fbpx
Connect with us

BANCA MONDIALĂ evaluează costul reconstrucției Ucrainei după război la 500 de miliarde de euro

banca-mondiala-evalueaza-costul-reconstructiei-ucrainei-dupa-razboi-la-500-de-miliarde-de-euro

Ucraina

BANCA MONDIALĂ evaluează costul reconstrucției Ucrainei după război la 500 de miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


banca mondiala 1513x851 1 - Moldova Invest

Reconstrucția și redresarea Ucrainei pentru următorul deceniu au un cost total de 486 de miliarde de dolari, în creștere față de estimarea de 411 miliarde de dolari de acum un an, conform unei evaluări comune actualizate denumită RDNA3, publicată de guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite. Raportul, al treilea înregistrat de Banca Mondială privind pagubele și necesitățile din Ucraina, se bazează pe date strânse până la 31 decembrie 2023

Conform documentului, pagubele directe în Ucraina au atins aproximativ 152 de miliarde de dolari, cu cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transporturile, comerțul și industria, energia și agricultura. Regiunile Donetska, Kharkivska, Luhanska, Zaporizka, Khersonska și Kyivska sunt cele mai afectate, aceleași regiuni care au suferit cel mai mult în evaluarea anterioară.

În întreaga țară, 10% din fondul locativ a fost avariat sau distrus, provocând migrarea ucrainenilor din comunitățile lor. Distrugerea barajului Kakhovka și a centralei hidroelectrice în iunie 2023 a avut consecințe semnificative asupra mediului și agriculturii, amplificând deja dificultățile cu care se confruntă cei în căutarea accesului la locuințe, apă, alimente și servicii de sănătate.

Costurile globale de 486 de miliarde de dolari pentru redresare și reconstrucție, estimate pe o perioadă de 10 ani, includ măsuri pentru construirea unui viitor modern, cu emisii reduse de dioxid de carbon și rezilient la schimbările climatice. Cele mai mari nevoi de redresare și reconstrucție sunt în domeniul locuințelor (17%), transporturilor (15%), comerțului și industriei (14%), agriculturii (12%), energiei (10%), protecției sociale și mijloacelor de trai (9%) și gestionării riscurilor de explozie (7%). Costurile de îndepărtare și gestionare a molozului în toate sectoarele au atins aproape 11 miliarde de dolari.

Pentru anul 2024, autoritățile ucrainene estimează necesitatea a aproximativ 15 miliarde de dolari pentru prioritățile imediate de reconstrucție și redresare, cu accent pe sprijinirea și mobilizarea sectorului privat, refacerea locuințelor, infrastructurii, serviciilor, energiei și transporturilor. Desi aproximativ 5,5 miliarde de dolari din această finanțare au fost asigurate de partenerii internaționali și din resursele proprii ale Ucrainei, aproximativ 9,5 miliarde de dolari rămân neacoperiți.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ucraina

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top