Agenda Primarului
VIDEO | AGENDA PRIMARULUI – Etapa a II-a. MOVILENI, victima delăsării și ineficienței rocadei Plumbu – Râmbu
autor
Rubrica administrativă a Ziarului „Bună Dimineața Iași”, denumită “Agenda Primarului” – Etapa I și inițiată în 2019, continuă cu Etapa a II-a în 2020
Prima etapă a Agendei Primarului a oferit edililor ieșeni posibilitatea unei prezentări succinte a proiectelor administrative existente pe raza localităților pe care aceștia le conduc. În etapa a II-a a Agendei Primarului (A.P. – II.) redactorii Ziarului „Bună Dimineața Iași” vor realiza o evaluare jurnalistică a rezultatelor concrete obținute de către primarii ieșeni la nivel județean.
Deplasare în comuna ieșeană, Movileni
Comuna Movileni ocupă o poziţie relativ centrală în cuprinsul judeţului, plasându-se la 28 km nord-vest de Municipiul Iaşi, cu o suprafaţă totală de 7927 ha.
Comuna se află pe malul drept al Jijiei, acolo unde primește apele micului afluent Sbanț. Este străbătută de DJ282, care o leagă spre sud de Horlești, Rediu și Iași, și spre nord-vest de Gropnița și de Șipote.
Comuna are un potențial uriaș fiind considerată “Mica Delta” din cauza faunei şi florei, o ”Mică Dunăre” care a dispărut considerabil în ultimii ani.
Lipsa investițiilor în educație, infrastructură și cultură au condus la o degradare continuă a comunei Movileni.
Drumul Județean 282 care aparține Axei Strategice Iași-Suceava și care străbate comuna este într-o stare deplorabilă, dar reprezentanții Consiliului Județean Iași au declarat la ultima conferință depresă susținută ca remedierea drumului se va face în primăvara lui 2020.
În acest context, amintim că România ocupă un rușinos loc trei în topul celor mai sărace țări din UE.
Localitatea este condusă de către Primarul social-democrat, Mihai Plumbu
Aflat la al doilea mandat, Mihai Plumbu a câștigat alegerile din 2016 din partea Partidului Social-Democrat. Am sesizat că la Movileni, politica este de inspirație moscovită.
Da, da ați înțeles bine! Inspirat probabil de cuplul Putin – Medvedev, cuplul Plumbu – Râmbu, și-a adjucat cu rândul conducerea. În 2012, Plumbu îl lăsa la cârma primăriei pe finul său Râmbu, pentru ca în 2016, finul să se retragă în favoarea nașului.
Surse apropiate celor doi ne-au informat că cei doi intenționează să adopte aceeași strategie și anul acesta. Actualmente Râmbu ocupă cu sprijinul nașului său Plumbu un post călduț în cadrul Grupului de Acțiune Locală Rediu.
Situația din teren este dramatică, Movileni devenind ușor un pol al sărăciei și unde aproape jumătate din locuitori sunt pensionari
Movileni are oameni plecați în străinătate, iar printre cei rămași majoritatea fac naveta în municipiul Iași pentru a ajunge la locul de muncă. Printre locuitori există și șase asistați sociali.
Familia Plumbu printre care și primarul de Movileni, Mihai Plumbu a pus stăpânire pe întreaga comună Movileni. Sute de hectare de teren arabil, fosta vinificație, casele destinate specialiștilor, un viitor azil de bătrâni, zac în ruină.
În această comună, câțiva oameni au făcut averi uriașe, au prăbușit industrii, au acaparat terenuri agricole și au devenit adevărați proprietari ai comunei.
Oameni de toate vârstele pleacă din comuna Movileni, pentru că aici totul este mort.
Casele din Movileni au devenit doar locul unde dorm, în rest sunt pe drumuri pentru locurile de muncă pe care le au. Comuna pe care o lasă în urmă, pare încremenită în vremuri de mult apuse, cu case aproape dărâmate, oameni abătuți și multe căruțe.
Singurele locuri de muncă din comună sunt în Administrația Publică Locală. Aparatul administrativ local se află la discreția edilului Plumbu. O bună parte dintre noii angajați ai primăriei sunt apropiați ai primarului și fac zilnic naveta de la Iași.
Singura clădire care arată mai bine este primăria, reabilitată de curând
Primarul Mihai Plumbu, a aflat de venirea noastră și ne-a așteptat împreună cu alți funcționari din primărie.
În comună se lucrează la proiectarea și execuția lucrărilor pentru extindere rețelei de alimentare cu apă și la rețeaua de canalizare. Proiect propus spre finalizare în 2019 cu o valoare de 16.236.501,00 LEI.
Încercăm să aflăm de la primarul Mihai Plumbu, proiectele pe care le-a inițiat în mandatul său și care au fost expuse cetățenilor în cadrul rubricii ”Agenda Primarului”, inițiată de Ziarul ”Bună Dimineața Iași” în 2019.
Proiecte ce trebuiau derulate în cursul anului 2019
- Construire dispensar medical în localitatea Movileni, comuna Movileni – FONDURI – AFIR – BUGET LOCAL 356.654,76 – 181.974,98
- Reabilitare și extindere Școala Gimnazială Larga Jijia corp A si B, comuna Movileni, județul Iași – FONDURI MDRAP – 629.275,00 LEI
- Proiectare și execuție lucrări pentru – Extindere rețea de alimentare cu apa și rețea de canalizare în comuna Movileni, județul Iași – FONDURI – MDRAP – 16.236.501,00 LEI
- Reabilitare și modernizare Școala Primară Iepureni, corp A si B – FONDURI – MDRAP – 1.234.476,00 LEI
- Reabilitare și extindere grădinița cu program normal Movileni, comuna Movileni județul Iași – FONDURI – MDRAP – 689.365,00 LEI
- Reabilitare și extindere Școala Gimnazială Larga Jijia corp A si B, comuna Movileni, județul Iași – FONDURI – MDRAP – 629.275,00 LEI
- Studiu fezabilitate înființare sistem de distribuție a gazelor naturale FONDURI – Bugetul local -156.485 LEI
- Servicii de proiectare Sala de Sport FONDURI – Bugetul Local – 153.510 LEI
- Modernizare prin asfaltare a 10 km de drumuri comunale – FONDURI – MDRAP 2.000.000,00 LEI
- Extindere rețea electrica cu 2.5 km in comuna Movileni – FONDURI NE-RAMBURSABILE 200.000,00 LEI
- Instalarea unui sistem de supraveghere video pe raza comunei Movileni – FONDURI – Bugetul local 100.000,00 LEI
- Plan de Securitate al comunei Movileni, dotare si documentație tehnica – FONDURI – Bugetul local 50.000,00 LEI
- Reamenajarea si dotarea parcurilor de joaca din comuna Movileni – FONDURI – Bugetul local 50.000,00 LEI
Printre planurile de investiții se mai aflau:
– modernizări drumuri prin asfaltare 20 kilometri;
– aducțiune de gaz prin înființarea ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitara).
– construire sală de sport în sat Iepureni, comuna Movileni.
Ce s-a întâmplat cu toate aceste proiecte?
Multe dintre proiectele pe care și le-a propus primarul Mihai Plumbu la începutul anului 2019, abia acum sunt în curs de realizare, implementare iar pe altele s-a așezat praful.
Problema principală pentru care o mare majoritate din proiecte nu au fost realizate au la bază lipsa banilor, după spusele edilului de Movileni.
Mihai Plumbu: ”Nu am avut bani”
Deoarece ne-am dorit să vedem fizic ceea ce a fost realizat în comuna ieșeană Movileni, începe o demonstrație despre cum își fac datoria autoritățile locale, dar mai ales vine un răspuns la întrebarea: ”De ce suntem în acest stadiu?”.
Pornim pe drumuri în căutarea muncitorilor care lucrează la modernizarea urbei mai exact spre proiectul ce are ca obiectiv ”Proiectarea și execuția lucrărilor pentru extindere rețelei de alimentare cu apă și rețea de canalizare”. Înainte de a ajunge la ei, primarul Mihai Plumbu dorește să ne arate infrastructura pe care a realizat-o în satul Potângeni din comuna Movileni.
În drumul spre Potângeni, ne oprim la societatea sa, de unde își alimentează autoturistul dat de primărie. Nu ezită să spună că drumul Iași-Suceava care tranzitează comuna pe care o conduce este un real succes pentru comunitatea pe care o reprezintă.
În Potângeni, totul este pustiu. Case părăsite, oameni triști, o școală și o grădiniță cu WC-urile în curte. Primarul are o laudă, câțiva km. de asfalt. Nimic mai mult pentru satul acesta.
Recunoaște că mai bine de jumătate din populația comunei este ieșită la pensie și că majoritatea caselor sunt părăsite.
Despre Potângeni, atât, asfalt. Plecăm spre Iepureni, unde se lucrează la proiectul amintit anterior: Primarul anunță triumfalist inginerii de șantier că vine alături de presă.
Ne vorbește despre cum ar trebui să fie un primar de comună și recunoaște că va candida și mandatul acesta având ca mențiune continuarea proiectele începute.
Mihai Plumbu: ”Proiectul afectează drumurile”
La intrare în Iepureni o mașină înșiră niște piatră pe drum. Primarul se arată interesat și încearcă să aducă la cunoștință firmei care distribuie piatră că mai are nevoie de câteva mașini de piatră și în satul Potângeni.
În satul Iepureni, întâlnim aceeași atmosferă amintită anterior. Drumurile sunt într-o stare deplorabilă, însă primarul are o explicație: ”Lucrăm la apă și canalizare”.
Ajungem în zona care se lucrează. Aici găsim 4 oameni și un inginer de șantier. După anunțarea acestora de către primar că vine însoțit de presă, angajații firmei care execută se echipează corespunzător, pentru a-și desfășura activitatea.
Ne continuăm drumul. Arătându-se deranjat de drumurile din satul Iepureni, primarul apelează din nou firma care furnizează piatră, specificând că este necesară punerea acesteia și în centrul satului Iepureni.
Ajungem la locul unde se lucrează la conducta de apă găsim un drum blocat și doi bătrâni care cer explicații primarului.
„Am o problemă cu domnul primar. Nu a mai fost pe aici de mai bine de doi ani și când merg la primărie nu îl găsesc. Ne-a fost luat pământul din spatele casei de către dumnealui și chiar dacă am obținut o decizie finală că îmi aparține, nu dorește să îl înapoieze”, a declarat Gheorghe CONDREA, cetățean al comunei Movileni.
Întrebat de către reporterii ”Bună Dimineața Iași” care este situația și de ce îi sunt aduse aceste acuze, acesta declară că încearcă să rezolve problema bătrânilor, dar nu îl ajută actele.
Tot în Iepureni, un cetățean ne oprește și îi cere primarului explicații de ce nu a primit până acum ce a fost promis?
Primarul explică faptul că banii au fost dați soției, dar localnicul întreabă „Care soție?”. Încercând să treacă peste momentul jenant, Plumbu spune că alimentele nu au ajuns.
Întrebat despre ce alimente vorbește, primarul declară: ”Am avut niște mâncare de la un restaurant și am împărțit la oameni”.
Întorcându-ne în comună, primarul a ținut să continue să arate realizările comunei. Ne-am oprit la compania fraților Râmbu, unde administrator este fostul primar al comunei Movileni. Cristian Râmbu nu era în cadrul societății, dar ne-am intersectat cu acesta în drum spre companie.
Primarul Mihai Plumbu, a ținut să precizeze că au fost create locuri de muncă, prin prisma companiilor agricole care sunt în zonă. Aici putem preciza că singurele companii existente sunt a fraților Plumbu și fraților Râmbu, care sunt și rude.
Am insistat să ni se arate Căminul Cultural, unul din proiectele cele mai importante ale comunei. Reabilitarea căminului cultural este un proiect vechi, uitat, bătut de praf și care în momentul de față stagnează, deoarece nu sunt bani.
Primarul își propune să îl finalizeze până pe 8 Martie pentru a face petreceri și nunți
”Dorim să îl terminăm pentru a organiza petreceri, nunți, cumătrii. Aduc o firmă de catering, voi aduce niște vin de la prietenii mei, mai pun și eu și va ieși ceva”, a declarat primarul Mihai Plumbu.
Întrebat ce s-a întâmplat cu biblioteca din comună, aflăm că a fost mutată în fostul dispensar. Am încercat să aflăm care este situația proiectului ce prevede construirea unui nou dispensar. Primarul a declarat că nu a mai reușit să construiască un nou dispensat, dar îl va reabilita pe cel existent când vor avea bani. La dispensar bate vântul, nu găsim pe nimeni, iar biblioteca este închisă.
Mihai Plumbu, primarul comunei Movileni, a explicat cu greu așa zisele realizări pe care le-a făcut în acest mandat
Plumbu este primar la al treilea mandat și un apropiat al președintelui PSD Iași, Maricel POPA.
Spre finalul intervenției, constatăm că Movileni este o comună fără apă, canalizare, gaz și cât despre proiecte finalizate până la finalul lui 2019, nu putem vorbi. Proiecte europene în comună nici nu există.
De ani buni, Plumbu este în acest stadiu, așteaptă și promite. A reușit să asfalteze două drumuri, să facă o scenă de beton pe stadion și se laudă că va aduce gaze în comună. Inițiativă avută și în 1996, pe vremea când era primar la primul mandat.
Am încercat să obținem un punct de vedere și din opoziție. Unul dintre cei care au dorit să ne vorbească despre comună, a fost Daniel Hoboroabă, membru și candidat USR, la primăria Movileni.
Daniel Hoboroabă, a explicat că primarul nu dorește să asculte inițiativele și propunerile colegilor din opoziție și nici a localnicilor.
Daniel Hoboroabă, membru și candidat USR la funcția de primar al comunei Movileni: ”Se poate vedea cu ochiul liber cum arată comuna”
”Se poate vedea cu ochiul liber cum arată comuna. Așteptările erau altele de la actualul primar, dar sperăm ca în momentul în care vom ajunge și noi în consiliul local, aici fac referire la membrii partidului USR, să ajungă și comuna noastră în rândul comunelor cât de cât dezvoltate a județului Iași. Comuna Movileni a fost o comună dezvoltată în județul Iași, dar momentan suntem în acest stadiu pe care nu îl putem schimba.
Am încercat discuții cu domnul primar, au venit sugestii și din partea noastră a USR-ului și din partea colegilor din PNL, dar dumnealui nu dorește să discute cu noi, spunând că știe dumnealui ce face pentru comuna Movileni.
Avem o strategie foarte bine pusă la punct, un plan de guvernare locală și sperăm să îl putem pune în practică după alegerile care vor avea loc”, a declarat Daniel HODOROABĂ, membru și candidat al USR la funcția de primar al comunei Movileni.
Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM
