fbpx
Connect with us

Sindicaliștii AVERTIZEAZĂ: cei care împiedică un angajat să se alăture grevei sau să muncească în timpul grevei riscă să fie SANCȚIONAȚI sau ÎNCHIȘI

Sindicaliștii AVERTIZEAZĂ: cei care împiedică un angajat să se alăture grevei sau să muncească în timpul grevei riscă să fie SANCȚIONAȚI sau ÎNCHIȘI - News Moldova

Suceava

Sindicaliștii AVERTIZEAZĂ: cei care împiedică un angajat să se alăture grevei sau să muncească în timpul grevei riscă să fie SANCȚIONAȚI sau ÎNCHIȘI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Profesorul Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, a subliniat importanța prevederilor Articolului 176, alineatul (1) din Legea Dialogului Social (L367/2022), care sancționează următoarea infracțiune:

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin amenințări sau prin violențe, împiedică sau obligă un angajat sau un grup de angajați să participe la grevă sau să muncească în timpul grevei.”

Aproximativ 300 de angajați din școlile sucevene vor participa zilnic, începând de vineri, la „adunări publice” organizate pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în conformitate cu dreptul de grevă. Greva generală a continuat miercuri, 24 mai, în peste 98,5% din unitățile de învățământ în care există membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Având în vedere presiunile exercitate asupra angajaților din sistem, sindicaliștii atrag atenția că cei care împiedică sau obligă angajații să participe la grevă sau să lucreze în timpul grevei se expun riscului de a primi amenzi sau chiar de a fi închiși, în funcție de gravitatea faptei.

Sindicaliștii felicită și evidențiază curajul colegilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Gulliver” Suceava și de la Școala Gimnazială Budeni care s-au alăturat grevei generale. Numărul greviștilor la Școala Gimnazială Alexandru Lăpușneanu a crescut și se preconizează că va continua să crească.

Mesajul transmis de liderul sindicaliștilor suceveni este:

„Deși există presiuni, mulți nehotărâți au avut curaj să lupte alături de noi. Felicităm colegii noștri și reamintim prevederile Articolului 176, alineatul (1) din Legea Dialogului Social (L367/2022), care sancționează faptele care împiedică sau obligă angajații să participe la grevă sau să lucreze în timpul grevei. Începând de vineri, personalul din învățământ își va manifesta public nemulțumirile.

Ne dorim să fim vizibili și, dacă acest lucru nu se întâmplă în școli, vom muta greva generală în stradă. Suntem hotărâți să continuăm lupta pentru drepturile noastre, pentru o educație de calitate. Sperăm că și Guvernul își va dori același lucru. Suntem puternici când suntem uniți și încurajăm solidaritatea!”


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top