fbpx
Connect with us

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații - News Moldova

Suceava

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Chiar dacă timid, presa locală sparge gheața în privința implicării liderului PSD Suceava în domeniul silvic din acest județ

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care a participat împreună cu o echipă internațională de jurnaliști de investigație, la o anchetă a publicației germane Der Spiegel, a oferit explicații în exclusivitate la News Bucovina cu privire la situația tăierilor ilegale din pădurile din județul Suceava. În acest context, jurnalistul sucevean Mihai Chira a tratat împreună cu invitatul său și valorile uriașe, de milioane de euro, rezultate din tăierile ilegale de material lemnos.

Suplimentar însă, jurnalistul Mihai Chira a menționat în mod repetat numele senatorului de Suceava, Ioan STAN făcând trimitere exactă la implicarea acestuia în tot acest proces de exploatare a masei lemnoase din acest județ extrem de bogat în aceste resurse.

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații - News Moldova

Mihai Chira către Tiberiu Boșutar: „N-ar mai trebui o poză acolo? Te întreb așa… O poză a domnului senator Ioan Stan? „

Mihai Chira: Pot să spun STOP JOC?
Tiberiu Boșutar: Te rog!
Mihai Chira: Nu cumva mergem noi pe o pistă greșită?
Tiberiu Boșutar: În nici un caz! Păi uitați-vă cum stă treaba…
Mihai Chira: N-ar mai trebui o poză acolo? Te întreb așa… O poză a domnului senator Ioan Stan? E vorba de doi lideri mari ai județului Suceava: PSD și PNL.
Tiberiu Botușar: Noi azi discutăm despre lemn. Și aici îl avem în fața noastră pe dl inginer silvic, fost șef de Ocol, fost șef de Direcție, fost ministru Gheorghe Flutur.

Deși Tiberiu Boșutar este un foarte bun cunoscător al realităților de fond din industria lemnului coroborată cu domeniul silvic dar și cu mediul economic, totuși activistul de mediu nu a dat dovadă de onestitate completă ocolind cu obstinație subiectul Ioan STAN. 

Mai mult, Boșutar a preferat să îl acuze pe față pe jurnalistul Mihai Chira că nu i-ar fi publicat anumite materiale din diverse cauze.

Cert este faptul că, în continuare planează foarte multe suspiciuni asupra întregii activități din acest domeniu al exploatării masei lemnoase, evident din cauza mizei economice ridicate dar și a interferențelor extrem de diverse de natura intereselor din domeniul economic, silvic, administrației publice, politic și iată, chiar de tip ONG.

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații - News Moldova

Implicațiile senatorului Ioan STAN! IRISTAR – un punct de referință pe harta economico-politică a Sucevei

Tot mai multe indicii conduc la concluzia că actualul lider al PSD Suceava este implicat în ecuația silvică.

Redacția News Moldova l-a întrebat deschis pe senatorul Ioan Stan în cursul zilei de duminică, 5 martie, dacă confirmă existența unei relații de rudenie cu Seful Ocolului Silvic Râșca, Ștefan Petru Dan?

Senatorul Ioan Stan a ocolit răspunsul cu intenția clară de a nu confirma relația de cumătrie!

A doua întrebare adresată telefonic Senatorului de Suceava Ioan Stan, a făcut referire exactă la invocarea în mod repetat a numelui său în analiza de detaliu a scandalului Der Spiegel – percheziții la Bogdănești lângă Fălticeni – mita de 300 mii euro.

Trebuie menționat și faptul că Senatorul Stan locuiește la Fălticeni, localitatea în care se află și Pensiunea „Iristar” deținută de familia Stan la care se organizează adevărate chermeze la care participă oameni de afaceri, politicieni, primari și evident silvicultori.

Deci IRISTAR este un punct de referință pe harta economico-politică a Sucevei.

Senatorul PSD Ioan STAN, invocat pentru prima dată în scandalul tăierilor ILEGALE de arbori din SUCEAVA. Implicații - News Moldova

Der Spiegel: Cum distrug hoții de lemn pădurile din România, printre cele mai vechi din Europa. Companiile austriece, acuzate

Jurnaliștii germani au relatat că mari companii austriece profită din plin de pădurile din România care sunt tăiate ilegal. Astfel, a prezentat o investigație realizată la nivelul a două firme despre afacerile lor în România.

Patronul gaterului Saniral din Bogdănești, șpagă de 300.000 de euro pentru un polițist de la Economic. Ofițerul a fost reținut în arest

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 martie 2023, a inculpatului Mihai Cătălin Bîzăran, agent de poliție judiciară în cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În dosar ar fi implicat și Ionuț Ursu, patronul gaterului Saniral SRL din comuna Bogădnești, județul Suceava.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin, în calitate de lucrător de poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar).

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin în schimbul promisiunii că:

– acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală;
– acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât acesta din urmă să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare.

În același context, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin i-ar mai fi transmis aceleiași persoane informații nedestinate publicității din dosarul respectiv dar și cum se vor derula cercetările în continuare.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Omul de afaceri implicat în dosar ar fi Ionuț Ursu, patronul Saniral SRL Bogdănești din județul Suceava, una dintre cele mai mari firme din domeniul afacerilor cu lemn din județul Suceava.
Firma Saniral SRL a făcut de mai multe ori obiectul investigațiilor cu privire la presupuse ilegalități în afacerile cu masă lemnoasă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top