Connect with us

Mai mult de 23.000 de bărbați ucraineni au fugit de război în Republica Moldova

Mai mult de 23.000 de bărbați ucraineni au fugit de război în Republica Moldova - News Moldova

Ucraina

Mai mult de 23.000 de bărbați ucraineni au fugit de război în Republica Moldova

Recent, în Republica Moldova, polițiștii de frontieră au identificat șase bărbați ucraineni care intraseră ilegal în țară. Aceștia au dezvăluit că au fost ajutați de un grup de indivizi în schimbul unei sume considerabile, aproximativ 4.000 de dolari pe persoană.

Începând cu februarie 2022, peste 23.000 de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în Republica Moldova, după cum arată statistici ale serviciului de la Chișinău al RFE/RL. Termenul „ilegal” în acest context este ambiguu: majoritatea ucrainenilor care ajung în Moldova se predau autorităților imediat ce ajung în țară.

Andrei, un bărbat de 25 de ani dintr-un sat din regiunea Odesa, a decis să fugă în Republica Moldova după ce autoritățile ucrainene au redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani în aprilie. Acesta se alătură altor bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 59 de ani care au trecut ilegal frontiera moldovenească după invazia Ucrainei de către Rusia.

Datele oficiale arată că aproximativ 23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în Moldova, evitând punctele de trecere a frontierei, între 24 februarie 2022 și 31 mai 2024.

Fuga lui Andrei este considerată ilegală în Ucraina, dar în Republica Moldova, aceste acțiuni sunt văzute într-o altă lumină. El a lăsat în urmă părinții în vârstă și s-a alăturat soției și fiului său care se refugiaseră deja în Moldova la începutul războiului, vizitându-i acasă doar ocazional.

Motivul fugarului său este legat de evitarea serviciului militar obligatoriu, o decizie care devine tot mai greu de evitat într-o Ucraină afectată de mobilizări și controale sporite.

În timp ce fugarii riscă amenzi sau pedepse în Ucraina, în Moldova ei pot solicita protecție internațională. Autoritățile moldovene oferă patru forme principale de protecție străinilor: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară și azil politic.

Procesul de traversare ilegală a frontierei Moldovei este tratat cu diferite perspective, depinzând de cine privește situația.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ucraina

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top