Connect with us

Se REDESCHID școlile din 8 FEBRUARIE! Cum a pregătit ISJ SUCEAVA noul semestru școlar

Suceava

Se REDESCHID școlile din 8 FEBRUARIE! Cum a pregătit ISJ SUCEAVA noul semestru școlar

Școlile din România se redeschid din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis, la finalul unei întâlniri cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și șeful DSU, Raed Arafat.

Klaus Iohannis: „Am decis ca începând de luni majoritatea copiilor să meargă fizic la școală”.

Am decis ca începând de luni majoritatea copiilor să meargă fizic la școală. Evident, trebuie să respectăm și să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte pentru că ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădiniță”.

În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădiniță. În scenariul galben, acolo copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a VIII-a și la liceu tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat. În localitățile în scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online.

În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă. Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri se închide școala, toate aceste lucruri vor fi clarificate de ministerul Educației și ministerul Sănătății.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, a mai adăugat  șeful statului.

Hotărârea numărul 5 a CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în  ședința din 3 februarie 2021, Hotărârea numărul 5 privind propunerea reluării activităților ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Prin această hotărârea sunt propuse scenariile privind activitatea instituțiilor de învățământ și este stabilit modul în care autoritățile acționează în cazul în care incidența scade sau crește și duce ca o localitate să intre într-un alt scenariu.

De asemenea, este adoptată propunerea de elaborare a unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Scenariile după care se deschid școlile:

În scenariul verde, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița.

În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță și clasele 1-4 merg la școală, precum și clasa a 8-a și clasa a 12-a.

În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul fac școala online.

În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă.

În situația modificării ratei de incidență cumulată, care determină încadrarea într-un alt scenariu din cele prevăzute la alin. (1), constatarea și modificarea scenariului se face în condițiile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și ale Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.

Ce înseamnă ca o localitate se afla în scenariul verde, galben sau roșu?

Scenariul verde – rata de infectare între 0 si 1,5 la mia de locuitori.
Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 si 3 cazuri la mia de locuitori.
Scenariul roșu – rata de infectare peste 3 la mia de locuitori.

Cum se vor desfășura CURSURILE în județul SUCEAVA?

La momentul actual, Suceava se află în scenariul galben, incidența cazurilor fiind sub 3 la mie. Astfel, în acest scenariu, elevii care se întorc la școală sunt cei de la grădiniță, cei din clasele primare și cei din ani terminali: clasa a 8-a și clasa a 12-a.

Se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute la alin. (1), stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.

De asemenea, conform spuselor lui Ion LUNGU, primarul Sucevei, Primăria Municipiului Suceava va acorda o sumă de bani școlilor din Municipiul Suceava pentru a plăti facturile care cuprind măști, dezinfectanți și lucruri necesare începerii școlii în condiții optime.

Totodată, decizia cu privire la modalitatea de desfășurate a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, se ia de către conducătorii acestora, în baza autonomiei universitare.

 Cum a pregătit ISJ SUCEAVA noul semestru școlar

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean susține că școlile din județul Suceava au fost pregătite încă de la începutul anului școlar pentru a fi redeschise. Totodată, purtătorul de cuvânt a specificat că în școli se vor respecta regulile igiencio-sanitare impuse de pandemie.

„Redeschiderea școlilor este o prioritate pentru Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Toate școlile sunt pregătite pentru revenirea elevilor la școală, în funcție de evoluția pandemiei în fiecare localitate și de aplicarea scenariului verde sau galben.

La nivelul unităților școlare au fost suplimentate stocurile de măști și dezinfectanți, iar circuitele de acces și de distanțare socială, stabilite încă de la începutul semestrului I al anului școlar 2020-2021, sunt funcționale”, a declarat Cezar ANUȚEI, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top