fbpx
Connect with us

Prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, efectuată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență de la Suceava

Prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, efectuată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență de la Suceava - News Moldova

Suceava

Prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, efectuată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență de la Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Miercuri 17 ianuarie 2024 s-a efectuat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Ioan cel Nou” de la Suceava, prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv

Procedura a fost realizată în blocul operator al spitalului de către echipa o multidisciplinară și a avut ca și invitat pe dnl dr. Marius Ciorbă, medic primar gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.
Conferința multidisciplinară dedicată inaugurării Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson Avansată a avut loc vineri 15 decembrie la Spitalul Clinic Județean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.  La această conferință au participat medici din secțiile de Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie și ATI, specialiști care fac parte din echipa multidisciplinară necesară derulării acestui proiect.
Boala Parkinson reprezintă o importantă problemă de sănătate, ca și incidență, fiind a doua afecțiune neurodegenerativă după boala Alzheimer. Este o afecțiune neurologică cu evoluție lent progresivă la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienților precum și stadiului de boală. Soluțiile terapeutice au evoluat în ultimii ani, ducând la progrese semnificative în controlul simptomatologiei acestei afecțiuni, inclusiv pentru pacienții cu boala Parkinson avansată.
La acesta conferință au participat și neurologi care își desfășoară activitatea în cabinete neurologice din Suceava, Rădăuți, Bistrița, Neamț și Botoșani și care vor selecta cazurile avansate de boală Parkinson care nu mai răspund la terapia convențională și care vor putea beneficia de evaluare în acest centru dedicat, fie pentru optimizarea medicației, fie pentru accesarea unei terapii inovative asistată de dispozitiv.
Este vorba despre terapii care administrează continuu medicația triplă sub forma unui gel intestinal cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni tip CRONO LECIG. Până în acest moment pacienții care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiți să se deplaseze pentru montarea acestei pompe în alte centre din țară (Iași, București, Tg Mureș).
Costurile aferente întregii proceduri precum și terapia pacientului sunt decontate integral (fară costuri suplimentare pentru pacient), iar ansamblul format din pompă, PEG-J, conectori este pus la dispoziție de compania producătoare STADA.
Coordonatorul Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog dr Daniela Neagu, afirmă că această echipă multidisciplinară formată va putea iniția, monta și monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din județul Suceava, precum și din județele Botoșani și Neamț, sau oricărui pacient care dorește să se trateze la noi.
Alta terapie inovativă disponibilă în acest centru este reprezentată de tratamentul cu apomorfină, în prezent doar terapia intermitentă cu Pen, iar pentru 2024 și prin intermediul pompei de apomorfină. Această procedură necesită o titrare inițială a medicamentului sub supraveghere medicală în vederea stabilirii dozei optime de tratament.
Odată inițiată procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu prin intermediul neurologului curant. Pe viitor se va avea în vedere organizarea de întâlniri trimestriale atât în cadrul echipei multidisciplinare cât și cu neurologii din alte județe sau cabinete medicale individuale/policlinici pentru a crea un consens privind protocoalele necesare pentru selectarea pacienților eligibili și inițierea terapiei.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top