Connect with us

SCHIMBĂRI de profunzime în PREFECTURI! Noile numiri din județele MOLDOVEI vor fi rezultatul negocierilor PNL – USR/PLUS

coronavirus:-ucraina-a-anuntat-obtinerea-a-12-milioane-de-doze-de-vaccin-anti-covid-19

Suceava

SCHIMBĂRI de profunzime în PREFECTURI! Noile numiri din județele MOLDOVEI vor fi rezultatul negocierilor PNL – USR/PLUS

În ședința de Guvern de pe data de 27.01 a.c., prin Ordonanță de Urgență Codul Administrativ a fost modificat, astfel încât prefecții și subprefecții să poată fi membri în partide.

video-florin-citu-anunta-schimbarea-legii-salarizarii!-ce-criteriu-vrea-sa-introduca-premierul-pentru-bugetariEste un proiect care a fost asumat de către coaliţia de guvernare prin programul de guvernare, iar astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă. Nu este politizare a funcției, este o reașezare a acestei funcții. E un obiectiv asumat în programul de guvernare”, a declarat premierul Florin CÎȚU, la finalul ședinței de guvern.

Noile reglementari fac referire la statutul prefectului si al subprefectului. Astfel, funcțiile de prefect si de subprefect sunt funcții de demnitate publică, iar drepturile de natură salarială sunt stabilite prin reglementările privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, poate fi numit prefect sau subprefect persoana care nu se găsește în cazuri de incompatibilitate, iar la nivelul Instituției Prefectului este înființată funcția de secretar general al Instituției Prefectului.

Practica prefecților ”apolitici”, o „ipocrizie”

Practica prefecților ”apolitici” a fost una despre care toată clasa politică a recunoscut că a fost o ipocrizie pentru că în realitate prefecții erau oricum numiți politic și înlocuiți la fiecare schimbare de regim guvernamental.

„Trăiam într-o ipocrizie oricum, era clar și știut faptul că prefecții sunt oameni ai partidelor.

Acum doar ieșim din minciună, ca să zic așa. Deci nu va afecta cu nimic la nivel local, va fi ca și până acum, tot oameni politizați”, declară Andrei DRANCĂ, deputat USR de Botoșani. 

Prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu

Prefectul, conform legii, este reprezentantul Guvernului în teritoriu, el fiind cel care coordonează măsurile administrative și politice luate de Guvern, în județul unde a fost desemnat.  

Dacă Președintele de Consiliu Județean este cel care, având votul direct al alegătorilor (premieră instituită de Guvernul Dăncilă în 2019), se ocupă de administarea finanțelor, proiectelor europene și naționale din județ, prefectul este cel care semnează actele prin care, după depunerea jurământului, aleșii locali și județeni își iau în primire mandatele.

Prefectul este cel care decide suspendarea din funcție, respectiv destituirea unui ales care a fost condamnat penal, definitiv de către o instanță de judecată. Tot prefectul, conform legii, stabilește prin ordin, numărul de consilieri județeni și locali (din fiecare localitate a județului), în raport cu populația județului și a fiecărei loclaități.

PNL va trebui să renunțe la cel puțin 20 de prefecturi

Dacă PNL a avut, pentru prima oară în cei 30 de ani de la alegerile din 1990, prefecți în toate cele 43 de prefecturi (42 județe și Municipiul București), în prezent, PNL va trebui să se mulțumească să aibă, așa cum a declarat Ludovic Orban numai 23 de prefecți, USR-PLUS trebuind să aibă 15 prefecți, iar UDMR 5 prefecți. În privința subprefecților, PNL ar urma să aibă 47 subprefecți, USR-PLUS, 28, iar UDMR 10 subprefecți.

În acest moment, USR-PLUS nu a decis câte posturi de prefecți și subprefecți vor fi împărțite între USR și PLUS.

Până în prezent, Ludovic Orban, liderul PNL a declarat că PNL evaluează candidații PNL, organizațiile județene trimițând variante, dar totul va fi definitiv după adoptarea statutului prefectului. Ludovic Orban a dezmințit știrea că ar exista un blocaj în coaliție.

Evident, blocajul a existat, fiindcă USR-PLUS a forțat nota, dorind asumarea politică a prefecților, tocmai fiindcă ei nu ar fi putut să își pună oamenii lor prefecți ca funcționari publici, fiindcă oamenii cu imagine erau membri de partid, iar funcționarii publici în marea lor majoritate se bucuraseră de sprijinul mai multor partide în trecut. Exista și condiția ca posibilul prefect să fi avut și funcții de conducere anterior în administrația publică, fapt la care USR-PLUS iar era în dezavantaj.

Se mai pune o problemă legată de județele la care fiecare partid ține. Nu există un algoritm de împărțire a județelor, dar se pare că USR-PLUS ar dori ca să aibă propunerea de prefect acolo unde PNL are deja Consiliul Județean adjudecat. UDMR va avea cel mult prefecturile Covasna, Harghita, Mureș, și alte două județe cu o puternică minoritate maghiară (posibil între Bihor, Cluj sau Sălaj).

PNL va dori să aibă atât prefecturile unde consiliile județene sunt controlate de PSD, dar și județe cheie unde deține și controlul în consilii județene.

Cum vor fi asimilate funcțiile de conducere la nivelul Prefecturilor din  zona Moldovei de către PNL și USR-PLUS

Deputatul USR de Botoșani, Andrei DRANCĂ a declarat că momentan sunt discuții și negocieri pentru poziția de prefect și subprefect și că, e prematur pentru a înainta un nume, fiind abia în prima fază de negocieri. 

Momentan sunt discuții și negocieri pentru poziția de prefect și subprefect. O să avem și noi propuneri, ideea e că noi suntem în alianță și încă nu știm.

Suntem în primă fază în care alianța negociază cu PNL-ul, să vedem cine are prefect și subprefect, iar ulterior va urma discuția noastră internă între USR și PLUS.

Nu avem un nume la momentul actual, nici nu eram siguri dacă va veni această ordonanță și așteptam ca să vedem exact procedura ca să putem vorbi de niște nume”, a mai declarat Andrei DRANCĂ, deputat USR de Botoșani. 

La Iași, negocierile abia dacă au început. Deputatul USR de Iași, Filip HĂVÂRNEANU, a declarat că la momentul de față nu s-au finalizat negocierile, dar se va reveni cu un punct de vedere oficial în momentul în care au și numirile.

 

„Momentan nu s-au finalizat negocierile pentru prefecți, pot veni cu un răspuns ulterior”, a declarat Filip HĂVÂRNEANU, deputat USR.

 

 

Deputatul USR de Suceava, Gheorghe MÂNDRUȚĂ, a declarat că prin această decizie se scoate la suprafață un lucru care se întâmpla, dar nimeni nu îl recunoștea, si anume, faptul că prefecții sunt oameni ai partidelor.

„În momentul de față discuțiile sunt purtate la București. Ele vor continua și săptămâna viitoare iar atunci vom ști cu exactitate ce poziții vor reveni partidelor în fiecare județ. Este o măsură normală având în vedere că era o ipocrizie până acum când teoretic prefecți nu erau politici, dar de fapt ei erau reprezentanții unui partid politic în teritoriu.

Putem spune că vom face un pic de ordine și scoatem la suprafață un lucru care se întâmpla, dar nimeni nu îl recunoștea.

După finalizarea discuțiilor, USR-PLUS va avea la Suceava, un prefect ori un subprefect, dar nu vă pot oferi un nume, deoarece nu avem la acest moment”, a declarat Gheorghe MÂNDRUȚĂ.


Continue Reading
You may also like...

Lect. univ. dr. Florian Olteanu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top