fbpx
Connect with us

Vlad Popescu-PIEDONE (PSD): “Nu putem să stăm nepărăstori și să vedem cum sub ochii noștri este distrusă cea mai importantă minune a naturii de la noi din țară”

vlad popescu piedone - News Moldova

Suceava

Vlad Popescu-PIEDONE (PSD): “Nu putem să stăm nepărăstori și să vedem cum sub ochii noștri este distrusă cea mai importantă minune a naturii de la noi din țară”


Deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu-Piedone, a solicitat Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, lămuriri cu privire la măsurile avute în vedere pentru găsirea unei soluții în vederea stopării acțiunilor de construcție care se efectuează pe Canalul Bâstroe, astfel încât să se evite distrugerea Deltei Dunării

“Domnule Ministru,

Ucraina continuă de aproape o săptămână lucrările de dragare la Canalul Bâstroe, în speranța că ar putea să devină un canal navigabil pentru nave de mare tonaj și astfel țara vecină să aibe acces mai ușor la fluviul Dunărea. Însă, acest proiect are un efect negativ asupra biosferei Deltei Dunării, mai ales pentru că lucrările de dragare au loc foarte aproape de Brațul Chilia, considerat parte componentă a deltei.

Din păcate, aceste acțiuni de dragare nu sunt noi, ele au început în perioada sovietică când URSS-ul a dorit să construiască un canal navigabil după modelul Dunăre-Mare Neagră. Însă, conducerea de atunci a reușit blocarea lucrărilor prin includerea Deltei Dunării în patrimoniul UNESCO, statut obținut în anul 1991. Dar, dezmembrarea URSS în 1991, a făcut ca această problemă să devină una a Ucrainei, fapt ce i-a permis Kievului să reînceapă lucrările de dragare în anul 2004. Atunci ca și acum, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat promt, atrăgând atenția asupra problemelor cauzate biosferei Deltei Dunării.

În anul 2023, Ucraina continuă să ignore prevederile internaționale, în ceea ce privește construcția canalului, mărind pescajul navelor din zonă de la 3,9 metri, valoare înregistrată la începutul războiului din Ucraina, către 6,5 metri. De asemenea, Kievul neagă aceste lucrări, spunând că realizează doar operațiuni de dragaj pentru danele porturilor de la Dunăre și nu în vederea creșterii capacității de tranzit a Canalului Bâstroe. Consecințele acestui fapt se fac simțite deja: în Delta Dunării nivelul aluviunilor a crescut cu 70 cm, fapt ce a alertat numeroase organizații naționale și internaționale, care se ocupă cu protecția mediului.

Cred că în perioada următoare, trebuie să purtăm discuții diplomatice cu partea ucraineană, în vederea stopării acestor lucrări, astfel încât să putem proteja în continuare Delta Dunării. Nu putem să stăm nepărăstori și să vedem cum sub ochii noștri este distrusă cea mai importantă minune a naturii de la noi din țară. Mă bucură foarte tare faptul că în această problemă s-a implicat în mod direct și Comisia Europeană, pentru că în acest fel cele două țări pot găsi mai repede o soluție în ceea ce privește protejarea mediului.

Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați ce măsuri aveți în vedere pentru a găsi o soluție în vederea stopării acțiunilor de construcție care se efectuează pe Canalul Bâstroe, astfel încât să evităm distrugerea Deltei Dunării?

Solicit răspuns scris”, a transmis deputatul PSD de Suceava Vlad Popescu-Piedone.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top