fbpx
Connect with us

Zilele Culturii Polone au debutat cu un vernisaj urmat de un concert de pian la Cetatea de Scaun a Sucevei

Zilele Culturii Polone au debutat cu un vernisaj urmat de un concert de pian la Cetatea de Scaun a Sucevei - News Moldova

Suceava

Zilele Culturii Polone au debutat cu un vernisaj urmat de un concert de pian la Cetatea de Scaun a Sucevei


 Zilele Culturii Polone se desfășoară anul acesta la Suceava în intervalul 25-27 august

Zilele Culturii Polone au debutat cu un vernisaj urmat de un concert de pian la Cetatea de Scaun a Sucevei - News Moldova

Evenimentul ajuns la cea de-a 23-a ediție este organizat de către Uniunea Polonezilor din România

Deschiderea oficială a avut loc la ora 18:00 în incinta primitorului Muzeu Național al Bucovinei – la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Evenimentul a fost deschis de președintele Uniuniii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. Acesta a urat bun venit gazdelor de la Muzeul Național al Bucovinei, reprezentanților autorităților din Suceava și oaspeților din Polonia:

  • primarului Muncipiului Suceava, domnului Ion Lungu,
  • vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă,
  • subprefectului Județului Suceava – Cristian Șologon,
  • inspectorului școlar general adjunct – prof. dr. Petru Crăciun,
  • deputatului RP Tadeusz Aziewicz – vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu polonezii din străinătate,
  • prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska” și Piotr Żołyński – coordonator investiții al Asociației „Wspólnota Polska”,
  • primarului comunei Łagiewniki – Jarosław Tyniec, președintelui consiliului comunal – Dobromiła Szachniewicz, împreună cu delegația din comuna Łagiewniki și corul „Canzona”.

După deschidere, oaspeții au putut viziona expoziția „Enigma. Victoria decriptării”

Despre expoziție a vorbit Katarzyna Zaleszewska de la Institutul Polonez, cel care a pregătit versiunea în limba română a expoziției și datorită căruia aceasta poate fi vizualizată la Suceava.

Mașina Enigma este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea și decriptarea de mesaje secrete.

Enigma a fost folosită comercial de la începutul anilor 1920, fiind adoptată și de armatele și serviciile guvernamentale ale mai multor țări–cel mai celebru caz fiind cel al Germaniei naziste înainte de și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost produse, de-a lungul timpului, o varietate de modele diferite de Enigma, dar modelul armatei germane, Wehrmacht Enigma, este versiunea cel mai adesea studiată.

Mașina a căpătat notorietate deoarece criptologii Aliaților au reușit să decripteze un mare număr de mesaje care fuseseră cifrate cu această mașină.

Decriptarea a devenit posibilă în 1932 datorită criptografilor polonezi Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski de la Biroul de Cifruri

La jumătatea lui 1939, metodele de reconstrucție și descifrare au fost prezentate de Polonia Regatului Unit și Franței. Informațiile obținute din această sursă, denumite Ultra, au reprezentat un ajutor semnificativ pentru efortul de război al Aliaților. Influența exactă a Ultra nu este știută cu exactitate, dar o evaluare des întâlnită este cea că sfârșitul războiului din Europa a venit cu doi ani mai devreme datorită decriptării cifrurilor germane.

După vernisaj cei prezenți au putut asculta un concert neobișnuit

De această dată, la Zilele Culturii Polone nu s-a auzit limba polonă, ci limba ucraineană. În acest an am decis să invităm să ia parte la Zilele Culturii Polone pe Maria Chaykovskaya – cântăreață originară din Harkov, Ucraina, care în această perioadă dificilă se află printre polonezii din Pleșa.

Zilele Culturii Polone au debutat cu un vernisaj urmat de un concert de pian la Cetatea de Scaun a Sucevei - News Moldova

Maria a interpretat câteva din frumoasele sale cântece de cameră, împărtășind publicului talentul și sensibilitatea sa specială. Maria a interpretat Chopin și Bach și a intepretat câteva creații proprii, împărtășind publicului talentul și sensibilitatea sa specială. La final, a cântat corul „Canzona” din Oleszna, comuna Łagiewniki.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top