fbpx
Connect with us

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei BUCOVINEI

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei BUCOVINEI - News Moldova

Suceava

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei BUCOVINEI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu România. Cu aproape 105 de ani în urmă, la 28 noiembrie 1918, Iancu Flondor a prezidat Congresul General al Bucovinei, adunat în Sala Sinodală din Palatul Mitropolitan din Cernăuți. Acolo, prin vot, s-a hotărât: unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României

Astăzi, 24 noiembrie, la ora 16.00 va avea loc Expoziția de pictură „Bucovina – Gând și culoare, în spațiul expozițional al teatrului. Evenimentul este organizat sub patronajul instituției gazdă – TMMVS, al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și al Asociației Artă și Umanitate (AAU), avându-l ca curator pe renumita artistă vizuală Lucia Pușcașu.

Lucia Pușcașu, pictoriță și tapiseristă, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, se poate mândri cu peste 150 de participări la expoziții județene de grup, saloane și concursuri naționale, trienale și bienale.

Expoziția va găzdui creațiile a cinci artiști plastici, toți membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Oana Ruxandra Hrișcă, Viorica Ana Moruz, Pușa Pîslaru, Lucia Pușcașu și Camelia Sadovei, oferind ocazia de a admira diversitatea și talentul artistic al acestora.

Lansarea cărții „Bucovinence de poveste” de Gabriela Lupu este al doilea eveniment dedicat celebrării Zilei Bucovinei. În cartea sa, Gabriela Lupu își propune să aducă în lumină câteva dintre femeile care merită să fie recunoscute în istoria Bucovinei, femei despre care s-a vorbit prea puțin, dar ale căror contribuții sunt demne de întreaga noastră considerație. Ea a căutat și prezentat modele autentice, inspiraționale și credibile, concentrându-se pe portretizarea acestor personalități care sunt, pentru ea, reprezentantele autentice ale ideii de bucovineancă de poveste.

În cuvintele autoarei, „bucovineanca de poveste” reprezintă în primul rând un individ de calitate, un lider care se luptă pentru valorile comunității și care respectă cu devotament Bucovina și moștenirea sa culturală.

Marți, 28 noiembrie, va avea loc conferința „Eminescu – Omul”. Aceasta va începe la ora 17:00 și va fi susținută de lectorul Alin Comșa. Evenimentul este organizat cu sprijinul TMMVS, în colaborare cu Asociația „Împreună Dăruim Viață” și EDU MAX Centru de Dezvoltare Personală și Profesională. Agenda conferinței include:

  • Cursul „Eminescu – Omul
  • Expoziția de carte rară despre Eminescu
  • Lansarea unei cărți intitulate „Portretele lui Eminescu”

Conferința se axează pe portretizarea lui Eminescu ca om, departe de aspectele mitologice sau tradiționale. De-a lungul timpului, Eminescu a fost adesea perceput ca un simbol, iar apropierea de el și de preocupările sale a devenit o misiune de o importanță fundamentală.

Un moment special al evenimentului constă în prezentarea cărții „Portretele lui Eminescu„, o lucrare ce adună portretele poetului realizate de artiști importanți în arta plastică românească. Această carte conține, sub forma unor povești scurte, idei, concepte și întâmplări reale din viața lui Mihai Eminescu, oferind o viziune amplă și inedită asupra personalității sale.

Toate cele trei evenimente dedicate celebrării Zilei Bucovinei vor avea loc în spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și vor beneficia de acces gratuit, în limita locurilor disponibile.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top