fbpx
Connect with us

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Suceava

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Suceava - News Moldova

Suceava

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: office@newsmoldova.ro 

Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc

Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice necesare pentru asigurarea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici sau servicii medicale într-o singură specialitate, avand în dotare echipamentele şi aparatura medicală necesare pentru furnizarea serviciilor medicale corespunzătoare specialităţilor aprobate în structura organizatorică aprobată. Spitalul este  bazat pe monospecialitate și are structură pavilionară. Este unicul din judeţ ca structură organizatorică şi cuprinde: Secţia psihiatrie – 70 de paturi, Staţionar de zi – 20 locuri,, Camera de gardă, Centrul de Sănătate Mintală – Ambulator de Specialitate: cu 2 specialităţi, psihiatrie adulţi, psihiatrie infantile, Farmacie cu circuit inchis, Compartiment Ergoterapie, Compartiment Statistică medical, Compartiment Asistenţi sociali.

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Suceava - News Moldova

SECŢIA PSIHIATRIE 
Aceasta secţie trateaza pacienţii acuţi, barbaţi şi femei, care necesita o evaluare psihiatrica cuprinzatoare şi un tratament de stabilizare a simptomelor. Intervenţia de criza şi individualizarea structurata a tratamentului este oferita pacienţilor într-un climat de linişte şi siguranţa.
Pacienţii sunt spitalizaţi în 70 de paturi şi sunt trataţi pentru o varietate de boli, cum ar fi: depresii, tulburari bipolare, tulburari psihotice (inclusiv schizofrenie), anxietate, tulburari obsesiv-compulsive, etc

STAŢIONARUL DE ZI
Staţionarul de zi este un sistem de tratament ambulatoriu.
Pacienţii sunt în tratament 8 ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână şi sunt admişi în staţionar când starea psihică permite deplasarea la domiciliu. Spitalizarea în staţionar ajută pacientii să îşi continue activitatea începută la domiciliu, ajutându-i să evite stresul determinat de internare.

CENTRUL DE SĂNĂTATE MINTALĂ
Este deschis pacienţilor care sunt în stare de remisie a simptomelor, dar continuă să aibă nevoie de tratament ambulatoriu pentru menţinerea stării de remisie. Pacienţii au posibilitatea de a participa la un program terapeutic patru ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână şi sunt organizaţi în grupuri.

ATELIERELE DE ERGOTERAPIE
-Atelier de ergoterapie pictură artizanală-Atelier de sculptură
-Atelier de gastronomie
-Atelier de ergoterapie croitorie şi tricotaje
-Atelier de ţesut covoare
-Atelier de împletituri din nuiele
-Atelier de ceramică.

ATELIERE ERGOTERAPIE atelier gastronomie; atelier ergoterapie pictură artizarală; atelier ergoterapie croitorie

Investiții la spital

Un proiect în valoare de 57.586 euro, din care 49.186 euro reprezintă finanţare din partea Uniunii Europene, a fost derulat în 2009, de Centrul de Sănătate Mintală Câmpulung Moldovenesc şi Fundaţia caritabilă Orizonturi. Proiectul „Alternative comunitare de asistenţă psihiatrică” a fost implementat în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc (partener principal – co-finanţare), Primăriile localităţilor Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Vama, Pojorâta, Sadova, Moldoviţa, Stulpicani, Ostra, Fundu Moldovei, Breaza, Moldova Suliţa şi Asociaţia Effes Siret.

Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a fost între cele 31 de unităţi medicale din România care au fost  vizate de percheziţiile procurorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 31 mai 2016., în cazul unor studii clinice ilegale făcute pe pacienţi.

În 2019, conducerea CJ Suceava și-ar fi dorit fuziunea spitalului cu Spitalul municipal din Câmpulung Moldovenesc. Astfel se explică probabil de ce investițiile începând din 2020, anul izbucnirii pandemiei, au fost cumva reduse,

Într-o anchetă-clasamnet din 2019,  privind mita în spitale, Spitalul de Psihiatrie nu a raportat niciun caz.

În 2020, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc a colaborat la organizarea Zilelor Medicale Cîmpulungene,  alături de asociația ECHO Campulung Moldovenesc în asociere cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Campulung Moldovenesc.  Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc SC Dorna Medical.  Au participat 103 medici specialiști, 180 de asistente medicale, 25 de farmaciști, 30 de însoțitori. Au cinferențiat 27 de specialiști pe teme de Cardiologie, Medicină de Urgență, Urologie, Dermatovenerologie, Psihiatrie, Neuro-Chirungie, Neurologie, Medicină de Laborator și Alergologie.

În  14 aprilie 2021, managerul de atunci a venit cu clarificări privind voluntarii și ONG-urile care se implică în domeniul asistenței psihiatrice la o videoconferință a Ministerului Sănătății legată de Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 488/2016 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002.

Într-un interviu din 2021,  medicul  Alexandru Paziuc a declarat: „Avem acces la medicamente de nivel european, iar specialiștii sunt instruiți corespunzător, dar nu avem un registru al pacientului, nu avem date concrete, nu putem creiona un buget, soluții concret.-Reintegrarea socială, programele lipsesc cu desăvârșire, este o mare vină a sistemului, care nu e capabil să oglindească în planul social eforturile specialiștilor”.

Spitalul a ajuns în aprilie 2022,  în categoria a II-a de evaluare, din categoria 5 în care era la începutul acestui an.

Fostul manager, Lucian Paziuc a declarat: ”Prin serviciile pe care le oferă, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc reușește să furnizeze un act medical de înaltă calitate, într-un mediu sigur și confortabil, punând pe primul loc pacientul. Preocuparea noastră pentru atingerea standardelor de calitate este confirmată de rezultatul obținut în urma procesului de evaluare din cadrul celui de-al doilea ciclu de acreditare”.

Primăria Câmpulung Moldovenesc, în anul 2022 a prevăzut pentru Spitalul de Psihiatrie, suma de 96 000 lei, din fondurile proprii ale Primăriei, pentru: Sistem semnalizare incendiu -38,000 lei, Centrală telefonică – 7,000 lei, Mașină de curățat cartofi -10,000 lei, Mașină de spălat rufe profesională- 35,000 lei,  Aparat aer condiționat – 5,000 lei, Antivirus Bit Defender Total Security, 40 pachete -1,000 lei.

Starea materială a conducerii spitalului

Managerul Luana Zbranca are în declarația de avere, trei apartamentr, o casă de locuit, un automobil Suzuki Vitara, un cont de 41 000 lei, datorii de 80 000 lei, venituri cumulate de peste 450 000 RON.

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Suceava - News Moldova

Directorul economic Aura Samson are în declarația de avere, are în conturi aproape 200 000 lei și peste 6000 euro, venituri de peste 100 000 lei.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top