fbpx
Connect with us

Umbra lui Rareș Bogdan asupra radioterapiei sucevene! Rolul europarlamentarului ??

Prim Ministrul Ciuca discurs la deschiderea Centrului Medical de Radioterapie Suceava scaled - News Moldova

Suceava

Umbra lui Rareș Bogdan asupra radioterapiei sucevene! Rolul europarlamentarului ??


În Suceava se întâmplă lucruri bune, dar … “diavolul se ascunde în detalii

La o privire de ansamblu, vizita din 24 august la Suceava a Prim-Ministrului Ciucă, însoțit de o delegație bine reprezentată este un eveniment de primă mână pentru un oraș precum Suceava. Pentru presa națională, prioritățile au rămas remanierile, pentru presa locală serviciul de permise.

Impresia generală: evenimentul și investițiile se datorează personalității și greutății politice pe care o deține Președintele Consiliului Județean Suceava în coaliția de guvernare. Ca o primă remarcă, social-democrații nu au fost prezenți la acest eveniment, dar asta nu inseamnă că nu sunt în temă. (CAS Suceava este condusă de social-democrata Larisa Blănari, iar CAS va juca un rol fundamental în finanțarea activității viitorului Centru de Radiologie – care nu se va rezuma doar la această activitate).

Printre membrii delegației s-au numărat reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, membri ai cabinetelor ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene , Ministerului de Interne sau Ministerului Turismului, s-a rătăcit și europarlamentarul Rareș Bogdan, venit la Suceava fără nici o legătură cu evenimentele. Cel puțin aparent fără nici o legătură.

Pe parcursul a două zile, delegația a semnat cu administrația locală din Vatra Dornei, cea județeană și spectrul universitar diverse proiecte care, să sperăm că vor putea fi și finalizate în termenele și condițiile contractuale prevăzute.

Studiu de caz: parteneriat public-privat susținut până la nivel guvernamental

Vizita unui Prim-Ministru în teritoriu poate fi contextualizată politic, poate fi pregătită pe baza informațiilor oferite de administrația locală, dar chiar și în aceste condiții există o responsabilitate asumată și de către factorul național care emite anumite mesaje.

Nicolae-Ionel Ciucă: “Bună ziua și bine v-am găsit. Am dorit să desfășor această activitate la Suceava, pentru că se leagă mai multe activități, dintre care și aceasta de finalizare a acestui centru de radioterapie. Este un obiectiv care se finalizează într-un parteneriat public-privat și, de asemenea, am înțeles că se va derula activitatea între centrul privat și Spitalul Județean Suceava”.

Deocamdată, acestea sunt gânduri și reflexii la sfârșit de august, dar, cu siguranță ne vom elucida asupra acestor elemente prezentate de către dl Ciucă: finalizare, parteneriat public-privat și ce a înțeles PM referitor la activitatea derulată între Centrul privat și Spitalul Județean Suceava.

Așa cum creditul politic și administrativ îi revine lui Gheorghe FLUTUR pentru finanțarea obiectivelor, în aceeași măsură responsabilitatea îi aparține tot Președintelui Consiliului Județean Suceava pentru respectarea legalității celor 3 elemente enunțate de PM României (finalizare, parteneriat, activitate derulată).

radiologie suceava rares bogdan - News Moldova

Politica funcționează pe principiul o mână spală pe alta și amândouă fața, dar cu condiția respectării stricte a legii. Altfel, se multiplică cazul Vicepreședintelui Cristinel Crețu de la CJ Suceava cu efecte dezastruoase pentru societate, economie, stat

Cum se justifică prezența europarlamentarului Rareș Bogdan la aceste evenimente administrative? Cine a plătit deplasarea, cazarea etc europarlamentarului? Cine l-a invitat și de ce?

Există vreo legătură între Rareș Bogdan și funcționarea acestui Centru de Radioterapie? Iată acestea sunt întrebări foarte serioase cărora trebuie să le găsim răspunsuri!

De ce aceste demersuri?

Avem motive foarte întemeiate să credem că s-a forțat cadrul legal la maxim în acest sens cu largul concurs al fostei conduceri a Spitalui Județean Suceava, iar în clipa de față cu sprijin politic se încearca această “finalizare” la care făcea referire și dl Ciucă.

Suplimentar, se acționează și pe direcția reglementării finanțării prin CAS Suceava. Iarăși, nu avea cum să facă referire Prim Ministrul țării la aceste elemente de detaliu dacă nu i le-ar fi prezentat și SUSȚINUT cineva din proximitatea acestuia, cu o semnificativă greutate politică.

Cineva, cu mare influență, i-a dat o temă exactă Premierului României

Nicolae-Ionel Ciucă: “/…/ De asemenea, fiind vorba despre un centru de tratament privat, am înțeles că este nevoie ca la nivelul Casei de Sănătate să se actualizeze grila de finanțare a acestor tratamente. Discutăm – și sper că am înțeles bine – de două-trei proceduri care sunt cuprinse în grila de la casa de sănătate, cele care sunt specifice și vor intra în funcțiune la acest centru, fiind de ultimă generație tehnologică, nefiind cuprinse și atunci sumele pe care pacienții vor trebui să le plătească sunt destul de mari și nu știu dacă își permite orice om care este oricum într-o situație deosebită fiind afectat de această boală. Ca atare, va trebui, la nivelul Guvernului, împreună cu Ministerul Sănătății, să găsim soluție pentru această problemă“.

Nu are sens să mai subliniem încă o dată că Prim-Ministrul țării a ajuns să acționeze la nivel micro. Discuțiile din PNL pe fondul frământărilor din Coaliția de guvernare, l-au determinat pe dl Ciucă să fie mai receptiv la solicitările liderilor locali, care îl endorsează politic.

De ce apare CAS Suceava tocmai în discursul Premierului?

larisa blanari - News Moldova

Larisa Blanari – director CAS Suceava

Sunt însă demne de remarcat mutările locale din conducerea Casei de Asigurări unde, iarăși cu largul concurs a unor cercuri influente a fost numit un nou director în luna iulie a acestui an, în persoana social-democratei Larisa Blănari care are pe lista scurtă de obiective, reglementarea finanțării pentru acest Centru de Radioterapie.

Despre familia Blănari vom discuta detaliat pe parcursul unor materiale viitoare pentru a înțelege în context cum liberalii au numit o social-democrată la conducerea CAS Suceava.

ciuca vizita suceava - News Moldova

Diavolul de ascunde în detalii: gestionarea deșeurilor, modernizarea drumurilor, servicii de sănătate etc

Întregul demers jurnalistic este de natură să împiedice o secătuire a bugetelor locale.

Spre exemplu, câți dintre dumneavoastră știți că interesele administrative ale județului sunt apărate sub aspect juridic, în fața legii de casa de avocatură a liberalului Valeriu STOICA? 

Da, fostul ministru al justiției, liberalul Valeriu Stoica a încasat peste 80.000 euro de la Consiliul Județean Suceava pentru servicii de reprezentare juridică.

În data de 09.08.2022, CJ Suceava a avizat favorabil un proiect de hotărâre privind achiziționarea serviciilor juridice de apărare în Cauza preliminară c-252/22, înregistrată pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Serviciile juridice pentru reprezentarea Consiliului Județean Suceava vor fi asigurate de către Societatea civilă de avocați STOICA & Asociații București în DOSARUL nr 3655/117/2018, aflat pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș, în care au fost formulate întrebările preliminare ce formează obiectului Cauzei C-252/22, aflată pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

GROAPA de gunoi de la MESTECĂNIŞ, “BUBOIUL penal” din fruntea BUCOVINEI! – “Firma unui MINISTRU liberal apără CJ SUCEAVA în instanță”

Vom prezenta întreaga speță juridică, ajunsă într-o fază foarte înaintată, pe parcursul unui material distinct. Sunt de remarcat aici două aspecte: etapa în care a ajuns dosarul și costul perceput de către STOICA pentru reprezentarea juridică împotriva cetățenilor suceveni afectați de groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Exemple similare identificăm și la capitolul gestionarea infrastructurii rutiere.

137 580 de locuitori din 22 localități traversate de AXA rutieră strategică SUCEAVA – IASI lăsați cu ochii în soare de domnii FLUTUR și ALEXE

În loc de conlcuzii

Exemplul Iașului, condus de o administrație liberală, eminamente liberală, este unul nefast pentru administrația publică din Regiunea de Nord Est a României. La Iași este de acum evident că asistăm la o corupție generalizată existentă atât la nivelul Primăriei Municipiului reședință de județ cât și a Consiliului Județean!

Cazurile asupra cărora planează acuzații sunt exemple izolate în administrația suceveană sau practică generalizată? Doar timpul și o analiză atentă a faptelor ne pot oferi răspunsurile la aceste întrebări!


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top