Pandemia a lovit toate domeniile de activitate. Nu există activitate să nu fi fost afectată de pandemia de COVID-19. De 8 luni de zile antreprenorii se luptă să supraviețuiască, în ciuda noilor restricții care nu contenesc să apară.
Începând cu data de 30 octombrie, Botoșani a depășit rata de 3 infectări la mia de locuitori și a trecut în scenariul ROȘU. Depășirea pragului critic de 3 la mie aduce și noi restricții. Învățământul și sectorul privat sunt lovite din plin de noile măsuri impuse.
Timp de 14 zile, școlile își vor desfășura activitatea didactică online, și tot pentru 14 zile HoReCa, sălile de spectacole, sălile de jocuri vor fi închise la interior.
În acest context antreprenorii locali își strigă disperarea și își anunță falimentul.
Gelu GRAUR, cel ce a reprezentat BOTOȘANIUL la concursul Vocea ROMÂNIEI, și cunoscut antreprenor local a anunțat că-și vinde afacerea.
Gelu GRAUR: „M-am saturat sa fiu subiect de experiment”
„Gata! M-am saturat sa fiu subiect de experiment! 2020 a venit frumos, cu trupe live, stand-up, teatru, pictură, poezie, party-uri lungi și frumoase! M-au închis și am plătit chirie 3 luni, din buzunar. Am înțeles. Apoi am deschis terasa, m-au controlat ca pe un suspect, deși investisem în termometre, covoare speciale, substanțe speciale, dezinfectanți, lămpi UV, antifonare… clienți puțini, distanțare!
Vecinii drăguți au căutat o vară întreaga să ne închidă. Nu am fost sancționat niciodată! Am ieșit la vot, că este un drept și o obligație morală. Am angajat și plătit 11 persoane cărora le-am plătit și cursuri, am renovat spațiul interior și am investit în mica noastră bucătărie. Am stat și 14 zile carantinat.
Sunt 8 luni de când stau cu sabia deasupra capului. Ne închid, nu ne închid, ora 23.00 etc.
Nu sunt un „Toma” care nu crede în virus sau în mască, dar nu mai cred în capacitatea lor de a mă guverna sau administra! Focare în instituții publice, privații închiși!
Așa că …VÂND OLD SCHOOL!”, declară administratorul OLD SCHOOL Botoșani, Gelu GRAUR.
Un alt antreprenor din Botoșani, a cărui întreprindere nu a funcționat deloc timp de 8 luni de zile, este Mihaela STOICIUC. Administrator la MISCHA KIDS Botoșani, Mihaela STOICIUC povestește cum timp de 8 luni nu a avut deloc activitate, în schimb a fost obligată să plătească chirie și facturi în tot acest timp.
După 8 luni de incertitudine, în care ba deschidem, ba închidem, pentru o afacere locală alte 14 zile de stopare a activității înseamnă faliment.
Mihaela STOICIUC, administrator MISCHA KIDS: „Noi suntem toți siderați în domeniul acesta”
„Domeniul în care activez eu, și în alte domenii, suntem profund afectați și nu s-a găsit în atâtea luni de zile nici o modalitate de ajutorare, nu se găsește nici o soluție pentru problema aceasta economică. Nu s-a gândit nimeni să facă un program economic pentru a ajuta industria recreativă pentru copii, pentru a ajuta învățământul particular, pentru a ajuta HoReCa. Noi suntem toți siderați în domeniul acesta. Ne închizi, ne închizi. Bun, și?!
Centrul Educațional a fost deschis, locul de joacă pentru copii nu a fost deschis de 8 luni, nici măcar o zi.
Eu nu cred că vom relua activitatea după aceste 14 zile. Va fi o scurtă deschidere înainte de alegeri ca să se poată justifica folosirea spațiilor pentru alegeri, și după aceea, părerea mea, este că până în martie vom fi închiși. Și tot până în martie vom tot fără sprijin din partea statului.
Prima zi în care se va decide redeschiderea domeniului ne vor veni facturile pe această facturi. Sunt cheltuieli mari pe care nu le putem susține. Trebuie să scăpăm de mentalitatea aceasta „Lasă că e patron și are de unde”, „Învârte banii cu lopata”. Nu există așa ceva, fiecare bănuț este muncit și s-au depus eforturi pentru ei. Noi ne-am epuizat rezervele, nu mai avem rezerve pur și simplu. Stăm și ne rugăm să ne mai aștepte cu chiria, cu cheltuielile, asta am ajuns să facem, precizează antreprenorul local, Mihaela STOICIUC.
Antreprenorii botoșăneni sunt disperați, iar bâlbele sistemului îi afundă și mai mult. În viziunea lor, programele guvernamentale și schemele de ajutor sunt alocate „fără cap” și sunt ajutate tot firmele mari sau firmele de casă ale partidelor.
Mihaela STOICIUC: „Trebuiau luate măsuri economice de sprijinire financiară personalizate”
„Trebuiau luate măsuri economice de sprijinire financiară personalizate. Nu poți lua Axa 2 de la granturi, și la Axa 2 de la granturi să oferi fonduri după principiu „primul venit-primul servit”, indiferent de cât de afectate au fost.
Sunt anumite domenii care au fost crunt afectate față de alte domenii. Oferi sprijin financiar unui magazin de piese auto, și nu oferi sprijin financiar unui loc de joacă care este închis de 8 luni. Nu este normal.
Oferi sprijin financiar pentru o firmă care a fost închisă două luni în aceeași măsură în care oferi unei firme care a fost închisă 8 luni. Sunt niște discrepanțe. Trebuiau pentru aceste domenii, industria recreativă pentru copii, HoReCa, luate măsuri specifice”, subliniază Mihaela STOICIUC.