Connect with us

Președintele Gh. FLUTUR vine la Moldova Invest! INVENTAR al strategiilor, proiectelor și investițiilor județului SUCEAVA

presedintele-gh.-flutur-vine-la-moldova-invest!-inventar-al-strategiilor,-proiectelor-si-investitiilor-judetului-suceava

Suceava

Președintele Gh. FLUTUR vine la Moldova Invest! INVENTAR al strategiilor, proiectelor și investițiilor județului SUCEAVA

SUCEAVA. Strategii, proiecte, investiții

Anul 2021 s-a încheiat. A fost primul an al cadrului bugetar multianual 2021-2027, adoptat de către Uniunea Europeană și primul an al actualului mandat al conducerii CJ Suceava. Care este situația proiectelor din fonduri europene depuse de CJ Suceava?

Gheorghe FLUTUR, Președintele Consiliului Județean Suceava: Avem peste 20 de proiecte care sunt in faza de implementare.

  • Poate unul din cele mai ambitioase proiecte ale etapei in care ne aflam este realizarea variantei ocolitoare a orasului Gura Humorului, proiect la care studiul de fezabilitate contractat de consiliul judetean are termen de finalizare luna aprilie 2022. Deja suntem in faza de stabilire a traseului definitive iar, in paralel, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat achizitia publica pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului de mare viteza Suceava – Vatra Dornei, cu termen de finalizare tot aprilie 2022, drum care va ingloba si varianta ocolitoare. Asfel, gandim sa legam municipiul capitala de judet de polul turistic Gura Humorului – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei, ceea ce va duce la o dezvoltare si o mai buna legatura de la est la vest a judetului si a localitatilor situate in apropierea viitoarei Autostrazii a Nordului.
  • Pe Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) am contractat documentatia necesara realizarii a 3 proiecte de modernizare a unor drumuri judetene, DJ177C Paltinoasa-Valea Moldovei, DJ 209A Falticeni – Horodniceni – Cornu Luncii – Malini – Slatina si DJ209B Malini-Valeni (un total de 67,025 km).
  • In zona transfrontaliera Suceava – Cernauti avem 2 proiecte aflate in faza de implementare pe infrastructura rutiera, respectiv 2 drumuri in oglinda Shepit (UA) – Izvoarele Sucevei (RO) si Izvoarele Sucevei (RO) – Shepit (UA). Astfel, imbunatatim accesibilitea în aceasta regiune transfrontalieră, mobilitatea populației, a bunurilor și a serviciilor, in vederea stimularii dezvoltarii economice durabile prin reabilitarea/modernizarea a 3 km de drum din județul Suceava și conectarea comunitățiilor din zona de proximitate a drumului.
  • As continua cu un proiect de o importanta deosebita, este vorba de Axa Rutiera Strategica 1: Iasi – Suceava. Este un proiect ambitios, care leaga nordul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est de partea de est a acesteia, care-si doreste imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor, in vederea dezvoltarii economice durabile, prin dezvoltarea infrastructurii rutiere interjudetene, drumuri care asigura conectivitatea directa sau indirecta cu reteaua TEN-T a 22 de unitati administrativ teritoriale pe care axa le tranziteaza.
  • Sa nu uitam de Aeroportul “Stefan cel Mare”, aceasta cale de acces aerian in Bucovina si locul pe unde in 2022 au tranzitat peste 430.000 de pasageri, lucru cu care ne mandrim. Aici am lansat un proiect european prin POIM de “Crestere a gradului de securitate si siguranta” prin care se urmareste mentinerea si cresterea gradului de siguranta si securitate a operatiunilor aeriene, pasagerilor și bagajelor, asigurarea securitatii traficului aerian, procesarea pasagerilor și a aeronavelor conform capacitatilor construite si programelor de zbor.
  • In domeniul colaborarii transfrontaliere avem in derulare cateva proiecte ambitioase. Incep cu Smart Travel Bucovina care are ca scop dezvoltarea infrastructurii TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) din Judetul Suceava și Regiunea Cernauti prin dezvoltarea unei aplicatii mobile pentru telefoane smartphone si tablete care va fi folosita pentru a furniza informatii utile si pentru a promova cultura si turismul în aceste zone.

In domeniul parcurilor industriale, stiintifice si tehnologice, implementam cu finantare europeană 2 proiecte

Gheorghe FLUTUR: Un prim proiect este Parcul Stiintific si Tehnologic Siret, care va include un Centru de inovare și instruire, un modul IT și un modul specific activitatii de fabricatie si teste de laborator pentru componente industriale, proiect in parteneriat cu orasul Siret si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava. Al doilea proiect este deschiderea unui “Laborator de cercetare interdisciplinara pentru analiza calitatii, sigurantei și identificarea falsificarii alimentelor” depus la finantare pe Axa prioritara 1 de pe programul POC prin Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botosani, unde suntem membrii fondatori alaturi de alte UAT-uri si agenti economici, cu participarea implicita pe parte de cercetare si inovare a Universitatii “Stefan cel Mare” Suceava.

Care este proiectia investitiilor publice pentru anul 2022 la nivelul judetului Suceava?

Gheorghe FLUTUR: Bugetul anului 2022 este un buget al dezvoltarii, cu un procent de 54% din totalul bugetului, alocat pentru investitii, respectiv peste 60 milioane euro din totalul de 153 milioane euro. Investitiile cele mai importante vor fi pe drumuri, la spitalul judetean si la aeroport, dar nu in ultimul rand la scolile speciale.

La drumuri vom avea o finantare de peste 80 milioane lei, pentru 8 drumuri care se realizeaza prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), apoi 20 milioane lei pe cateva obiective importante ce se vor derula din veniturile proprii ale consiliului judetean, 2,7 milioane lei pentru documentatia necesara realizarii centurii ocolitoare a orasului Gura Humorului si a unui pasaj de subtraversare care sa asigure legatura intre spitalul nou si spitalul vechi din Municipiul Suceava.

Daca la acestea adaugam peste 200 milioane lei pentru proiectele cu finantare din fonduri europene pe drumuri si inca 70 milioane lei pe care le alocam in acest an pentru reparatii pe drumuriile judetene, obtinem o anvelopa financiara de aproape 400 milioane lei pentru dezvoltare, modernizare si extindere infrastructura de drumuri judetene.

Bugetul de dezvoltare pentru spitalul judetean va conduce la investitii importante dintre care un nou spital de oncologie, cladirile monobloc pentru spitalul de infectioase si de pediatrie.

Arat faptul ca la spital in acest an printr-un parteneriat public-privat se finalizeaza un centru de radioterapie care alaturi de investitiile consiliului judetean in laboratorul de medicina nucleara si de proiectul cu noul spital de oncologie creeaza premisele functionarii unui hub de medicina in domeniul oncologic – radioterapie.

La scolile speciale de sub autoritatea Consiliului Judetean Suceava alocam peste 3 milioane lei din fonduri proprii si 9,1 milioane lei din fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea cladirilor si a spatiilor de cazare. Avem un proiect ambitios, acela al realizarii unui campus scolar la Scoala Sp


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top