Connect with us

Cum se vor descurca în 2021 HOTELIERII din BUCOVINA fără voucherele de VACANȚĂ

Suceava

Cum se vor descurca în 2021 HOTELIERII din BUCOVINA fără voucherele de VACANȚĂ

Industria HoReCa este printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, având în vedere că a fost, de fiecare dată, vizată de restricțiile impuse de autorități, atât în perioada stării de urgență, cât și recent, pe fondul exploziei numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Deschiderea directă către populație face ca acest sector al economiei să fie pus în imposibilitatea de a supraviețui în condițiile unor asemenea restricții fără ajutor financiar din partea statului, atât pentru salvarea afacerii cât și pentru păstrarea angajaților.

 2020 a însemnat declinul industriei HORECA

Conform unui comunicat remis de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă.

Organizaţia patronală subliniază că spre deosebire de România, alte ţări au luat măsuri de stimulare a consumului de turism intern. Guvernul a decis că trebuie să mai strângă şi el cureaua, gândindu-se să înceapă cu voucherele de vacanţă, o cheltuială considerată inutilă în vreme de pandemie, când celelalte state iau, pe rând, măsuri de tăieri de taxe şi impozite şi de stimulare a consumului de vacanţe pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care să sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetăţenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanţă similare cu cele care au fost acordate în România, pentru a ajuta sectorul HORECA şi agenţiile de turism”, conform comunicatului ANAT.

Tichetele de vacanță au fost introduse pentru prima oară în România în anul 2018, iar de atunci toți angajații statului au beneficiat de acestea în fiecare an, iar numărul românilor care s-au putut bucura de ele a crescut treptat.

În acest an, în lipsa voucherelor gratuite de la stat, unii românii vor alege să își petreacă vacante în afara țării, iar cei mai mulți dintre ei nu-și vor mai permite o vacanță.

Potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), anul 2020 a însemnat declinul industriei.

„120 000 euro/an a însemnat pierderea medie per unitate în 2020; de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021; de la 40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere” a transmis HORA, într-un comunicat de presă.

La nivel național, 20% din turiştii cazaţi în hotelurile din România au plătit cu vouchere de vacanţă.

„Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming. Niciun guvern nu a luat în calcul, la modul cel mai serios, că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre. Voucherele de vacanță aduc plus valoare turismului intern și asigură fiscalizarea turismului” declară membrii ANAT.

În județul Suceava, părerile sunt împărțire

Cei mai mulți dintre reprezentanții HORECA prevăd un scenariu sumbru în urma eliminării voucherelor de vacanță. Pe lângă pandemia care le-a diminuat mare parte din încasări, măsura luată de Guvern le-ar putea scadea numarul de turiști care le calcă pragul.

„Anul 2020 a fost unul foarte afectat de pandemie. Pentru noi, voucherele de vacanță au reprezentat o modalitate de a supraviețui în aceste timpuri.

Atâta timp cât am avut voie să funcționăm, 60% dintre persoanele pe care le-am avut, au plătit cu vouchere de vacanță. Ele au fost esențiale în creșterea turismului și a economiei românești.  Turiștii sunt cei care influențează bugetul.

Acordarea acestor vouchere de vacanță sunt mai mult decât un impuls economic. Ele au reprezentat și o formă de educație deoarece am avut multe persoane care au ieșit pentru prima dată în viața lor la un concediu. Au reușit să vadă locuri și să întâlnească oameni noi, ba chiar să învețe ceva de la noi și să aplice acasă la ei.

Sper doar că situația se va reglementa și voucherele nu vor fi eliminate. Pierderea turiștilor înseamnă faliment după faliment și închiderea complexurilor” a specificat Petrică Negrea, administratorul Hotel Alpin Rarău.

„Bineînțeles că nu suntem e acord cu eliminarea acestor beneficii. Mulți români aleg să își petreacă vacanțele în stațiuni turistice românești doar pentru că au aceste costuri care sunt suportate de stat.

Acest lucru impulsionează economia românească deoarece turiștii nu mai aleg destinații din Bulgaria sau Turcia. Voucherele de vacanță sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar și pentru încasările la buget” a declarat un reprezentant al Casei Gerald din Pojorâta.

Totodată, sunt și companii pentru care, turiștii care veneau cu vouchere de vacanță reprezentau până la 20% din total. 

Anul 2020 a fost unul extrem de greu. Am câștigat cât să ne acoperim cheltuielile și să plătim salariile angajaților. La noi, procentul de persoane care veneau cu vouchere a fost foarte mic. Sunt alte companii care decontează vacanțele angajaților și au plătit cash sau cu cardul. Nu cred că eliminarea acestor beneficii ne va face să suferim din punct de vedere economic” a menționat reprezentantul Viador din Vatra Dornei.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top