Connect with us

Vernisajul expoziției „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere”

Suceava

Vernisajul expoziției „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere”

Vernisajul expoziției „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere”

Evenimentul a avut loc în Sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române, în prezenţa lui Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, a lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a maicii starețe a mănăstirii, Irina Pântescu și a reprezentanților Ministerului Culturii, Secretarul de Stat Liviu Brătescu și Subsecretar de Stat Irina Sanda Marin Cajal.

Vizitatorii pot vedea, în cadrul vernisajului, celebrul Codice Voroneţean (Noul Testament din secolul al XVI-lea), dăruit Academiei Române în anul 1883 de Ion G. Sbiera, şi Psaltirea voroneţeană dăruită Academiei Române de Dimitrie A. Sturdza. Expoziția are și vechi manuscrise copiate sau redactate la Mănăstirea Voroneţ, așa cum este Sfântul Efrem Sirul, Cuvântări, manuscris slavonesc de la 1550, realizat de Ioan Călugărul, cumpărat şi donat Academiei Române de Nicolae Iorga.

Expoziția rămâne deschisă timp de 10 zile, până pe 16 aprilie

Supranumită „Capela Sixtină a Estului”, Mănăstirea Voroneț este reprezentativă pentru „stilul moldovenesc”, fiind considerată una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în timp record de numai 3 luni și 3 săptămâni, în anul 1488, are hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruință și este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Suceava.

În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei”.

Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top