mă dau peste cap”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   LICITAŢIE pentru RESTUL de LUCRĂRI la Axa RUTIERĂ Strategică SUCEAVA-IAŞI

Care a mai evidenţiat un aspect în care edilii se pot implica, de data aceasta pentru a proteja cetăţean


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top