fbpx
Connect with us

Succes pe jumătate a CJ SUCEAVA în gestionarea depozitelor ecologice. FINANȚAREA de 64.000.000 euro este în PERICOL

Succes pe jumătate a CJ SUCEAVA în gestionarea depozitelor ecologice. FINANȚAREA de 64.000.000 euro este în PERICOL - News Moldova

Suceava

Succes pe jumătate a CJ SUCEAVA în gestionarea depozitelor ecologice. FINANȚAREA de 64.000.000 euro este în PERICOL

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Consiliul Județean Suceava a accesat în 2013 o finanțare europeană de 64 de milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu

Proiectul european a presupus construirea a două depozite ecologice la Moara și la Pojorâta, pe Pasul Mestecăniș, 5 statii de transfer, un sistem de colectare selectiva a deseurilor pentru fiecare localitate, precum si inchiderea depozitelor urbane neconforme existente.

Depozitul ecologic din comuna Moara a devenit funcțional în urmă cu aproape doi ani. Depozitul este verificat constant de Agenția de Mediu și de Garda de Mediu. Aici sunt aduse deșeurile selectate, după care, cele reciclabile sunt sortate din nou și se fac baloți de hârtie, plastic și carton iar acești baloți sunt livrați către firme de colectare. La depozitul de la Moara sunt aduse acum deșeuri din cele 114 localități ale județului Suceava.

Conform declarațiilor Consiliului Județean Suceava, procesul de conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor ar merge destul de bine. Ca argument sunt înaintate câteva statistici. La Moara ajung potrivit cifrelor oficiale, în fiecare an, circa 1,3 milioane de tone de astfel de deșeuri, aproximativ 650 de tone de pe zi, din care 100 de tone sunt doar din Municipiul Suceava.

Surse din județul Botoșani ne-au informat că volume mari de deșeuri sunt transportate din Botoșani în Suceava, pentru a fi evitate sancțiuni semnificative. Vom reveni cu detalii suplimentare pe marginea acestui subiect.

Consiliul Județean Suceava a scandalizat populația din POJORÂTA

Cetățenii din Pojorâta vor desființarea gropii de gunoi! Decizia Consiliului Județean Suceava de amplasare a unei gropi de gunoi într-o zonă turistică a fost eronată de la bun început!

Depozitul de la Pojorâta a fost finalizat la sfârșitul anului 2019.

Societatea de avocatură Plopeanu & Ionescu a cerut în instanţă, în nume propriu, anularea Hotărârii Consiliului Local Pojorâta nr. 69/2009 privind aprobarea PUZ-ului pentru Groapa de gunoi Mestecăniş, anularea Autorizaţiei de construire nr. 39/2012 emisă de Consiliul Judeţean Suceava şi desfiinţarea gropii de gunoi ca urmare a anulării autorizaţiei de construire.

În prima sentinţă, judecătorii de la Tribunal au apreciat că societatea de avocatură din Cluj nu ar avea dreptul să conteste decizii ale Consiliului Judeţean Suceava în nume propriu. În recurs, judecătorii Curţii de Apel Cluj au desfiinţat sentinţa primei instanţei şi au trimis dosarul spre rejudecare. Decizia judecătorilor clujeni stabileşte un procedent important pentru justiţia românească. Este prima hotărâre din ţară prin care se arată că în probleme de protecţie a mediului orice persoană poate formula acţiune în apărarea interesului public, şi chiar şi o societate de avocatură în nume propriu, nu în apărarea unui client.

„La momentul actual doar depozitul ecologic din comuna Moara este deschis. Sperăm ca pentru celălalt să finalizăm cât mai repede procedurile necesare și să poată fi pus în funcțiune. Ceea ce facem acum este doar un proces de educare și conștientizare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă. La momentul actual, selectarea nu se realizează 100% corect. Ceea ce pot spune este că, în mediul rural și în colectivele mici s-ar putea implementa mai bine acest lucru deoarece cetățenii pot fi monitorizați permanent” a declarat Crețu Silviu Cristinel, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Partea reclamantă a arătat că în privinţa depozitului de deşeuri din Pasul Mestecăniş interesul public este mai mult decât evident dacă se ţine cont de faptul că, pe lângă localnici, drumul european E58 se află, în punctul cel mai apropiat, la nici 50 de metri de depozit şi este tranzitat anual de aproximativ 2,5 milioane de persoane.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top