fbpx
Connect with us

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova

Suceava

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL


Liberalii au lansat procedura alegerilor interne. Candidații Florin CITU și Ludovic ORBAN pleacă cu șanse egale

„În perioada 1 iulie – 10 august vor avea loc conferinţele judeţene de alegeri, conferinţe la care se vor alege conducerile judeţene ale PNL. Între data de 10 august, termenul prevăzut pentru finalizarea alegerilor la nivel judeţean, şi data de 25 septembrie este prevăzută o perioadă de 45 de zile, conform statului, pentru campania pentru congres”, a precizat președintele PNL Ludovic Orban.

Alegerile interne din PNL au două caracteristici de bază! În primul rând nu sunt organizate într-un an electoral, nefiind astfel fortuite deSusținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova conjuncturi care să precipite maniera de desfășurare a dezbaterilor interne.

În al doilea rând, competiția internă dintre Președintele de partid în funcție și șeful Executivului – premier în funcție care se bucură de stabilitate politică,  denotă o reală și autentică forță a mecanismelor democratice de autoreglare a vieții interne de partid.

Ambele caracteristici ale acestei runde de alegeri din viața internă de partid a liberalilor români întruchipează un model politic demn de apreciat în sfera politică a organizațiilor politice din România.

Cu cât competiția internă din interiorul PNL va fi mai aprigă cu atât mai mare poate fi aprecierea românilor pentru acest mod sănătos de a se face politică în România.

Din afară, putem comenta și chiar să nu fim de acord cu candidatura unui personaj destul de “rulat” cum este Ludovic ORBAN, dar nu suntem tot noi cei care remarcăm cu ironie mereu faptul că politicienii români nu au longevitate în activitatea politică, de prea multe ori cursul profesional al exponenților politici din România fiind brusc stopat de procurorii anticorupție!?!

Deși un politician cu o experiență relativ redusă, Florin CITU pășește hotărât în politica mare

La apelul politic lansat de CITU au răspuns la sfârșitul săptămânii trecute peste 40 de lideri ai PNL: Rareș Bogdan, Emil Boc, Robert Sighiartău, Gheorghe Flutur sau Vergil Chițac alături de miniștri precum Raluca Turcan, Lucian Bode, Virgil Popescu, sau Nicolae Ciucă.

Din Moldova, Florin CITU beneficiază până la acest moment de sprijinul liderilor:

  • Gheorghe Flutur Presedinte CJ și Președinte al Filialei PNL Suceava
  • Ion Lungu Primar mun. Suceava
  • Daniel Fenechiu – Senator Bacau
  • George Lazar Prefect Neamt
  • Mara Calista deputat Neamt
  • Tudor Polak deputat Președinte mun Vaslui

Mici strategii politice în interiorul filialelor! La Suceava segmentul executiv merge cu CITU, iar cel politic cu ORBAN

În încercarea de a împăca atât varza cât și capra cum spune românul, liderii de Suceava ai PNL și-au împărțit foarte logic preferințele electorale față de cei doi competitori.

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News MoldovaExponenții executivului, în speță Gheorghe FLUTUR și Ion LUNGU merg pe mâna premierului Florin CITU.

De ce este logică această preferință?

În mod evident, indiferent de rezultatul alegerilor interne – adică și dacă Florin CITU pierde această confruntare electorală internă – liberalii vor merge și mai departe pe mâna actualului Premier în formula guvernamentală, iar proiectele și fondurile stau în pixul acestuia. Cum ar putea Președintele și Primarul Sucevei să meargă în aceste condiții pe mâna lui Orban? Iar dacă Florin CITU iese Președinte al PNL și ai votat împotriva lui, în mod cert nu mai poți conta pe sprijinul lui!

O logică de fier. Cu atât mai multă dreptate au sucevenii cu cât liberalii din Botoșani, Bacău și Vaslui nu conduc nici o structură a administrației publice locale!

În atare condiții, sucevenii au lăsat la sacrificiu segmentul parlamentar care teoretic merge cu Orban. Totul se scontează desigur la vot, dar să nu uităm forța și reprezentativitatea unor lideri precum Gheorghe Flutur și Ion Lungu în județul Suceava.

De ce nu s-a aflat primarul de Piatra-Neamț, Andrei CARABELEA lângă Florin CITU?

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News MoldovaLa Neamț, PNL este reprezentat la primăria reședință de județ de tânărul primar Andrei CARABELEA. În mod evident Carabelea are nevoie de tot sprijinul în debutul acestui prim mandat al său în fruntea Primăriei Piatra-Neamț. Liberalii nemțeni nu au judecat lucrurile la fel de pragmatic precum mai experimentații lor colegi suceveni.

Nesigur probabil pe propria sa poziție în interiorul PNL NEAMT, în urma decapitării de către DNA a fostului Președinte Mugur COZMANCIUC și a preluării filialei de către parlamentarii Țapu și Leoreanu, primarul Carabelea a preferat să nu riște nimic. Dar, probabil nici nu va câștiga prea mult în dezvoltarea proiectelor din Piatra-Neamț.

Liderii PNL din Iași scoși în afara vieții de partid a PNL

La Iași, PNL deține atât Primăria cât și Consiliul Județean. Cu toate acestea, ambii exponenți politico-administrativi sunt urmăriți penal deSusținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova procurorii anticorupție. Soluția politică pentru neafectarea imaginii PNL de către Primarul Mihai Chirica și Președintele Consiliului Județean Costel ALEXE a fost forțarea suspendării acestora din PNL!!!

Pe cale de consecință, în clipa de față PNL Iași este reprezentat de Alexandru MURARU, fratele posibilului viitor ambasador al României la Washington. Mai prudent din fire și abia nominalizat pentru conducerea interimară a PNL Iași, Muraru nu își poate permite deocamdată asumarea unei poziții publice tranșante la acest moment.

Temător sau chiar nesigur pe propriile forțe, Președintele interimar al PNL Iași a refuzat să se pronunțe chiar și în interiorul PNL Iași pentru unul dintre cei doi candidați, aflați în cursa pentru Președinția Partidului Național Liberal.

Surse din interiorul PNL Iași i-au informat pe jurnaliștii News Moldova că, în continuare jocurile interne sunt făcute de Costel Alexe care arSusținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova fi primit o promisiune fermă din partea lui Orban că, în condițiile în care va rămâne Președinte al PNL îl va păsui pe Alexe cât poate de mult, situație în care actualul Președinte al Consiliului Județean Iași va mai putea rămâne la conducerea acestei instituții. Asta dacă nu va fi reținut pe o perioadă de 30 zile, ca procedură curentă în dosarele de corupție.

În această ecuație, cel mai rău au ajuns primarii PNL și mai ales cei care au fugit din PSD la ultimele alegeri în speranța unor perspective luminate!

La Botoșani, liderul Costel ȘOPTICĂ a dat semnale că merge pe mâna lui ORBAN

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News MoldovaNeavând mize de natura proiectelor administrative, Președintele PNL BOTOȘANI este preocupat exclusiv de mizele politice interne care să îi asigure în continuare stabilitatea în interiorul filialei.

Sunt de notorietate în Botoșani divergențele interne dintre aripa Șoptică și cea conturată în jurul fostului primar, Cătălin FLUTUR.

În cazul acestei filiale votul va fi la liber, situație care va contribui și pe viitor la slabirea atât în plan local cât și în raport cu Bucureștiul PNL Botoșani! Rămâne de măsurat care va fi până la urmă simpatia de care se bucură botoșăneanca Raluca TURCAN în interiorul PNL Botoșani. Turcanu a înțeles fără nici un dubiu unde este centrul de putere și s-a raliat deja lui Florin CITU!

 La Bacău, Fenechiu și Fechet au opțiuni diferite

În timp ce senatorul de Bacău, Daniel FENECHIU s-a așezat deja în spatele lui Florin CITU, mai tânărul său coleg Mircea FECHET optează probabil pentru încă un mandat al lui Ludovic Orban la conducerea PNL.Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova

La fel ca la Botoșani, viitoare conducere a filialelor depinde de cine iese Președinte la nivel național. De data aceasta, în PNL alegerile se fac de sus în jos! Firește că înțelegerile trebuie onorate în baza negocierilor prealabile.

Trebuie menționat faptul că în plan local, PNL are o brumă de reprezentare la Primăria Bacăului, prin alianța USR – PNL care l-a adus la conducerea acestei instituții pe USR-istul Lucian VIZITEU. Neavând o miză administrativă reală, liberalii băcăuani sunt la fel ca și cei din botoșani interesați în principal de mizele politice.

Teoretic, liderii politici ar trebui să fie foarte atenți și la necesitățile PRIMARILOR din administrația JUDEȚEANĂ. În aceste condiții, mizele nu ar trebui să fie exclusiv determinate de factorul politic ci și de considerentele administrative, aflate în interdependență cu administrația centrală!!!

Cam așa stau în mare mizele politico-administrative ale liberalilor din Regiunea Moldovei. Votul va fi strâns și va fi determinat de motivațiile punctuale negociate de fiecare filială în parte.

Susținere MASIVĂ a LIBERALILOR din regiunea MOLDOVEI pentru candidatura lui Florin CITU la președintia PNL - News Moldova„Este cea mai frumoasă privelişte când te uiţi la familia liberală.

Stimaţi colegi, după cum probabil aţi aflat mulţi dintre voi astăzi (duminică – n.r.) am anunţat decizia mea de a mă înscrie în cursa pentru preşedinţia PNL.

Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici (…) Europa se schimbă, lumea se schimbă, e nevoie şi de un alt tip de politică”, a spus Cîţu, care a menţionat o parte din bilanţul său ca premier.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top