Suceava
SCANDALUL verii la USV SUCEAVA generat de FALIMENTUL clubului de fotbal FORESTA. Reacția rectorului Valentin POPA
autor
Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se confruntă cu un val de critici și controverse în urma angajării recente a lui Andrei Ciutac (fost președinte al clubului de fotbal Foresta Suceva) în cadrul departamentului juridic al Universității. Rectorul Valentin Popa reactioneaza
Într-o postare publică, arhitectul sucevean Beni Atodiresei și-a exprimat indignarea în legătură cu angajarea de către conducerea Universității “a fiului secretarului Primăriei și nepotul primarului Ion LUNGU” în cadrul departamentului juridic al USV ca o “recompensă administrativă”, deși Ciutac este direct implicat în falimentul clubului de fotbal Foresta Suceava.
În context, reamintim faptul că Andrei Ciutac a fost implicat în conducerea clubului de fotbal Foresta Suceava înainte de venirea unui alt grup de investitori în 2017. Acest grup format din Farid Khallaf, Ion Lozovan și Gheorghe Negura a preluat oficial clubul pe 19 septembrie 2017, după ce au plătit datorii de 300.000 de lei la Fisc.
Înainte de venirea acestui grup, clubul era controlat de Andrei Ciutac, împreună cu tatăl său, Ioan Ciutac, și cu Ion Lungu, primarul municipiului și vărul lui Ioan Ciutac.
ACS Foresta Suceava a primit finanțare din partea Primăriei Suceava în baza legii. Municipalitatea a alocat anumite sume pentru susținerea clubului, iar acesta a beneficiat și de sponsorizări de la diverse companii de-a lungul timpului.
În după-amiaza zilei de 11 iulie 2022, pe pagina oficială de internet a ACS Foresta Suceava a fost comunicată demisia președintelui Andrei Ciutac și a vicepreședintelui Mihai Ungurian. Motivul acestei decizii a fost eșecul în atingerea obiectivului de promovare în al doilea eșalon fotbalistic.
Beni ATODIRESEI: “O culme a ticăloșiei morale: ca răsplată pentru falimentul Forestei, Andrei Ciutac, e angajat acum la departamentul juridic al USV!”
“Cazul valorosului domn A.Ciutac, fiu de secretar și nepot de primar, evidențiază rețeta reușitei șmecherilor de Suceava. Important e să ai neamuri șefi la partid și ceva cașcaval!
Te angajezi la USV unde îți faci ceva experiență și apoi familia și partidul îți rezolvă o funcție bine plătită la ACET, TPL, Teatru sau prin instituții.
Doar nu v-ați imaginat că domnul A.Ciutac după ce-a plesnit Foresta și a băgat în buzunarul familiei banii sucevenilor a mers la USV că și-a descoperit brusc vocația profesională.
A făcut-o pus de hoții bătrâni având nevoie de ceva experiență pentru că are aranjată o funcție, prin transfer, la stat. Până atunci trebuie mers încet, încet poate nu vede nimeni“, a completat arhitectul sucevean.
VALENTIN POPA: “Aproape că mai degrabă cred că domnul arhitect avea de fapt dorința ca celălalt să câștige. Care a pierdut.”
Contactat de redacția NEWS MOLDOVA, rectorul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava a subliniat că în momentul concursului pentru postul din departamentul juridic al universității s-au prezentat doi candidați, unul dintre cei doi fiind desigur Andrei Ciutac.
Popa a reiterat că procesul de recrutare s-a desfășurat în mod transparent și că angajarea a fost realizată pe baza criteriilor obiective și a performanțelor la interviu, indiferent de trecutul candidaților.
Totodată, acesta l-a acuzat voalat pe Beni Adodiresei și-ar fi dorit ca postul să fi fost câștigat de contracandidatul lui Andrei Ciutac.
Rectorul a completat că decizia de angajare a fost luată pe baza performanțelor și calificărilor obținute la concurs și că aceste acuzații nu au avut nicio influență asupra procesului de recrutare. Totodata, Valantin POPA a respins orice insinuări că angajarea ar fi fost motivată de preferințe personale sau nepotism, ci s-a bazat pe criterii obiective și transparente.
Rectorul Popa a subliniat că implicarea sa “în activitățile de fotbal” este limitată, neavând cunoștință de faptul că Andrei Ciutac s-a aflat la conducerea clubului menționat
“Da, vedeți că eu nu știam că a fost președinte. Ok, a fost președinte, dar ce treabă are? Președinte de club de fotbal, performant, neperformant, prost, nu știu ce, nu contează, cu faptul că a dat concurs pe ce a terminat Facultatea, și poate s-a dus și el ca și orice începător juridic, deși nu e începător juristic, a luat-o de la început.”
Valentin Popa a fost, între 30 ianuarie 2018 și 27 septembrie 2018, la cârma Ministerului Educației, din partea PSD.
În conflict a interferat și prorectorul Mihai DIMIAN

“Nu sunt implicat în acest proces. Am pus şi eu câteva întrebări în linia celor amintite aici când s-a ajuns cu raportul final al concursului în Consiliul de Administratie. Ce pot spune e că postul a fost scos la concurs pe perioada determinată de 9 luni (pentru ca un consilier juridic de la noi e in concediu pentru un an).
Drept urmare, poate nu a fost prea atractiv postul respectiv în condiţiile specificate, au participat 2 candidati si din cei 2 candidati, a câștigat dumnealui. Mai multe nu cunosc, poate cei implicati direct”, a explicat acesta.
Replica arhitectului sucevean nu s-a lăsat așteptată, acesta continuând să critice decizia de angajare a lui Ciutac. Atodiresei a subliniat legăturile de rudenie directe ale acestuia și veniturile substanțiale pe care le-a avut în trecut la compania Foresta. El a exprimat îngrijorarea că USV ar putea deveni un loc de refugiu pentru cei care au fost implicați în acțiuni de fraudă sau falimente, cu puternice conexiuni politice locale.
Ce cred sucevenii
Gabriel Ghidus, absolvent al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), a intervenit în schimbul de replici dintre cei doi, comentariul său adresându-se prorectorului Mihai Dimian.
Internautul a ridicat semne de întrebare cu privire la angajarea unei persoane asociate cu falimentul companiei Foresta și cu conexiuni familiale în cadrul primăriei.
Acesta a subliniat că, din poziția înaltă deținută de Mihai Dimian, ar fi fost lesne de observat că o astfel de încadrare va stârni multe semne de întrebare în rândul locuitorilor din Suceava. El a remarcat că o clarificare publică, măcar prin intermediul unui comunicat de presă, ar fi fost benefică în abordarea dilemei morale legate de această angajare.
“Unde sunt proiectele ‘vaca de muls’ pe următorii ani? Pui mustele tsetse în poziții cheie de la început și deschizi robinetul de bani”
Robert C. Ilas, unul dintre internauții care au ridicat semne de întrebare, și-a exprimat temeri cu privire la posibila influență politică în alocarea resurselor. “Unde sunt proiectele ‘vaca de muls’ pe următorii ani? Pui mustele tsetse în poziții cheie de la început și deschizi robinetul de bani”, a punctat acesta, aducând în discuție posibile practici nepotiste în selecția responsabililor.
În replică, prorectorul Mihai Dimian a respins aceste acuzații, la fel ca și superiorul său ierarhic Valentin Popa. Dimian a subliniat faptul că el contribuie personal la scrierea proiectelor și aducerea finanțării universității și regiunii. Dimian a ținut să clarifice că nu a beneficiat de niciun avantaj necuvenit sau privilegiu, ci își aduce expertiza și experiența în eforturile voluntare de implementare și coordonare a proiectelor.
