fbpx
Connect with us

Reacția Asociatiei „Bucovina Curata”! CJ SUCEAVA organizează o dezbatere publica cu privire la Groapa de gunoi MESTECĂNIȘ

groapa de gunoi mestecanis - News Moldova

Suceava

Reacția Asociatiei „Bucovina Curata”! CJ SUCEAVA organizează o dezbatere publica cu privire la Groapa de gunoi MESTECĂNIȘ


Consiliul Județean Suceava organizează miercuri, 2 februarie 2022, ora 14.00 la Casa de Cultură din Vatra Dornei, o dezbatere publica cu privire la documentele de susținere a solicitării de emitere a Autorizației integrate de mediu, pentru obiectivul “Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta” situat în comuna Pojorâta, în vârful muntelui, în pasul Mestecăniș

Considerăm imorală și inexplicabilă intenția organizării de către Consiliul Județean Suceava, în data de 02 februarie 2022, în mijlocul săptămânii, în mijlocul zilei, în municipiul Vatra Dornei, (la peste 20 km de Valea Putnei și comuna Pojorâta, satul unde s-a construit groapa de gunoi)!

De ce nu se organizează acest eveniment la Pojorâta, Iacobeni sau Câmpulung Moldovenesc, localități din imediata proximitate a acestei gropi de gunoi controversate? Le este oare frică de participarea localnicilor și de nemulțumirile acestora? Se încearcă oare evitarea participării unui număr semnificativ de cetățeni și organizații de mediu?

Vă invităm alături de noi, cei cărora le pasă de oameni și de natură, să mediatizați acest eveniment ținut aproape secret de către Consilul Județean Suceava și să participați pentru a afla de ce vrea cu insistență administrația județeană să deschidă o groapă de gunoi în vârf de munte, dăunătoare sănătății populației, nedorită de cetățeni și distructivă pentru turismul din zonă, naturii și agriculturii, realizată cu încălcarea tuturor normelor legale și morale, culmea și din fonduri europene!

Faceți public acest eveniment și veniți alături de noi miercuri, 2 februarie 2022, ora 14.00 la Casa de Cultură din Vatra Dornei!”

Consiliul Județean Suceava acuzat de fals intelectual

Reamintim faptul că în data de 20 iulie judecătorii Tribunalului Suceava au hotărât redeschiderea urmăririi penale în așa numitul „Dosar Mestecăniș”, în care Consiliul Județean Suceava și trei instituții publice au fost reclamați pentru multiple infracțiuni cu privire la construirea uneia din cele două gropi de depozitare a deșeurilor din județul Suceava, anume cea din zona montană amplasată spre vârful Pasului Mestecăniș. De mai bine de un deceniu sunt fel de fel de procese pe această temă, încercându-se blocarea lucrărilor – o perioadă de timp chiar s-a reușit – și unul din demersurile în instanță a fost și pe linie penală.

Consiliul Județean Suceava este acuzat de fals intelectual că, în ianuarie 2011, pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri a utilizat și prezentat – prin diverși funcționari și șefi de structuri din subordine cu atribuții incidente în speță – informații false Comisiei Europene, inclusiv că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții iar cererea de finanțare ar conține neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual fiindcă a emis avizul sanitar care atestă că groapa de gunoi respectă reglementările legale de protecție a sănătății populației, cu toate că încalcă mai multe prevederi imperative.

Sucursala regională CFR Iași a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate iar asta i-a adus o acuzație de abuz în serviciu și fals intelectual.

Deoarece Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a emis un acord de mediu, deși proiectul încălca unele obligații legale, societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu și Asociația Crescătorilor de Animale Bucovina au acuzat instituția de abuz în serviciu și fals intelectual.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top