Connect with us

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România - News Moldova

Suceava

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România

Comuna Ciocaneşti din Suceava, este declarată muzeu în aer liber, pentru caracterul său unitar şi unic în ţară, pentru farmecul deosebit al locurilor, dar şi pentru oamenii primitori şi prietenoşi

Odată cu venirea Paştelui, satul de poveste din Inima Bucovinei îmbracă haine de sărbătoare, iar tradiţiile vechi de mii de ani sunt păstrate chiar şi acum cu sfinţenie.

Tehnica încondeierii nu este deloc uşoară, sunt necesare anumite abilităţi printre care răbdarea şi concentrarea sunt cele mai importante. Până la momentul final, atunci când coaja oului se transformă într-o operă de artă, sunt de parcurs mai mulţi paşi intermediari care vor duce la crearea unui model perfect.

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România - News Moldova

Motivele tradiţionale de pe costumele populare și ouăle încondeiate au fost preluate și transpuse pe fațadele caselor, care au devenit clădiri de patrimoniu.

Cele mai căutate şi mai apreciate sunt pensiunile construite în stil tradiţional, cu camere precum sunt şi cele din locuinţele sătenilor, decorate cu obiecte vechi de o însemnătate aparte.

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România - News Moldova

Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate a luat fiinţă în anul 2007, odată cu Festivalul  Naţional al Ouălor Încondeiate, din dorinţa de a păstra şi prezenta valorile legate de istoria şi tradiţia comunei.

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România - News Moldova

Una dintre colecţiile de ouă ce pot fi admirate în cadrul muzeului poartă numele celui mai iubit şi regretat învăţător din Ciocăneşti, Novac Norbert Ioan. Ouăle aflate în această colecţie (peste 1000 de exponate) sunt, în marea lor majoritate, oglinda costumului popular pentru că redau motivele cusute pe bundiţe, pe cămăşi sau pe catrinţă.  Cel mai vechi ou din expoziţie datează din 1941 şi a fost realizat de Gervan Oltea.

News Moldova îți recomandă și ...   Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – O sărbătoare a tradiției și artei populare

Primăria Ciocănești a organizat în perioada 09-10 aprilie 2022, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate care a ajuns la ediția a XVII-a. 

„Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate a ajuns la ediția a XVII-a și cuprinde tradiționalele concursuri de încondeiere de ouă, concursuri care timp de doi ani, din cauza pandemiei, nu s-au ținut. Anul acesta, încercăm să readucem tradiția, deci vor fi concursuri de încondeiere pe categorii de vârstă, pentru elevii de gimnaziu, liceu, dar și pentru studenți. Va fi și un târg de Ouă Încondeiate la care participă încondeietoarele din mai multe zone: Botoșani, Galați, Brașov, Cluj, Neamt, si s-a putea să fie prezentă și o încondeietoare din Ucraina prezentă. În cadrul Festivalului vom avea și un Seminar Național „Patrimoniul Vernacular – sursă de creștere a potențialului turistic” pentru că suntem o zonă turistică și vrem să acumulăm experiență în ceea ce înseamnă Valorificarea Patrimoniului Vernacular de care nu duce lipsă Bucovina. Vor fi și momente artistice, se va lansa și volumul II al cărții de poezii al copiilor de la Școala Gimnazială Ciocănești, vom vernisa o expoziție a unei tinere , dar și alte momente frumoase.

Tradițiile vechi de mii de ani sunt păstrate la CIOCĂNEȘTI! Singura localitate “muzeu în aer liber” din România - News Moldova

Este un eveniment care sperăm să facă repede trecerea spre normalitate pentru că în ultimii doi ani a fost cam slab cu activitatea culturală și cred că lumea duce dorul, în pofida celorlalte necazuri sau situații din vecinătate. 

Și anul trecut am făcut acest eveniment, dar foarte restrâns, doar pentru încondeietoarele din Ciocănești. Scopul festivalului nu este neapărat de distracție, ci încercăm să oferim și încondeietoarele posibilitatea să își valorifice munca desfășurată în această perioadă  pentru că nu au stat degeaba și chiar dacă a fost pandemie, majoritatea au încondeiat. Iar acum, prin Sărbătorile Pascale este un prilej bun să arate ce au lucrat și să se valorifice pentru că unele din ele doar din asta trăiesc și trebuie să aibă această șansă.”, a declarat în timpul festivalului, Ciocan Radu, primarul comunei Ciocănești. 

News Moldova îți recomandă și ...   Val de înșelăciuni în mediul online. Ce se afla în colete, în locul telefoanelor?

CITEȘTE ȘI: Tradiția păstrată la CIOCĂNEȘTI! Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate a ajuns la ediția a XVII-a

În vara 2021, turiștii care au vizitat această minunată localitate au avut parte de o surpriză memorabilă. Primaria Ciocănești a organizat un eveniment denumit „Plutăritul pe râul Bistrița Aurie”.

Turiștii au descoperit în Plutăritul pe râul Bistrița Aurie – o modalitate inedită de petrecere a timpului liber

Localitatea suceveană Ciocăneşti şi-a câştigat un renume pe plan naţional şi chiar internaţional datorită unei ocupaţii străvechi, şi anume, plutăritul. Anual, la Ciocănești are loc Săptămâna Plutăritului, eveniment ce atrage sute de turiști din toate colțurile țării.

News Moldova îți recomandă și ...   Social-democratul sucevean Cristian Șologon, numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor

Obiceiul plutăritului s-a transmis din generaţie în generaţie în rândul locuitorilor din comuna Ciocăneşti, demonstraţiile de plutărit reactualizând în memoria colectivă transportarea lemnului de către plutaşii din trecut până la Bicaz şi chiar mai în aval.

CITEȘTE AICI: Ediția CIOCĂNEȘTI 2021, BOGATA în evenimente!! PLUTĂRITUL, Festivalul Pastrăvului, Hramul și spectacolele au ATRAS și ÎNCÂNTAT zeci de mii de PERSOANE

Una din poveștile nespuse din Ținutul Mănăstirilor stă ascunsă într-un loc de suflet din Munții Suhard. La cota 1.200 oamenii înșiși sunt niște legende ce păstrează vie tradiția Bucovinei. Poți simți influențele folclorice cum vibrează din fiecare unghi iar tradițiile parcă s-au conservat și au rămas neatinse în acest colț de Rai.

E imposibil să nu te îndrăgostești de peisajele idilice, parcă rupte din basme, zâmbetele sincere și mâncarea proaspătă preparată cu trudă de localnici. O armonie perfectă între trup și suflet, este cea mai bună descriere a zonei montane sucevene.

Când noaptea se împletește cu ziua, ciobanii își încep rutina având grijă de ovinele și bovinele de la stână. Sacra meserie este practicată din tată în fiu de generații întregi, tradiția fiind păstrată cu sfințenie în zona Bucovinei.

CITEȘTE AICI: VIDEO l În Munții SUHARD la cota 1.200 oamenii ÎNȘIȘI sunt LEGENDE ce păstrează vie tradiția BUCOVINEI


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top