Connect with us

Renunțarea la concursul de soluții pentru Parcul ȘIPOTE i-a scandalizat pe suceveni! Arhitectul Beni ATODIRESEI: „Această decizie este una eminamente POLITICĂ și reprezintă un ABUZ”

Retrospectivă săptămânii

Renunțarea la concursul de soluții pentru Parcul ȘIPOTE i-a scandalizat pe suceveni! Arhitectul Beni ATODIRESEI: „Această decizie este una eminamente POLITICĂ și reprezintă un ABUZ”

Problematica urbanismului sucevean, dezbătută la News Moldova 

Joi, 1 iulie a.c., arhitectul sucevean Beni Atodiresei a fost invitatul emisiunii „Restrospectiva Săptămânii”, realizată de News Moldova. În cadrul dialogului moderat de jurnalistul Denisa Grigoriu și susținut de analistul politic Ion Ștefanovici, arhitectul sucevean a vorbit pe larga despre situația cu care se confruntă parcul ȘIPOTE, despre urbanism, dar și despre așa zisele „firme de casă” din siajul primăriei Suceava. 

Arhitectul sucevean, Beni ATODIRESEI: „ Renunțarea la concursul de soluții pentru Parcul ȘIPOTE este un abuz şi un afront adus profesioniștilor”

În ultima ședință a Consiliului Local Suceava, aleșii municipali au votat împotriva concursului de soluții pentru Parcul ȘIPOTE!  Prezent în emisiune, arhitectul sucevean Beni ATODIRESEI a declarat faptul că renunțarea la concursul de soluții pentru parcul ȘIPOTE este una eminamente politică și reprezintă un abuz al administrației sucevene. 

„Necesitatea concursului de arhitectură nu vine doar pentru că e parcul Șipote. Concursul de arhitectură îți oferă posibilități mult mai mari care se extind în zona transparenței, în zona excelenței în profesie, lucrurile sunt mai profunde. Atunci când optez pentru un concurs de soluții ai o bază mult mai mare de selecție în tot ceea ce înseamnă opțiuni, și atunci poți să evaluezi mai multe variante, ajungând să alegi varianta cea mai bună.

Eliminarea concursului de soluții pentru Parcul ȘIPOTE și încurajarea unui studiu de fezabilitate nu face altceva decât să limiteze șansele unor soluții”, explică arhitectul sucevean.

Reamintim că odată cu preluarea parcului ȘIPOTE de către primăria SUCEAVA, în toamna anului 2020, primarul Ion LUNGU a venit cu o propunere de proiect prin care emblema urbanistică a municipiului să fie modernizată și transformată într-o zonă de agrement.

Acest lucru i-a nemulțumit pe suceveani, care susțin că transformarea parcului Dendrologic ȘIPOTE într-o zonă de agrement NU pune în valoare potențialul real de recreere, estetica peisagistică și identitatea cultural-istorică a zonei.

Sucevenii solicitau atunci un concurs de soluții pentru ca parcul să fie amenajat modern și nu fără niciun pic de viziune. Edilul a fost de acord atunci cu acest lucru, însă acum s-a răzgândit.

Petiție pentru transparentizarea activității Comisiei de URBANISM

De asemenea, arhitectul sucevean este și susținător al transparentizării activității Comisiei de Urbanism. Acesta susține că este necesar și imperativ ca ședințele  comisiei de urbanism, CTATU, să fie transmise online pentru a înțelege:

 • cum se formează argumentul urbanistic, care sunt bazele legale și unde apar interpretările subiective, care sunt interesele membrilor comisiei şi care sunt ale reprezentanților administrației locale;
 • distanța dintre morală și interesul propriu, eventualele intenții ale traficului de influență, obiectivitatea cu care e tratat fiecare proiect, fiecare firmă de arhitectură şi implicit beneficiar;
 • cum operează conflictul de interese între membrii comisiei care sunt în acelaşi timp membri și în:
  – comisia de urbanism, CTATU, a municipiului Suceava,
  – comisia de urbanism, CTATU, a județului Suceava,
  – comisia zonală a monumentelor istorice.
 • cum unii obțin aviz şi alții nu, pe același proiect dacă e făcut de cine trebuie sau nu;
 • care dintre membrii comisiei de urbanism sunt acționari și în firme de execuție și care dintre aceștia au contracte de proiectare şi de execuție cu Primăria, Consiliul Județean sau pe proiectele de patrimoniu de ei avizate sau proiectate;
 • cine face imaginea oraşului, cum haosul urbanistic şi discreționarul modifică ireparabil calitatea spațiului public şi implicit a vieții;
 • de ce o mână de arhitecți, mereu aceeași, sunt peste tot şi în toate;
 • de ce arhitectura începe și termină cu ei;
 • faptul că în aceste comisii se operează cu un bun al tuturor, spațiul. Și întrucât intervențiile publice și cele private afectează direct spațiul public, transparența e un imperativ al actului administrativ și cine nu face are opțiunea de a pleca;
 • oraşul.

În mediul online circulă și o petiție menită să transparentizeze activitatea Primăriei și Consiliului Local Suceava. Petiția semnată deja de mai bine de 500 de suceveni cere ca ședințele comisiei tehnice de urbanism să fie publice.

SUCEVENII îi cer primarului Ion LUNGU transparentizarea activității Comisiei de URBANISM

Întreaga emisiunea Retrospectiva Săptămânii poate fi urmărită pe pagina de youtube a News Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Retrospectivă săptămânii

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top