Connect with us

APIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE

Ultima Ora

APIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE

Domeniul zootehnic din județul Iași se confruntă cu mari probleme pe diferite paliere. În primul rând vorbim despre necesitatea fermierilor de a primi un stimul pentru crescătoriile de ovine, bovine și caprine. Iar în al doilea rând vom vorbi și despre lipsa acută a forței de muncă în domeniu și despre cum ajută statul în acest sens.

Fermierii ieșeni au făcut demersurile necesare pentru a accesa și anul acesta anumite subvenții de la APIA pentru creșterea ovinelor și caprinelor. Anul trecut s-au oferit 4,7157 euro pe cap de animal în schema cuplată de producție și 17,7173 euro pe cap de animal în spijiniul cuplat pentru creșterea ovinelor.

Ajutorul național tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producţie seAPIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE - News Moldova acordă fermierilor, crescători de ovine/caprine, pentru ovinele femele şi/sau caprinele femele, identificate conform legislaţiei în domeniu, pentru minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată.

Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor (ovine femele şi/sau berbeci) se acordă fermierilor activi care îl solicită pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci”, a declarat Sergiu Iulian Jităreanu, Director Executiv APIA.

APIA face controale foarte riguroase în ceea ce privește documentația și ferma propriu zisă

APIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE - News MoldovaConstantin Scarlat, directorul unei ferme de ovine și bovine din Voinești, Județul Iași ne-a povestit că APIA face controale foarte riguroase în ceea ce privesc animalele. Asta pentru că anii trecuți s-au cerut bani fraudulos și s-au înscris pentru acest program chiar și fermieri care nu dețineau aceste tipuri de animale. În cazul în care sunt prinși că încalcă regulile nu mai au voie să acceseze fonduri timp de 3 ani.

”Cei care au control oficial la ovine și caprine vor primi de la APIA în jur de 4 de euro peAPIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE - News Moldova cap de animal. Eu nu m-am înscris la programul acesta pentru că eu am acum cam 500 de capete ovine și 100 bovine în total pe care le țin pentru carne. Eu am avut înainte de 1990 o rasă din care se făceau haine de piele însă aceasta industrie nu m-a ajutat și am trecut pe o rasă de carne. În viitor voi solicita și eu acest prijin cuplat doar că trebuie să îmi cumpăr cate un berbec la fiecare 35 de oi, asta este condiția principală.

”Ideea este că acum activitatea s-a mărit foarte mult față de înainte de 1990. Eu am acum în total vreo 45 de oameni care lucrează”

Noi vindem acum kilogramul de carne de metis cam cu 10 lei, o suma mulțumitoare față de cum se plătește pe piață. Dar vorbind de sărbătorile pascale, noi am avut un preț la kilogramul de miel mai bun ca niciodată, 14 lei/kg, față de 9-10 lei cât era anul trecut. Nu știu ce s-a întâmplat, probabil pentru că s-au deschis granițele”, a declarat Consantin Scarlat, directorul fermei AGRALMIXT Județul Iași.

APIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE - News MoldovaCriza forței de muncă a afectat foarte mult domeniul zootehnic nu doar în Iași, ci și în restul județelor. În momentul de față fermierii și crescătorii de animale trebuie să se reorganizeze și să gândească o strategie coerenta astfel încât nu intre în pierderi foarte mari sau chiar în faliment. Cei mai căutați oameni la ora actuală sunt inginerii zootehnici și muncitorii necalificați care să presteze munca efectivă.

Este una dintre cele mai grele perioade din punct de vedere economic, având în vedere că toți fermierii și crescătorii de animale au trecut prin două luni de zile stare de urgență în care transportarea și logistica s-au desfășurat îngreunat.

Reprofilare sau faliment? Mai degrabă reinventare și gândire în perspectivă!

”Referitor la perioada pandemiei, vreau să vă spun că mi-a fost un pic frică la început. Mă gândisem inițial să fac o izolare a oamenilor în fermă, pentru că eu am aici o clădire și înainte țineam 100 de zilieri, cam cate 8 în cameră. Intenționez să îmi amenajez acest spațiu cu 20 de camere, în condiții de hotel ca să pot face față în situații de genul acesta. Noi oricum nu am avut nici un caz, chiar i-am instruit să se protejeze și m-au ascultat.

 Legat de forță de muncă, într-adevăr se simte un pic lipsa ei. Eu nu prea am simțit-o foarte tare pentru că sunt și cam la 60 de km de Iași și am oamenii mei, de aici, care nu fac naveta. Se simte o diferență la muncitorii necalificați iar acum avem o problemă și cu forță de muncă calificată pentru că nu mai apar noi absolvenți și s-a desființat și învățământul din școlile profesionale.

Eu am acum angajați doar trei absolvenți de la facultatea de științe agricole și zootehnie (unui dintre aceștia este chiar fiul meu), dar nu am dus lipsa de ingineri.” Constantin Scarlat, directorul fermei AGRALMIXT Județul Iași.

Una dintre probleme cu care se confruntă crescătorii de animale este că deși existăAPIA IAȘI a demarat un PROGRAM de ajutor pentru CRESCĂTORII de ovine, bovine și CAPRINE - News Moldova programe de sprijinire a angajării tinerilor în agricultură, acestea nu stimulează tânărul să își înceapă lucrul la fermă, alegând să plece peste hotare. Am vorbit într-o ediție anterioară despre acesta inițiativă, unde ni s-a transmis că programul beneficiază de 1 milion de lei anul acesta și că fermierii se pot înscrie până la finalul anului.

Problema este că doar 6 societăți s-au înscris până acum în acest program, cu 13 angajați: 4 sunt cu studii superioare iar 9 cu studii medii.

Cred că e un plus pentru anagajatori, oamenii sunt interesați pentru că ei pot merge în același timp cu două programe pentru stimularea angajării persoanelor în agricultură. O condiție obligatorie este că angajatorii să nu concedieze oamenii timp de cel puțin doi ani de zile și să aibă contract pe perioadă nedeterminată“, a declarat atunci Roxana Florea, reprezentant comunicare la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top