fbpx
Connect with us

Violeta-Zenovia ȚĂRAN: Apartenența României la NATO, un motiv serios de liniște pentru toți românii

Violeta-Zenovia ȚĂRAN: Apartenența României la NATO, un motiv serios de liniște pentru toți românii - News Moldova

Suceava

Violeta-Zenovia ȚĂRAN: Apartenența României la NATO, un motiv serios de liniște pentru toți românii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Violeta-Zenovia ȚĂRAN, primarul comunei Berchișești, jud. Suceava, salută decizia de aderare a României la NATO, în urmă cu 20 de ani, considerând că reprezintă o garanție de apărare solidă pentru țara noastră. În același timp, ea accentuează nevoia de investiții în domeniul apărării.

Aniversarea a 20 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă un excelent prilej de a reaminti auspiciile benefice grație cărora țara noastră a reușit să înregistreze acest succes important. Aderarea noastră la NATO a fost rodul coeziunii și solidarității tuturor partidelor politice, un gest de inteligență și maturitate politică fără precedent după 1989.

Evenimentul de aderare, petrecut în 29 martie 2004 la Washington, a demonstrat că România nu este o țară oarecare, ci una orientată spre civilizație, democrație și progres, intrarea în NATO reprezentând indiscutabil unul dintre momentele istorice ale țării noastre de după 1989, alături de adeziunea la Uniunea Europeană.

Fără îndoială însă, demersurile de unitate ale forțelor politice și a tuturor factorilor implicați în demersul de acum 20 de ani trebuie continuate și dezvoltate. În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, prezența cu drepturi depline în NATO este extrem de benefică pentru țara noastră și pentru liniștea fiecărui român.

Sunt convinsă că Executivul condus de PSD va susține programul de înzestrare a Armatei Române, prin continuarea alocării unui procent de 2,5% din PIB, așa cum s-a întâmplat încă de anul trecut.

Avem nevoie de edificarea procesului vital al modernizării și înzestrării Apărării, prin luarea unor măsuri direct proporționale cu evenimentele nefaste petrecute în apropierea granițelor noastre.

În acest context, este extrem de important să asigurăm un buget corect pentru Apărare, astfel încât să nu avem sincope din punctul de vedere al strategiei de siguranță națională.

Deținem în prezent capabilități solide de apărare antiaeriană, la Deveselu, București, Constanța, dar sunt necesare îmbunătățiri pe segmentul aviație militară și la capitolul modernizarea și înzestrarea fregatelor, având în vedere provocările de securitate maritimă existente în regiunea Mării Negre. De asemenea, avem nevoie de resurse dinamice și continue pentru Armata Română, deoarece provocările prognozate pentru anii următori sunt extrem de serioase.

O Alianță Nord-Atlantică puternică este în interesul național românesc, iar o Românie pregătită din punct de vedere militar, după modelul polonez, spre exemplu, poate conferi un grad sporit de siguranță pentru fiecare cetățean al țării.

Primar comuna Berchișești,
Zenovia-Violeta ȚĂRAN


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top