Connect with us

11.000 de UCRAINENI au intrat ILEGAL în România pentru nu a fi trimiși pe FRONT, de la începutul războiului. 11 s-au ÎNECAT în Tisa

11.000 de UCRAINENI au intrat ILEGAL în România pentru nu a fi trimiși pe FRONT, de la începutul războiului. 11 s-au ÎNECAT în Tisa - News Moldova

Ucraina

11.000 de UCRAINENI au intrat ILEGAL în România pentru nu a fi trimiși pe FRONT, de la începutul războiului. 11 s-au ÎNECAT în Tisa

Un oficial al poliției din România afirmă că, începând cu 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, declanșând conflictul militar actual, și până în mai 2024, aproximativ 11.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au traversat ilegal frontiera în nordul României

Potrivit chestorului Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației (jud. Maramureș), fugarii, de obicei, cer protecție autorităților române, afirmând că nu doresc să participe la conflictul armat. Coman a declarat că, conform informațiilor furnizate de Agerpres, 19 bărbați ucraineni au pierit încercând să intre ilegal în România: 11 dintre s-au înecat în râul Tisa, care marchează o parte a frontierei, iar ceilalți au murit în zonele muntoase cu altitudini de până la 1.900 de metri, încercând să le traverseze fără echipament adecvat, inclusiv în timpul iernii.

În ultimii doi ani, echipele de salvare montană din România au salvat 108 cetățeni ucraineni doar în Maramureș, unul dintre cele trei județe din România în care ajung „fugarii” ucraineni, alături de Suceava și Satu Mare.

Potrivit oficialului de poliție român, în timp ce în 2023 s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de fugari din Ucraina, începând cu acest an, tendința a revenit la creștere.

Unul dintre punctele „mortale” pentru ucrainenii care fug din țară este regiunea Maramureșului din România, unde râul Tisa formează o parte a frontierei.

În perioada ianuarie-aprilie 2024, au fost înregistrate peste o mie (1.218) de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat din Ucraina în România, implicând 2.373 de cetățeni ucraineni, din care 1.028 în Maramureș, 1.066 în Suceava și 279 la granița dintre Satu Mare și Ucraina. Când au fost descoperiți, aceștia au cerut adăpost temporar. Din totalul descoperirilor la frontiera verde, 97,24% sunt cetățeni ucraineni.

În contextul avansului rusesc în estul Ucrainei, Kievul a intensificat eforturile pentru a-i convinge pe bărbații capabili de luptă să se întoarcă acasă, fie că sunt cei care au fugit după invazie, fie cei care lucrau deja în străinătate și au ales să nu se mai întoarcă.

Ucraina a restricționat recent serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta de recrutare (18-60 de ani) care locuiesc în străinătate, iar câteva țări, printre care Polonia și Lituania, au anunțat că nu vor mai oferi protecție bărbaților ucraineni care încearcă să fugă de război.

De asemenea, poliția de frontieră moldoveană a informat despre ucraineni care au fost prinși după ce au intrat ilegal în țară și au cerut azil. Recent, pe 8 mai, autoritățile moldovene au dezvăluit că patru persoane au fost capturate după ce au organizat trecerea ilegală a unui militar ucrainean în Republica Moldova, pentru suma de 10.000 de dolari.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ucraina

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top