fbpx
Connect with us

APARATUL de prelevare a PLASMEI pentru TRATAREA pacienților cu COVID -19 de la IAȘI ar putea fi RETRAS

Mesaje Publice

APARATUL de prelevare a PLASMEI pentru TRATAREA pacienților cu COVID -19 de la IAȘI ar putea fi RETRAS

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Florin Hozoc, directorul companiei farmaceutice care a donat statului român 18 aparate de plasmafereză  anunță că cel de la Iași ar putea fi retras:

„ Cele 18 aparate rămân în continuare pentru utilizarea gratuită de către stat. Trei dintre APARATUL de prelevare a PLASMEI pentru TRATAREA pacienților cu COVID -19 de la IAȘI ar putea fi RETRAS - News Moldovaele deja le vom reloca altor centre de transfuzie pentru că au efectuat mult prea puține proceduri de plasmafereză.

Cele trei centre care au fost notificate astăzi că în 7 zile se vor retrage echipamentele pentru a fi mutate în alte centre de transfuzie  sunt din Alba Iulia, Giurgiu și Iași.

Data limita până la care așteptăm un răspuns este 15 iunie pentru ca să nu cumpărăm echipamentele degeaba. 

Acesta acuză autoritățile că nu desfășoară o campanie publică de informare privind posibilitatea de tratare a infecţiei cu SARS-CoV-2, cu ajutorul plasmei prelevate de la pacienţii care s-au însănătoșit.

Însă Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi, Lavinia Scripcaru, a declarat că, deocamdată, nu a primit nici o notificare privind retragerea aparatului de la Iaşi:

“Centrul de Transfuzii Iași nu a primit nici o notificare vizavi de faptul că acest aparat pe APARATUL de prelevare a PLASMEI pentru TRATAREA pacienților cu COVID -19 de la IAȘI ar putea fi RETRAS - News Moldovacare îl folosim pentru plasmafereză ne-ar fi retras.

Nu credem că este cazul să fie retras, pentru că, din punctul nostru de vedere, noi am făcut tot ce a ținut de noi ca parte medicală și administrativă.

Am luat legătura cu toți pacienții care ne-au fost comunicați de către spitalele unde au fost internați, diagnosticați și externați cu două PCR-uri negative. Mare parte din cei care au trecut prin boală și s-au vindecat nu îndeplinesc din start aceste condiții, atât legate de vârstă, de anumite afecțiuni, cât și de existența anumitor parametri biologici care contraindică donarea de sânge. “

Singurele persoane care au donat plasmă au fost 6 dintre cadrele medicale care au fost infectate cu Covid-19

Pe de altă parte, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a precizat că patru pacienți aflati in stare gravă s-au folosit de plasma prelevată și că doi dintre aceștia au decedat.

“Este prematur să tragem o concluzie pe marginea tratamentului cu plasmă prelevată deAPARATUL de prelevare a PLASMEI pentru TRATAREA pacienților cu COVID -19 de la IAȘI ar putea fi RETRAS - News Moldova la foşti pacienţi infectaţi cu Sars Cov-2, având în vedere numărul mic de bolnavi care au primit plasmă hiperimună.

În prima parte a acestei pandemii, s-a discutat faptul că pacienții asimptomatici vor dona sânge pentru a avea plasmă încărcată cu anticorpi care să fie administrată pacienților cu forme severe. Lucrurile nu au stat chiar așa.

Unii nu au venit, unii au venit și au fost declarați iligibili, pentru că sunt anumiți parametri care trebuie îndepliniți pentru a putea face o astfel de recoltare de sânge. Am putut să administrăm doar la 4 pacienți de la terapie intensivă deci nu putem trage o concluzie pertinentă. “Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top