fbpx
Connect with us

Statul român și UE încă NU au un plan de gestionare al REFUGIAȚILOR ucrainieni! Primarul Orașului SIRET: “Nu exista nici o procedura, facem ce putem!”

refugiati e1645791498935 - News Moldova

Suceava

Statul român și UE încă NU au un plan de gestionare al REFUGIAȚILOR ucrainieni! Primarul Orașului SIRET: “Nu exista nici o procedura, facem ce putem!”


Numărul refugiaților care fug din calea războiului ruso-ucrainean crește de la o zi la alta

La această oră coada de pe teritoriul ucrainean pentru intrarea în România se întinde pe 35 de kilometri. Sosesc în România mai ales femei cu copii, pentru că bărbații sunt mobilizați la război.

Cei mai mulți refugiați vin pe jos.

La vamă, există deja voluntari români care îi așteaptă pe oameni cu apă, cafea, sandvișuri, iar unii îi ajută cu transportul de la graniță. Unii dintre aceștia acuză autoritățile că nu fac nimic pentru refugiați, care sunt ajutați doar de voluntari și preoți.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a declarat că România are capacitatea și este pregătită să primească jumătate de milion de refugiați, care ar putea fi cazați în marile orașe de la graniță sau în tabere special organizate. Deocamdată, după prima zi de război în Ucraina, autoritățile din România nu se grăbesc să înființeze astfel centre.

Cum se mobilează autoritățile locale și de ce fonduri dispun pentru a face față situației complexe

Pentru a înțelege mai bine cum reacționează autoritățile pe a căror rază administrativ-teritorială sunt găzduiți temporar refugiații, am discutat cu Primarul Orașului Siret din Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PSD de Suceava, Gheorghe ȘOLDAN: „Continuă modernizarea drumurilor din comuna Arbore”

Trebuie menționat faptul că Primăria Siret înregistrează anumite probleme proprii de ordin financiar, care s-ar putea agrava în contextul în care, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul local și-a anunțat închiderea activității pe fondul CRIZEI FACTURILOR LA ENERGIE ȘI GAZE. Este vorba despre fabrica unde se produc panouri de lemn masiv care va fi închisă la final de martie de către austriecii de la HS Timber Group. Se vor pierde locuri de muncă dar și sume importante de taxe și impozite pentru orașul Siret.

600 de SUCEVENI vor rămâne ȘOMERI începând cu 30 martie! HS Timber Productions închide fabricile de la RĂDĂUȚI și SIRET

NU mică ne-a fost mirarea să aflăm că nici până la această oră, STATUL ROMÂN și UNIUNEA EUROPEANĂ nu au pregătit un PLAN DE MĂSURI care să pregătească AUTORITĂȚILE LOCALE și cetățenii pentru prezenta situație.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul sucevean Ioan BALAN solicită ministrului CÂCIU lămuriti cu privire la prelungirea termenelor de implementare a proiectelor de investiții finanțate din fondurile aferente cadrului financiar 2014-2020

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, afirmă că până la această dată nu există o procedură impusă de la nivel central pentru primirea cetățenilor Ucrainei, care fug din calea războiului

BIANCA POZE ARTICOLE 1 3 - News Moldova

„Nu noi, de la Primăria Siret primim refugiați, ci statul român îi primește. Ar trebui să fie o coordonare la nivel centralizat. Noi, primăria, putem oferi minimul necesar pe timpul șederii acestora în localitate”, afirmă edilul.

 

„Avem probleme din punct de vedere financiar în continuare, dar prin donații, sponsorizări, voluntari, noi ne descurcăm”, ne-a declarat Adrian Popoiu.

”Nici ISU nu este organizat pentru primirea refugiaților”

Gestionarea și trierea unui eventual val de persoane, care să solicite asistență și sprijin din partea statului român, va fi făcută de instituțiile de forță, de poliția de frontieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Nu sunt centre organizate nicăieri. Nu putem face noi trierea. Cazarea refugiaților și alte lucruri nu sunt în apanajul primăriei, sunt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Dar nici ei nu sunt organizați.  Abia acum se va vedea, după triere, care și cum pleacă. În general, 99% au plecat căci au avut unde să plece, iar de acum, probabil, vor veni cei mai necăjiți. Presiunea va fi mare. Sincer, nu prea m-am așteptat la nebunia asta.

refugiati - News Moldova

Statul român prin integritatea lui și prin instituțiile de forță nu au decât să se coordoneze și să îi poată ajuta pe nenorociții ăștia. Este o altă povară, dar este una umană, care până la urmă, arată că ești stat civilizat sau ești la fel ca ei.

refugiati ucraina 1 - News Moldova

Coordonarea nu prea este, dar cumva trebuie să lucreze să ajungă la un consens care este legat și despre faptul cum triază aici în țară, pe unii, pe alții. Mecanismul acesta este foarte greoi căci în vamă el te controlează, stă un om 10 minute acolo până îl bagă în calculator. Dacă mai vin 10.000 la poartă, trebuie să îi 5 zile acolo. Este complicat. Dar nici nu le poți da drumul așa, să nu mai conteze acte, nimic căci îi primim.”, a declarat primarul orașului Siret pentru News Moldova.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul PSD George Mîndruță a participat la deschiderea seriei de evenimente culturale și academice “Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)’’


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top